Comicdom CON Athens 2023

Εκατόν εβδομήντα δημιουργοί comics και εικονογράφοι, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικοί οίκοι, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, διαγωνισμός cosplay, απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ομιλίες και panels, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 12 ως τις 14 Μαΐου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, το Comicdom CON Athens γίνεται το πρώτο διεθνές φεστιβάλ comics στην Ελλάδα που εγκαινιάζει το θεσμό της Agora, με Έλληνες δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδοτικές του εξωτερικού, με στόχο τη διεθνή πορεία τους. Όπως πάντα, έτσι και στη φετινή 17η διοργάνωσή του, το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας παραμένει το μόνο αυτής της κλίμακας, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις του.

Τιμώμενη χώρα

Τιμώμενη χώρα του φετινού φεστιβάλ είναι η Ιταλία, μία χώρα με τεράστια εκδοτική παράδοση και παραγωγή. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Comicdom CON Athens 2023 φιλοξενεί δύο σημαντικές εκθέσεις, κι έναν σπουδαίο διεθνή προσκεκλημένο.

Η Έκθεση Calvino Immaginario – Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Italo Calvino (1923), ενός από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, δοκιμιογράφους, και δημοσιογράφους της Ιταλίας. Σε αυτή την πολύπλευρη έκθεση comics, εικονογραφήσεων και γελοιογραφιών, εμπνευσμένων από τους φανταστικούς κόσμους του διάσημου συγγραφέα, συμμετέχουν καταξιωμένοι δημιουργοί όπως, μεταξύ άλλων, οι Giorgio Cavazzano, Sara Colaone, Lorenzo Mattotti και Vittorio Giardino. Η έκθεση θα κάνει την -εκτός Ιταλίας- παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αθήνα, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο.

Στην Έκθεση Fumetti dal Mare – Κόμικς από τη Θάλασσα, έξι διεθνείς καλλιτέχνες, ο Shpend Bengu (Αλβανία), ο Gianluca Costantini (Ιταλία), η Γώγου (Ελλάδα), ο Thomas Gilbert (Γαλλία), η Roberta (Joe1) Muci (Ιταλία), και ο Marco Paschetta (Ιταλία) παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα, το αρχέγονο και ζωτικής σημασίας στοιχείο που ενώνει πολιτισμούς, και γίνεται χώρος συνάντησης, διέλευσης, ένταξης και ανακάλυψης.

Ο Tito Faraci
Ο Tito Faraci

Ο Ιταλός Tito Faraci θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς σεναριογράφους comics, με τα έργα του να έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες και να του έχουν αποφέρει πλήθος βραβείων, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα όπου έχουν εκδοθεί αμέτρητες δουλειές του. Στην πλούσια πορεία του έχει αφήσει το στίγμα του σε αρχετυπικά ιταλικά comics, όπως Dylan Dog, Tex, Diabolik, Magico, Vento καιZagor, στα Feltrinelli Comics (Giangiacomo Feltrinelli Editore) ως διευθυντής της σειράς, ενώ ήταν και ένας από τους πρώτους Ιταλούς συγγραφείς που εργάστηκαν σε χαρακτήρες αμερικανικών comics όπως ο SpiderMan, ο Daredevil και ο Captain America.

Ως τιμώμενος διεθνής προσκεκλημένος του Comicdom CON Athens 2023, ο Tito Faraci θα παραδώσει workshop, ενώ μεταξύ άλλων, θα παραστεί και σε μία συνάντηση με το κοινό – αναδρομή της καριέρας του, όπου και θα παραλάβει βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στην Τέχνη των Comics.

Oι ελληνικές εκθέσεις

Στη φετινή ελληνική έκθεση εικονογράφησης LGBT Art – Η Άνθηση της Εγχώριας Queer Εικονογράφησης, 14 εγχώριοι καλλιτέχνες, οι Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Γαβαλάς, Ντέννις Γιατράς, Γώγου, Μιχάλης Διαλυνάς, Αύγουστος Κανάκης, Δημήτρης Κάσδαγλης, Θεμιστοκλής Λιονέτης, Σμαράγδα Μάγκου, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Αριάδνη Τζουνάκου, Degphilip, Harry Saxon και Steve Stivaktis, παρουσιάζουν ισάριθμα έργα με κοινή θεματική, αλλά ελεύθερο θέμα, μιλώντας για την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, την αποδοχή και την υποκειμενικότητα της ταυτότητας.

Η Έκθεση Spotlight on: Αγγελική Σαλαμαλίκη είναι αφιερωμένη σε μία εκ των πλέον επιδραστικών καλλιτεχνών της εγχώριας σκηνής, με θητεία τόσο στον χώρο των comics και της εικονογράφησης, όσο και σε εκείνον του animation. Η Αγγελική Σαλαμαλίκη φιλοτεχνεί το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης, και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε μία έκθεση που αποτυπώνει την πορεία της μέχρι σήμερα.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δύο ψηφιακές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comicscomicsmuseum.gr και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό και μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ. Στην Έκθεση 10 Χρόνια «Σχεδία» – Οι Εικονογραφήσεις, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά δημιουργίες που προσέφεραν αφιλοκερδώς καταξιωμένοι εικονογράφοι και δημιουργοί comics για το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Επιλογή αυτών των έργων θα φιλοξενηθεί και σε φυσική έκθεση στον χώρο Σχεδία Home. Τέλος, στην Έκθεση Κλασσικά Εικονογραφημένα: Οι Αθάνατες Ελληνικές Δημιουργίες, παρουσιάζονται δείγματα από τα ελληνικά comics που φιλοξένησε η σειρά, στο πλαίσιο της θεματικής «Από τη Μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδος», για την απόδοση των οποίων δούλεψαν επιφανείς Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες, όπως μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Βακαλό, ο Μποστ, ο Κώστας Γραμματόπουλος, και ο Νίκος Καστανάκης.


Οι προβολές

  • ANIMASYROS 2022 – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ANIMATION: Σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ animation, Animasyros, θα παρουσιαστεί μια επιλογή από τα πλέον ενδιαφέροντα ελληνικά έργα animation, που προβλήθηκαν στην περσινή διοργάνωση.
  • ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ: Η Λυσιστράτη, το επιδραστικό έργο του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη, από τη best-selling και διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά “οι “Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε Κόμικς”, έγινε animation 20 χρόνια πριν και σήμερα εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για πρώτη φορά σε δημόσια προβολή, πλαισιωμένο από ένα Masterclass του σπουδαίου σεναριογράφου Τάσου Αποστολίδη.
  • MUSICOMA: Video-art, μουσική τζαζ και αφήγηση συνδιαλέγονται για πρώτη φορά σε μια παράσταση, στη βιντεοσκοπημένη μουσικοθεατρική μεταφορά του comic Musicoma, μιας τρυφερής ιστορίας που επανατοποθετεί τις αξίες της ζωής και ζωντανεύει μέσα από τις φωνές των ηθοποιών-τραγουδιστών, καθώς αυτοί ενσαρκώνουν τα σκιτσαρισμένα alter-ego τους, μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ANIMATION: Ταινίες Μικρού Μήκους των Σπουδαστών του Τμήματος Γραφιστικής και Εικαστικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το artist Alley
Δ
ημιουργοί comics και εικονογράφοι, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, συνθέτουν φέτος το μεγαλύτερο Artists Alley με νέα comics που έχει φιλοξενηθεί ποτέ σε εγχώριο φεστιβάλ.

Τα κατατήματα & οι εκδοτικοί

Σχεδόν 40 επιχειρήσεις και εκδοτικές συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους, νέες αλλά και παλαιότερες εκδόσεις. Η σημασία του Comicdom CON Athens στην εγχώρια σκηνή comics, αποτυπώνεται από το γεγονός ότι περίπου ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό  της ετήσιας εκδοτικής παραγωγής συντονίζεται για να συμπέσει με το Φεστιβάλ.

Η νεοσυστατη Agora

Το Comicdom CON AThens γίνεται φέτος το πρώτο εγχώριο φεστιβάλ comics που εγκαινιάζει το θεσμό της Agora, με εγχώριους δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές εκδοτικές αγορές όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για τους Έλληνες επαγγελματίες να εξασφαλίσουν την εκτός συνόρων έκδοσή τους, με τη δράση να συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την πιθανή διεθνή πορεία ελληνικών εκδόσεων και καλλιτεχνών. 

Το πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2023 συμπληρώνουν:

  • Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κόμικς)
  • Πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά (σε επιμέλεια της Athens Comics Library)
  • Διαγωνισμός Comicdom Cosplay
  • Sketch Event: Avengers VS X-Men
  • Θεματικές συζητήσεις/panels (σε συνεργασία με τα φεστιβάλ animation “Animasyros” και εικονογράφησης “Illustradays”, πανεπιστημιακούς, θεωρητικούς των comics, επαγγελματίες του χώρου και δημοσιογράφους)
  • Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

85 Χρόνια Batman

Φέτος, ο Batman γίνεται 85 χρόνων. Μια μέρα του Μαϊου του 1939, ο ήρωας των Bob Kane και Bill Finger