DC Superhero Girls

Είμαστε σίγουρες ότι έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές τι συμβαίνει στο μυαλό ενός έφηβου. Πόσες φορές όμως έχετε αναρωτηθεί πώς θα ήταν η καθημερινότητα μιας εφήβης υπερηωρίδας; H σειρά DC Super Hero Girls είναι ένας συναρπαστικός κόσμος υπερηωρικών περιπετειών με πρωταγωνίστριες κάποιες από τις πιο διάσημες ηρωίδες με στόχο την ενδυνάμωση, το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης και την κινητοποίηση νεαρών κοριτσιών να  ξεκλειδώσουν τις πραγματικές τους δυνάμεις. Η σειρά απευθύνεται κυρίως σε κορίτσια μεταξύ 6-12 ετών, όμως εμείς προτρέπουμε και τα αγόρια να τη διαβάσουν και να ανακαλύψουν μαζί, με οδηγούς, μεταξύ άλλων, τις Wonder Woman, Supergirl, Batgirl, Harley Quinn, Bumble Bee, Poison Ivy και Katana τις προκλήσεις της υπερηρωικής εφηβικής ζωής.

Το σκηνικό σε όλες τις ιστορίες είναι το Σχολείο των Υπερηρώων, όπου φοιτούν οι πρωταγωνιστριές μας και οι οποίες φυσικά μπλέκουν συνεχώς σε μπελάδες και νέες περιπέτειες. Δύο από αυτές τις περιπέτειες μας εξιστορούν και οι δύο τόμοι της σειράς που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis.  

Στο “Ομηρικοί Μπελάδες” στο Σχολείο των Υπερηρώων οι μαθητές μελετούν την Οδύσσεια, όταν ξαφνικά ο φιλόλογος εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Οι ηρωίδες μας ξεκινούν την αναζήτησή του και μπλέκουν στη δική τους Οδύσσεια, συναντώντας κύκλωπες, μάγισσες, ακόμα και τον άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Μια πραγματικά συναρπαστική περιπέτεια, γεμάτη δράση, αλλά και τις σωστές δόσεις χιούμορ και φυσικά με πολλές αναφορές στο ομηρικό έπος.

Στο “Διακοπές στον Όλυμπο”, το Σχολείο των Υπερηρώων κλείνει για καλοκαιρινές διακοπές και η Wonder Woman πηγαίνει στον Όλυμπο για να επισκεφθεί τον μπαμπά της, τον Δία και παίρνει μαζί της κάποιες από τις φίλες της. Όμως το χαρούμενο οικογενειακό κλίμα χαλάει μόλις εμφανίζεται ο ετεροθαλής αδελφός της, Άρης, που θα κηρύξει πόλεμο στη Μετρόπολις. Θα καταφέρουν οι ηρωίδες μας να τον σταματήσουν; Μια ιστορία για οικογενειακές σχέσεις που τρίζουν και δυνατές κοριτσίστικες φιλίες.

Εκτός από τις διασκεδαστικές ιστορίες, η σειρά DC Superhero Girls έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά που την τοποθετούν ψηλά στα ράφια μας, αλλά και στην καρδιά μας. Πρώτον, το βασικό αφήγημα της σειράς εστιάζει στη φιλία και τη συνεργασία. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Shea Fontanta, “ήθελα τα DC Superhero Gilrs να αντανακλούν πραγματικές, υγιείς σχέσεις. Φυσικά και μπορεί να υπάρχουν διαμάχες και τσακωμοί, όμως οι χαρακτήρες πραγματικά νοιάζονται ο ένας για τον άλλο. Ήθελα αυτοί οι χαρακτήρες να λειτουργήσουν σαν πρότυπα όχι μόνο για τα υπερηρωικά χαρακτηριστικά τους, αλλά κυρίως για το πώς συμπεριφέρονται η μία στην άλλη στην καθημερινότητά τους”. Δεύτερον και ίσως και πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πολλές από τις πρωταγωνίστριες που εμείς τις γνωρίζουμε ως παραδοσιακούς villains (κακούς) στα mainstream κόμικς, όπως η Harley Quinn  ή η Posion Ivy, στη συγκεκριμένη σειρά είναι με τους καλούς! Και πάλι, η Fontana μας εξηγεί, “Ειδικά με τη Harley θέλαμε να την πάρουμε μακριά από την κακή επιρροή του αγοριού της και να δούμε πώς θα εξελισσόταν αν δίπλα της είχε μια φοβερή ομάδα από καλές φίλες. Από την άλλη, σίγουρα οι τακτικές της Ivy δεν είναι πάντα οι καλύτερες, αλλά οι προθέσεις της είναι! Ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του πλανήτη, κάτι που σίγουρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο για καλό”.

Αν λοιπόν μπείτε για λίγο στα παπούτσια των εφήβων, αυτές είναι σίγουρα ιστορίες που θα αγαπήσουν, γιατί τα έχουν όλα! Σχολείο και βαρετούς ή λιγότερο βαρετούς καθηγητές, σκανδαλιές, μαθητικά φλερτ, δυνατές φιλίες και μαθήματα για το πώς μπορούμε να αγκαλιάσουμε τις δυνάμεις μας και να τις μοιραστούμε με τον κόσμο, πώς μπορούμε να γίνουμε εμείς οι γενναίοι ήρωες και ηρωίδες των δικών μας ιστοριών.

Συγγραφέας: Shea Fontana
Εικονογράφηση: Yancey Labat
Εκδόσεις: Στα ελληνικά εκδίδεται από την Anubis
Χρονιά: 2016
Ηλικίες: 6-12


H Athens Comics Library σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας εμπειριών, μάθησης και εξερεύνησης, συναντήσεων και συμμετοχής και δημιουργικότητας. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί, αυτή τη στιγμή, στα ράφια της, μια συλλογή που αγγίζει τους 2.500 τίτλους και αποτελείται από ελληνικά comics, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD και manga. Επιπλέον, υπάρχουν επιλεγμένοι τίτλοι, οι οποίοι απευθύνονται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ η ομάδα μας αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάντα με επίκεντρο τα αγαπημένα μας comics.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

85 Χρόνια Batman

Φέτος, ο Batman γίνεται 85 χρόνων. Μια μέρα του Μαϊου του 1939, ο ήρωας των Bob Kane και Bill Finger