Χριστουγεννιάτικη αφήγηση

Είναι Παραμονή Χριστουγέννων, η μέρα, που σύμφωνα με την παράδοση, οι καλικάντζαροι σκαρφαλώνουν από τα έγκατα της Γης στην επιφάνεια και επιδίδονται σ’ ένα σωρό σκανταλιές, πειράζουν τους ανθρώπους και τους ανακατεύουν τα σπίτια, μέχρι να φτάσουν τα Φώτα κι οι αγιασμοί και να ξαναχωθουν πάλι μέσα για να ξεκινήσουν και πάλι το ροκάνισμα του τεράστιου δέντρου που συγκρατεί τον πάνω κόσμο. Σήμερα, αν όλα ήταν κανονικά, θα ακούγονταν στους δρόμους κάλαντα κι ευχές. Ομως η πανδημία μας άλλαξε τα σχέδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε αν μπούμε στο εορταστικό κλίμα.

Τα καρακαντζέλια με την κουτάλα, όπως τα φαντάστηκε και τ’ αποτύπωσε σε χαρτί ο Αρίων Κουμενίδης.

Η Κόκκινη Αλεπού αντί για κάλαντα θα σας πει ένα παραμύθι. Ετσι, καλωσορίζουμε την ομάδα αφήγησης Παραμυθοκαμώματα, τη Βιργινία Κοκκίνου και τον Γιάννη Ψαριώτη, οι οποίοι θα μας αφηγηθούν το χριστουγεννιάτικο παραμύθι “Κουλουμάδες για τα Καρκαντζέλια“, εμπνευσμένο από τις ελληνικές δοξασίες για τους καλικάντζαρους και το σκοτσέζικο παραμύθι “Η ζαχαροπλάστισσα που γλίτωσε από τις νεράιδες” από το βιβλίο της Μαρίας Βλαχάκη “Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές” (Εκδ. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης μύθων και παραμυθιών, 2019). Οι καλικάντζαροι αγαπάνε πολύ τους λουκουμάδες. Και ακόμη περισσότερο τη φοβερή ζαχαροπλάστισσα του χωριού που έχει πάντα ένα πιάτο για αυτούς. Φέτος όμως οι λουκουμάδες τελείωσαν. Τότε οι καλικάντζαροι θα αποφασίζουν να κλέψουν τη ζαχαροπλάστισσα για να τους φτιάχνει κάθε μέρα την αγαπημένη τους λιχουδιά. Η ζαχαροπλάστισσα όμως δεν έχει σκοπό να μείνει μαζί τους…

Η ομάδα αφήγησης Παραμυθοκαμώματα αποτελείται από τη μεταφράστρια και αφηγήτρια Βιργινία Κοκκίνου και τον μουσικοσυνθέτη και μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε έχει ταξιδέψει παραμύθια, μύθους και λογοτεχνικές ιστορίες σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δήμους, φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού. Στις παραστάσεις τους ξετυλίγουν την κόκκινη κλωστή μπλέκοντας τον λόγο και τη μουσική. Παραδοσιακές ιστορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο βρίσκουν μελωδίες και στίχους γραμμένα για αυτές και μία κιθάρα, μία φλογέρα ή ένα νταούλι έρχονται να τις “ντύσουν” μουσικά. Οι παραστάσεις τους απευθύνονται τόσο στο παιδικό όσο και στο ενήλικο κοινό.


Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι όλα πρωτότυπα. Απαγορεύεται η χρήση τους χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του δημιουργού. Η φωτογραφία που συνοδεύει το παραμύθι είναι δημιουργία του Αρίωνα Κουμενίδη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του έργου του.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που