Διαβάζω Δυνατά Vol.3

Το εικαστικό που δημιούργησε η εικονογράφος Ιφιγένεια Καμπέρη

Η καμπάνια Διαβάζω Δυνατά του ηλεκτρονικού περιοδικού Κόκκινη Αλεπού είναι εδώ! Η ετήσια αυτή εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2018, έχει μοναδικό σκοπό να γνωρίσει στο κοινό, γονείς και εκπαιδευτικούς, τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά, από τη βρεφική τους ήδη ηλικία. Κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη!

Η καλλιέργια της φαντασίας

Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η καμπάνια μας έχει θέμα και με βάση αυτό το σκεπτικό ζητήθηκε μέσω διαγωνισμού εικονογράφοι, εικαστικοί, designers, comic artists, φοιτητές σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν το εικαστικό που θα συνοδεύσει την εκστρατεία της Κόκκινης Αλεπούς για τους επόμενους 12 μήνες. Το θέμα ήταν η φαντασία και ο τρόπος που οι ιστορίες που διαβάζονται δυνατά μπορούν να δημιουργήσουν στο μυαλό των ακροατών – και φυσικά των αναγνωστών – έντονες εικόνες, να καλλιεργήσουν τη φαντασία. Από τον διαγωνισμό, που “έτρεξε” από τις 24 Οκτωβρίου 2019 ως τις 22 Δεκεμβρίου 2019, αναδείχτηκε νικήτρια η νέα εικονογράφος Ιφιγένεια Καμπέρη. Το εικαστικό της αποκαλύπτεται ολόκληρο σήμερα και δείχνει ένα παιδί να διαβάζει ένα βιβλίο και στο κεφάλι του να δημιουργούνται ένα σωρό εικόνες.

Τα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων

Tα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων είναι πλεόν λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου το διάβασμα από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, την πιο πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι στην Αμερική (Reading & Literacy Discovery Center of Cincinnati’s Children’s Hospital), η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να δώσει νευροβιολογικές αποδείξεις για τα πιθανά οφέλη της ανάγνωσης αλλά και τις πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο που δημιουργεί η εκτεταμένη χρήση οθονών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα, δημοσίευσε και εικόνες από μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν σε παιδιά που διάβαζαν και παιδιά που χρησιμοποιούσαν κάποια οθόνη (κινητό, τάμπλετ, τηλεόραση, υπολογιστή, κλπ). Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Δέκα λεπτά μεγαλόφωνης ανάγνωσης την ημέρα, από την πρώτη μέρα κιόλας της ζωής του παιδιού, δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται για να μάθει να μιλάει, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις όταν τις βλέπει τυπωμένες ή γραμμένες, να αγαπά το διάβασμα και να το βλέπει σαν κάτι που το ευχαριστεί και όχι σαν αγγαρεία. Ο Αμερικανός παιδαγωγός Jim Trelease* τονίζει την αξία και τη σημασία των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, καθώς μέσα από αυτές τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πλήρεις προτάσεις*, νέες λέξεις και διαφορετικών ειδών κείμενα (πεζό, έμμετρο, κλπ), εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον προφορικό τους λόγο και το λεξιλόγιό τους, πριν καλά-καλά πάνε σχολείο. Ένα παιδί, λέει ο Trelease, που ξεκινάει το Δημοτικό έχοντας λάβει εφόδια μέσα από τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από ένα παιδί που δεν του διαβάζουν.

Τι κάνει το “Διαβάζω Δυνατά” και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Η εκστρατεία αυτή δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να κάνει γνωστά τα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, η Κόκκινη Αλεπού διοργάνωσε εκδηλώσεις για παιδιά και γονείς. Το 2018 μας φιλοξένησε ο εκδοτικός οίκος Μικρή Σελήνη και στο πατάρι του Living Green Κηφισιάς είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τη συγγραφέα και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη να μας διαβάζει δυνατά το “Μολυβένιο Στρατιωτάκι” (κείμενο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, διασκευή-εικονογραφηση Joohee Yoon, μτρ. Μ. Ψύχαλου). Το 2019 ήταν η σειρά του Μάρτη, ο οποίος μαζί με την κ. Ξένια Καλογεροπούλου μας χάρισαν μια μαγική μέρα, ένα Σάββατο που αν και έβρεχε καταρακτωδώς, γέμισε ο χώρος των εκδόσεων από μικρούς και μεγάλους. Φέτος, έχουμε τη χαρά να μας φιλοξενούν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και μαζί με τη βραβευμένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση θα μιλήσουμε για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και θα την ακούσουμε να μας διαβάζει δυνατά τη διασκευή που έκανε στο κείμενο του Γεώργιου Βιζυηνού, “Το μόνο της ζωής του ταξείδιον”. Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση στον Πολυχώρο Μεταίχμιο εδώ.

Εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Κόκκινη Αλεπού, η καμπάνια αυτή είναι ανοιχτή και μπορεί να την υιοθετήσει όποιος θέλει: γονείς, σχολεία, μεμονομένες τάξεις, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες. κλπ. Μπορείτε αν θέλετε να διοργανώσετε δράσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων για τα παιδιά ή τους μαθητές σας, τα παιδιά που επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία ή τις βιβλιοθήκες στις οποίες εργάζεστε. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε και την αφίσα, να την εκτυπώσετε και να την χρησιμοποιήσετε στο σπίτι, στο σχολείο, στο βιβλιοπωλείο σας ή στη βιβλιοθήκη στην οποία εργάζεστε ή επισκέπτεστε. Διοργανώστε εκδηλώσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων και μιλήστε για τα οφέλη τους.

Δεν ξέρετε από πού ν’ αρχίσετε με τις μεγαλόφωνες αναγνωσεις; Πάρτε μέρος στη φετινή αναγνωστική πρόκληση για παιδιά πατώντας εδώ.

Διαβάστε ακόμα:
Δέκα λεπτά μεγαλόφωνης ανάγνωσης την ημέρα αρκούν

Η παιδιάτρος Μαρία Μπούρη μιλάει για τα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων

Jim Trelease είναι Αμερικανός παιδαγωγός και συγγραφέας του βιβλίου του “The Read-aloud handbook“. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1982, έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και αποτελεί Βίβλο για πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βίντεο της εκδήλωσης για το Διαβάζω Δυνατά 2024

Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Koukoubook στην Καλλιθέα η κεντρική εκδήλωση του “Διαβάζω Δυνατά”, της καμπάνιας του ηλεκτρονικού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και τη μαγεία που κρύβουν, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

Διαβάζω Δυνατά: η εκδήλωση

Σε ένα κατάμεστο Koukoubook πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου η κεντρική εκδήλωση του “Διαβάζω Δυνατά”, της καμπάνιας του ηλεκτρονικού περιοδικού για το παιδικό βιβλίο “Κόκκινη Αλεπού” για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις.