Αναγνωστική πρόκληση 2020

Είστε από αυτούς που ψάχνετε κάθε αρχή της χρονιάς τρόπους για να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία; Σας αρέσει να χάνεστε με τις ώρες στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία παρέα με μια λίστα; Σας αρέσουν τα παιχνίδια; Τέλεια! Γιατί η νέα αναγνωστική πρόκληση για το 2020 είναι έτοιμη και σας την παραδίδουμε!

Οι αλλαγές που κάναμε φέτος είναι ελάχιστες και πάντα όσες γίνονται είναι ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο που σας κάνουμε να αναζητάτε βιβλία. Οι κατηγορίες παραμένουν 52, όσες και οι εβδομάδες του έτους. Η μεγάλη αλλαγή που είχε γίνει πέρυσι, με τις ηλικιακές ομάδες, παραμένει, μιας και είδαμε και μέσα από μια μικρή δημοσκόπηση που κάναμε στη σελίδα της Κόκκινης Αλεπούς στο Facebook ότι σας άρεσε. Η αλλαγή που κάναμε στη φετινή αναγνωστική πρόκληση είναι ότι κατεβάσαμε λίγο τα ηλικιακά όρια. Ετσι οι δύο ομάδες είναι η μία για παιδιά από 0 έως 5 χρόνων και η άλλη από 6 ως 12 χρόνων. Ο λόγος που έγινε αυτή η μικρή αλλαγή, είναι γιατί είδαμε πως πολλά παιδιά, κυρίως γυμνασίου, δεν μπορούν – λόγω σχολικών ή άλλων υποχρεώσεων – να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς της αναγνωστικής πρόκλησης. Για αυτά τα παιδιά, τα άνω των 12 ετών, αλλά και για όσους δεν τους ταιριάζει ο Read-a-thon, δημιουργήσαμε το #Bookclub της Κόκκινης Αλεπούς.

Kids Read-a-thon

Η φετινή αναγνωστική πρόκληση έχει αέρα κινηματογραφικό και αυτό γιατί μέσα στο 2020 θα κυκλοφορήσουν πολλές ταινίες που έχουν βασιστεί σε έργα κλασικής λογοτεχνίας. Ετοιμαστείτε λοιπόν να διαβάσουμε και να δούμε πολλές ταινίες!

Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι: διαλέγουμε 13, 26 ή 52 βιβλία, ενώ όπως πάντα το 50%+1 των βιβλίων που θα διαβαστούν θα πρέπει να είναι έργα γυναικών συγγραφέων.Αν ένα βιβλίο έχει έναν άντρα και μια γυναίκα συγγραφέα, το μετράμε στις γυναίκες. Αν ένα βιβλίο έχει γραφτεί από τουλάχιστον 50% γυναίκες συγγραφείς, μετράει στα έργα γυναικών. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο με δύο άντρες συγγραφείς και μία γυναίκα, δε μετράει στις γυναίκες.

Τώρα, πώς γίνεται η επιλογή του στόχου: αν διαλέξει κάποιος/α τα 13 ή τα 26 βιβλία, έχει την ελευθερία να επιλέξει όσα βιβλία θέλει από τις δύο ομάδες, τη βασική και την υποομάδα στην οποία ανήκει ανάλογα την ηλικία του/της. Εκείνος/η που θα διαλέξει τα 52 βιβλία παίρνει ολόκληρες τις ομάδες του/της, και τη βασική και την υπο-ομάδα. Δεν μας ενδιαφέρει από πού θα ξεκινήσετε, τη βασική ή την υποομάδα. Το θέμα είναι να καλύψετε τον στόχο σας με τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν.

Ο χρόνος ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου, αλλά δεν είμαστε αυστηροί. Μπορεί κάποιος να θέλει να ξεκινήσει αργότερα μέσα στην χρονιά.

Πώς συμμετέχουμε; Αφήνουμε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση εδώ ή στις σελίδα της Κόκκινης Αλεπούς στο Facebook και δηλώνουμε τους συμμετέχοντες, ηλικίες και αριθμό βιβλίων που θέλουμε να έχουμε διαβάσει ως το τέλος της χρονιάς.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf το αρχείο με τις κατηγορίες για να το τυπώσετε. Oταν ολοκληρώσετε την αναγνωστική πρόκληση, μπορείτε να κατεβάσετε εδώ το πιστοποιητικό συμμετοχής σας. Συμπληρώστε τον αριθμό του βιβλίου και δώστε το στο παιδί σαν βραβείο.

Τέλος, επειδή μας ρωτούσατε καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς για το πώς μπορείτε να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας: αν έχετε λογαριασμό στο Instagram, έχουμε δημιουργήσει το hashtag #kidsreadathon20, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που ανεβάζετε μια φωτογραφία με το βιβλίο που διαβάσατε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στον λογαριασμό σας στο Facebook. Αν δεν έχετε λογαριασμό σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να γράψετε τους τίτλους των βιβλίων που διαβάσατε σε ένα χαρτί, να τους σκανάρετε/φωτογραφίσετε και να μας τους στείλετε στο τέλος της πρόκλησης στο [email protected]

H Kόκκινη Αλεπού θα συμμετέχει και σε αυτή την αναγνωστική πρόκληση με στόχο τα 13 βιβλία. Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθείτε τη δική μας πρόοδο στον λογαριασμό μας στο Instagram.

Να σημειώσουμε πως το #kidsreadathon ξεκίνησε το 2017 και ήταν ιδέα του Γιάννη Σαχανίδη και της βιβλιοφιλικής του σελίδας So much reading. Η Κόκκινη Αλεπού μπήκε στο παιχνίδι το 2018.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ