ComicDom Con και Ελληνικά Βραβεία Κόμικ 2019

Την Παρασκευή 19 Απριλίου θα απονεμηθούν τα φετινά βραβεία κόμικ, εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του ComicDom Con. 2019, που ξεκινάει την ίδια ημέρα και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 21 Απριλίου. Το Comicdom έχει μακρά ιστορία. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1996 από τους Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρη Σακαρίδη σαν ενημερωτικό fanzine για τον κόσμο των αμερικανικών comics. Η ιστορία της πλέον δραστήριας και δημιουργικής ομάδας στον χώρο των comics στην Ελλάδα επισημοποιήθηκε το 2004 με την ίδρυση της Comicdom Press. Αντικείμενό της, η προώθηση και η διάδοση της 9ης Τέχνης στη χώρα μας.

Το Comicdom Con. Athens ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα, το 2006 σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. H πρώτη εκδήλωση, βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, περιελάμβανε παρουσίες δημιουργών διεθνούς εμβέλειας, εκθέσεις, sketch events, προβολές, workshops, παρουσιάσεις νέων τίτλων, bazaar καταστημάτων και εκδοτικών, διαγωνισμό cosplay, παιδικό πρόγραμμα, καθώς και τα Ελληνικά Βραβεία Comics. Στην Αθήνα, λόγω του Comicdom Con έχουν βρεθει οι Milo Manara, John Romita Jr., David Lloyd, Mark Buckingham, Peter Milligan, Marv Wolfman, Chris Ware, Barry Kitson, David Prudhomme, Charlie Adlard, Mike Carey, John Wagner, Jamie Delano και Scott Lobdell, μεταξύ άλλων. Το 2016, το φεστιβάλ ξεπέρασε τους 12.000 επισκέπτες.

Τον Φεβρουάριο του 2015 εγκαινιάστηκε σε συνεργασία με το δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Impact Hub Athens η Athens Comics Library, η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη διεθνών και ελληνικών comics στην Αθήνα, η οποία πέραν του ότι προσφέρει στους συνδρομητές της πρόσβαση σε περισσότερα από 3.000 comics και graphic novels, πραγματοποιεί στους χώρους της εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και σεμινάρια.

Τι θα δούμε φέτος
Για 14η χρονιά η Ελληνοαμερικάνικη Ενωση στην οδό Μασσαλίας στο Κολωνάκι ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους χιλιάδες φαν τους είδους. Καλεσμένοι του φεστιβάλ είναι φέτος η Nancy Silberkleit, co-CEO του εκδοτικού Archie Comic Publications και δημιουργός των Comic Book Fairs, events που διεξάγονται σε όλη τη Βόρεια Αμερική με στόχο να ανάψουν τη σπίθα της ανάγνωσης σε όλους, ενώ έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες για συγκέντρωση πόρων για σχολεία που έχουν ανάγκη, ο Βρετανός Dan Watters, συγγραφέας comics, ο Ισπανός Raúl Allén, δημιουργός comics, η επίσης Ισπανή Patricia Martín, comic artist, illustrator και letterer και ο Ιταλός δημιουργός Stefano Zanchi.

Το φετινο Comicdom Con διοργανώνει και τρεις σπουδαίες εκθέσεις. Στην Ελληνικόαμερικάνικη Ενωση θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Archie και την παρέα του Riverdale. Την επιμέλειά της έκθεσης Archie: Welcome to Riverdale έχει η Λήδα Τσενέ. Ο τιμώμενος καλλιτέχνης του Comicdom Con Athens 2019, Tasmar, κατά κόσμο Τάσος Μαραγκός, ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του, σε μία μικρή, αλλα άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση που θα φιλοξενηθεί τις ημέρες του φεστιβάλ στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Τέλος, στον ίδιο χώρο τις ημέρες του φεστιβάλ θα διεξαχθεί και η έκθεση Futuropolis. Έλληνες δημιουργοί comics και illustrators, αναλαμβάνουν με μονοσέλιδα ή δισελίδα comics και εικονογραφήσεις να σας ξεναγήσουν στην πόλη του μέλλοντος. Τη δική τους, κάποια άλλη, ή κάποια φανταστική, σε μέλλοντα με ουτοπικό ή και δυστοπικό πρόσημο. Συμμετέχουν: Κυριάκος Αθανασιάδης και Νικόλας Κούρτης, Παναγιώτης Βλάμης, Βασίλης Γέρκου, Έλενα Γώγου, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Κάσδαγλης, Γιώργος Κομιώτης, Μάνος Λαγουβάρδος, Άρης Λάμπος, Μάριος Ξυδώνας, Κώστας Παντούλας, Κωστής Παπαθεοδώρου, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Άρτεμις Παπατσαρούχα, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Ηλίας Ταμπακέας, Rianna Adams, Malk, Tasmar, Maggie Tsiopelaki, Soloup και Dani Strips. Επιμέλεια έκθεσης: Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου.

Περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ.

Τα βραβεία
Στα φετινά βραβεία υπάρχουν πολλοί Ελληνες δημιουργοί που είναι υποψηφιοι σε εννεά διαφορετικές κατηγορίες: Καλύτερο κομικ, Καλύτερο σενάριο, Καλύτερο σχέδιο, Καλύτερο εξώφυλλο, Καλύτερη αυτοέκδοση, Καλύτερη καλλιτεχνικη επιμέλεια, Καλύτερη μεταφρασμένη έκδοση, Καλύτερο διαδικτυακό κόμικ και Καλύτερο ένθετο, ενώ υπάρχει και ένα βραβείο για το οποίο ψηφίζει το κοινό. Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι οι Soloup (Ο Συλλέκτης, εκδ. Ικαρος), Eφη Θεοδωροπούλου (3isters, εκδ. Ενατη διάσταση), Παναγιώτης Πανταζής & Γιάννης Ράγκος (Στα μυστικά του Βάλτου, εκδ. Polaris), Σπύρος Δερβενιώτης (Τhe shark nation, εκδ. Χαραμάδα), Αντώνης Βαβαγιάννης (Κουραφέλκυθρα, Jemma Press), Τάσος Ζαφειριάδη & Πέτρος Χριστούλια (Ψηφιδωτό), κ.ά.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2019 που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31). Παρουσιαστής θα είναι ο ηθοποιός και stand-up comedian Ζήσης Ρούμπος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

85 Χρόνια Batman

Φέτος, ο Batman γίνεται 85 χρόνων. Μια μέρα του Μαϊου του 1939, ο ήρωας των Bob Kane και Bill Finger