Χριστούγεννα στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θεάτρο γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Rex και διοργανώνει δύο Open days. Την Κυριακή 22 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεπτεί το νέο Πωλητήριο και παράλληλα με τις αγορές του να παρακολουθήσει τα Χριστουγεννιάτικα Θαύματα, δραματοποιημένη σύνθεση λογοτεχνικών κειμένων και ιστορικών στιγμών μαζί με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα.

Δέκα μοναχικοί άνθρωποι (ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου) λαμβάνουν μια πρόσκληση για ένα περίεργο «ραντεβού» σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο: στρατιώτες που τραγουδούν την Άγια Νύχτα και ακούν -τόσο αναπάντεχα- τους στρατιώτες από το εχθρικό χαράκωμα να  τραγουδούν μαζί τους, ανήμερα Χριστουγέννων 1914. Ήρωες του Παπαδιαμάντη που βρίσκουν τη δύναμη να περιμένουν, που αναζητούν μέσα τους τη δύναμη να σώσουν και άρα να σωθούν. Τουρίστες και ξεναγοί στην Ιαπωνία των πιο κιτς Χριστουγέννων του πλανήτη. Κι ακόμη ο Τσάπλιν, ο Τσέχωφ, ο Μπρόντσκι γύρω από το Δέντρο της Ζωής που θυμίζουν λογοτεχνικές και ιστορικές στιγμές ανθρώπινης αλληλεγγύης, συντροφικότητας και ανθρωπιάς και φέρνουν κοντά δέκα (και γιατί όχι δεκάδες) μοναχικούς (ή και όχι) ανθρώπους που ίσως είχαν πάψει να πιστεύουν στα «δώρα» των Χριστουγέννων.

Η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Βγενοπούλου, η ιδέα ανήκει στην ίδια και την Άρτεμις Μάνου, η οποία έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία. Η μουσική διδασκαλία είναι της Μελίνας Παιονίδου, η επιμέλεια των κουστουμιών των Έλενα Μαρσίδου και Γιάννη Παναγόπουλου και εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Σμαράγδα Κάκκινου, Δημήτρης Κακαβούλας, Ρένα Κυπριώτη, Έλενα Μαρσίδου, Λιλή Νταλανίκα, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Γιάννης Παναγόπουλος, Ανδριάνα Χαλκίδη, Δήμητρα Χαριτοπούλου και Μαρία Δελετζέ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Χριστουγεννιάτικα θαύματα εδώ.

Το νέο Πωλητήριο
Στη θεατρική σκηνή του Rex, στην Πανεπιστημίου, δημιουργήθηκε ένα νέο Πωλητήριο, κάτω ακριβώς από τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που δεσπόζει στα δεξιά, στο φουαγιέ. Το Πωλητήριο αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεάτρου, καθώς δίνει τη δυνατότα στο κοινό να αποκτήσει συλλεκτικά αντικείμενα εμπνεσμένα από παραστάσεις του Εθνικού, προσεχτικά επιλεγμένα βιβλία, memorabilia κ.ά. H ιδέα για τον σχεδιασμό του νέου Πωλητηρίου στο Rex ανήκει στην αρχιτεκτονική ομάδα busybuilding, ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον Κυριάκο Κέογλου (workinprogress architects). Το συγκεκριμένο πωλητήριο αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι σε απόλυτη αρμονία με το τι σημαίνει θέατρο. Έχει, λοιπόν, το σχήμα ενός μεγάλου flight case, της ειδικής ξύλινης θήκης με την οποία ένα θέατρο μεταφέρει τα σκηνικά, τα κουστούμια και τον εξοπλισμό του όταν περιοδευει. Κάποιες από τις προθήκες του Πωλητηρίου είναι σταθερές, ενώ άλλες έχουν σχεδιαστεί ως αυτόνομα, μικρά flight cases με ρόδες, τα οποία κλείνουν και ασφαλίζουν για να ταξιδεύουν μαζί με τις θεατρικές παραγωγές του Εθνικού στις περιοδείες του. Έτσι, μπορεί να στηθεί ένα μικρό pop-up πωλητήριο παντού, όπως ακριβώς έγινε και το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. 

Στις πρωτότυπες αυτές προθήκες, ο επισκέπτης του Εθνικού Θεάτρου και του Πωλητηρίου μπορεί να βρει μια μικρή, αλλά εξαιρετικά καλαίσθητη συλλογή με τα πιο καινούργια, αλλά και παλιότερα, κυρίως όμως όμορφα παιδικά βιβλία, από board books και εικονογραφημένα, μέχρι βιβλία για εφήβους και νέους ενήλικες. Εκτός από τα παιδικά βιβλία, υπάρχουν βιβλία θεατρικού ενδιαφέροντος και βιβλία που έγιναν θεατρικές παραστάσεις. Φυσικά, δεν λείπουν είδη όπως κούπες, σελιδοδείκτες, άλλα πορσελάνινα χρηστικά αντικείμενα, σουβέρ, τσάντες και t-shirts που φέρουν εικόνες από παραστάσεις ή αποσπάσματα από έργα που έχουν ανέβει από το Εθνικό Θέατρο. Εντυπωσιακά είναι και τα κοσμήματα που έχουν δημιουργηθεί από ρετάλια υφασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κοστουμιών για τις παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, όπως και συλλογές γνωστών δημιουργών κοσμημάτων και αξεσουάρ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ