Συνέντευξη: Χρήστος Δημόπουλος

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπλέκεις την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία»

dimopoulosΜα ποιός είναι επιτέλους ο Ηπιος Θερμοκήπιος και τι δουλειά έχει να βρεθεί στην Λατινική Αμερική παρέα με τα εγγονάκια του Παραμονές Χριστουγέννων; Ο Χρήστος Δημόπουλος, μετά τη διακοπή των εκπομπών «Ουράνιο Τόξο» στην ΕΡΤ το 2013, μας μιλά για τον Ήπιο Θερμοκήπιο και τις περιπέτειές του, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Οι Περιπέπετειες του ‘Ηπιου Θερμοκήπιου: Η Μάσκα του Βασιλιά» (Εκδόσεις Ψυχογιός) .

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Ήπιο Θερμοκήπιο. Πως γεννήθηκε ο χαρακτήρας του και σε τι περιπέτειες του αρέσει να «μπλέκεται».

Ο Ήπιος Θερμοκήπιος είναι επιστήμονας. Είχε σπουδάσει Γεωγραφία και Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα τελευταία χρόνια γύριζε τον κόσμο όπου και πραγματοποιούσε περιβαλλοντικές έρευνες. Από τα μέρη όπου βρισκόταν (τους καταράκτες του Ιγουασού, την Σαχάρα ή το Τουβαλού) έδινε συχνά-πυκνά ανταποκρίσεις στην παιδική εκπομπή της ΕΡΤ «Ουράνιο Τόξο», μιλώντας στα παιδιά για θέματα οικολογίας. Εκεί γνωρίστηκε και με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας, Λόγιο Λεξιλόγιο και έγιναν στενοί φίλοι. Μετά το τέλος της εκπομπής, με το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013, ο Θερμοκήπιος και ο Λεξιλόγιος, μαζί με έναν κοινό τους φίλο, επίσης καθηγητή, τον Ίδιο Εγχειρίδιο, ίδρυσαν τη Λέσχη Συνταξιούχων Εξερευνητών. Και οι τρεις τους ασχολούνται με τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν, αλλά ο Θερμοκήπιος διατηρεί μια στενή φιλία με την Αντιγόνη Δεληνοτιά, Διευθύντρια του Μουσείου Μυθικών Αρχαιοτήτων. Έτσι, ενεργώντας για λογαριασμό του Μουσείου, βρίσκεται συνηθως στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προσπαθώντας να ανακαλύψει χαμένους θησαυρούς… Αυτό τον κρατάει πάντα ζωντανό, γιατί η μεγαλύτερή του αγάπη (πέρα, φυσικά, από τα δυο του εγγονάκια, την Αθηνά και τον Ορέστη) είναι τα ταξίδια!

 

Στο βιβλίο σας «Η Μάσκα του Βασιλιά», αναφέρετε ένα σωρό αληθινά, ιστορικά γεγονότα ανακατεμένα με μια γερή δόση μυθοπλασίας. Πιστεύετε πως με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα ενδιαφερθούν περισσότερο για την επιστήμη της ιστορίας ή της γεωγραφίας κλπ;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπλέκεις την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η περιπέτεια αποκτά μιαν άλλη διάσταση. Γίνεται πιο ρεαλιστική, ξεφεύγει από το παραμύθι και  φαίνεται αληθινή. Ακολουθώντας την πλοκή, ο αναγνώστης εκτίθεται σ’ ένα σωρό πληροφορίες που είναι ακριβείς ως την παραμικρή τους λεπτομέρεια. Μαθαίνει ιστορία, γεωγραφία, γνωρίζει τόπους, διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, ζώα, αρχιτεκτονικά μνημεία κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Βέβαια, το βιβλίο δεν έχει σκοπό να εξαντλήσει όλες τις πληροφορίες πάνω σε κάθε θέμα. Αλλά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών, τα σπρώχνει στο να ψάξουν παραπέρα και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους πάνω στα θέματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.

 

Ο τρόπος με τον οποίο γράφεται είναι εξαιρετικά τωρινός και σύγχρονος, με εξαιρετικά πολλές αναφορές σε νέες τεχνολογίες, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα στην παιδική λογοτεχνία.

Μα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Ζούμε στην εποχή που ο καθένας μας έχει κι ένα έξυπνο κινητό που εντοπίζει τη θέση του, του δίνει οδηγίες για το πώς θα φτάσει στον προορισμό του και του παρέχει ένα σωρό πληροφορίες για το περιβάλλον του (το καιρό κάνει, σε τι υψόμετρο βρίσκεται, που βρίσκεται ο βορράς κλπ), ή ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο με την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες – μπορεί κανείς να μάθει τα νέα της ημέρας, να αναζητήσει έγγραφα σε βιβλιοθήκες, να επισκεφθεί μουσεία και να δει τα εκθέματα… Ο Ορέστης, ο εγγονός του Καθηγητή Θερμοκήπιου έχει ένα τέτοιο κινητό πάντα μαζί του και το χρησιμοποιεί. Αυτή είναι η γλώσσα του σήμερα, τα παιδιά μας τη χρησιμοποιούν με άνεση και ευκολία κι εγώ, απλώς την ενσωματώνω στο βιβλίο μου.

 

Που αλλού θα βρεθεί ο Ηπιος Θερμοκήπιος και θα έχει πάντα παρέα του τον Ορέστη και την Αθηνά;

Η δεύτερη περιπέτεια του Ήπιου Θερμοκήπιου είναι ήδη έτοιμη και βρίσκει τον Καθηγητή και τα εγγονάκια του να ψάχνουν ένα χαμένο χειρόγραφο, ακολουθώντας τα ίχνη των Ιπποτων του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το δεύτερο βιβλίο διαδραματίζεται στη Ρώμη, τη Μάλτα, την Κύπρο και τη Ρόδο. Όσο για τις επόμενες περιπέτειες, χωρίς να θέλω να αποκαλύψω και πολλές λεπτομέρειες, αρκεί να σας πω πως τα ταξίδια του ‘Ηπιου Θερμοκήπιου, της Αθηνάς και του Ορέστη είναι ατέλειωτα. Όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Θα τους δούμε στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη μέση Ανατολή, το Ουζμπεκιστάν, τη Γη του Πυρός, το Βιετνάμ, τις ΗΠΑ και σ’ ένα σωρό άλλα μέρη!

Εκτός από τις περιπέτειες του Ηπιου και της παρέας του, τι άλλα σχέδια έχετε για το μέλλον;

Δεν κάνω ποτέ σχέδια για το μέλλον. Το μέλλον κάνει σχέδια για μένα κι όταν είναι έτοιμο, κάθε φορά μου τα αποκαλύπτει!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.