Διαδραστικές αναγνώσεις: Οι κάλτσες του κυρ-Λύκου

Κρατάω στα χέρια μου ένα εικονογραφημένο βιβλίο για μικρές ηλικίες. Η αφήγηση των εικόνων κυριαρχεί. Η Τατιάνα Φίνι, η δημιουργός του, είναι εικονογράφος. Παρ’ όλα αυτά δεν επιλέγει να φτιάξει ένα «σιωπηλό βιβλίο». Γράφει κι ένα μικρό κείμενο που μας αφηγείται με λέξεις την ιστορία του κυρ-Λύκου. Ενός καλού λύκου που ψάχνει να βρει έναν τρόπο ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και τα καταφέρνει. Εντελώς μόνος!

Ανοίγουμε το βιβλίο. Η πρώτη εικόνα που βλέπουμε είναι ενός χάρτη της Ιρλανδίας, της χώρας που ζει η συγγραφέας με την οικογένειά της. Γυρίζουμε την σελίδα και να’ τες, δύο κατακόκκινες κάλτσες! «Ποιανού είναι;»  Μα του κυρ-Λύκου βέβαια που «λάτρευε τις κάλτσες του. Ήταν άνετες. Ήταν χρωματιστές…ένιωθε πιο ψηλός όταν τις φορούσε. Τον έκαναν να θέλει να χορέψει». Κι έρχεται η ανατροπή! Αμάν, τι βρίσκει ξαφνικά;

Μια τρύπα που μεγαλώνει κι αυτό δε σταματάει με τίποτα! Ούτε με τσιρότο, ούτε με αυτοκόλλητη ταινία, ούτε με κόλλα. Μια καταπληκτική ιδέα γεννιέται στο μυαλό του λύκου. Μπαίνει στην βιβλιοθήκη κι αναζητάει στα ΒΙΒΛΙΑ το πώς θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Έτσι ανακαλύπτει την τέχνη του πλεξίματος. Μ’ έναν μαγικό τρόπο βρίσκεται μπροστά στα πόδια του και το υλικό αυτής της τέχνης, το νήμα!

Το ακολουθεί. Περνάει από δάση, πόλεις, περπατάει, μπαίνει σε τρένα και στο τέλος συναντάει ένα πρόβατο. Δικό του είναι το μαλλί. Εκείνο του το προσφέρει γενναιόδωρα κι εκείνος αρχίζει να πλέκει. «Ο κυρ-Λύκος έπλεκε πολύ καλά και γρήγορα». Μαζί με το πρόβατο γυρίζουν πίσω κι ο λύκος χαρούμενος και δημιουργικός πλέκει και πλέκει και δεν τον σταματάει τίποτα!

Σκέφτομαι για άλλη μια φορά πως από μόνα τους τα βιβλία σε οδηγούν στην ανάγνωση άλλων βιβλίων. Αυτό το παραμύθι μπορεί να μας οδηγήσει σ’ έναν «οδηγό» για πλέξιμο. Ή σ’ ένα βιβλίο με ιστορίες για κάλτσες* ή για πουλόβερ**. Κι αν θέλουμε να παίξουμε μπορούμε να φορέσουμε τις αγαπημένες μας κάλτσες που μας πηγαίνουν όπου θέλουν εκείνες… Μας περπατούν μόνο προς τα πίσω ή μόνο στο πλάι και μας κάνουν να χορεύουμε ασταμάτητα!

Το βιβλίο “Οι κάλτσες του κυρ-Λύκου” της Τατιάνα Φίνι, κυκλοφορεί σε μετάφραση Αλέξανδρου Πανούση από τις Εκδόσεις Διάπλαση.

*ΔΕΚΑ ΚΑΛΤΣΕΣ σε απίστευτες περιπέτειες της Justyna Bednarek εκδ. Πατάκης
**Το πουλόβερ του Δημήτρη Μπασλάμ, εκδ. Καλειδοσκόπιο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ