«Διαβάζουμε παρέα!» στις 10 Σεπτεμβρίου

Στο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι, στάση μετρό: Πανόρμου) θα γιορτάσει και φέτος το Διαβάζοντας Μεγαλώνω την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού. Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το πάρκο θα γεμίσει από μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά, αραβικά, γαλλικά και ουκρανικά). Στο σημείο θα υπάρχουν βιβλία για ελεύθερη ανάγνωση σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ένα για παιδιά έως 3 ετών και ένα για παιδιά 4-14 ετών), χαριστικό παζάρι με ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία για παιδιά από 0-14 ετών, αλλά και μια μικρή έκθεση με βιβλία για την ειρήνη, την αποδοχή και τη διαφορετικότητα και εικαστικό εργαστήρι με αφορμή το βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι «Το φεγγάρι του Κιέβου» (εκδ. Παπαδόπουλος).

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί μετά τη δύση του ηλίου με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Το εικαστικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ το χαριστικό παζάρι, η έκθεση βιβλίων και οι χώροι ελεύθερης ανάγνωσης θα λειτουργούν από τις 5 μ.μ έως τις 8 μ.μ. Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου θα είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 20.00.

Οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις θα ξεκινήσουν στις 5 μ.μ. και θα γίνονται παράλληλα σε πέντε σημεία του πάρκου, κάτω από τα δέντρα. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μπορούν να τις παρακολουθήσουν καθισμένοι σε λινάτσες που θα βρίσκονται στο γρασίδι ή σε κουβέρτες και ψάθες που θα φέρουν από το σπίτι. Οι αναγνώστες που θα ζωντανέψουν με την φωνή τους τα βιβλία προέρχονται από την μεγάλη και εξαιρετικά δραστήρια κοινότητα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην ανάγνωση και στη γνώση και τα βιβλία που θα διαβάσουν είναι εκείνα που οι ίδιοι επέλεξαν να μοιραστούν με τα παιδιά.

Οι αναγνώσεις στα ελληνικά για παιδιά 3-6 και 7-10 ετών θα πραγματοποιούνται συνεχώς μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ οι αναγνώσεις στις άλλες γλώσσες θα γίνουν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • 17.00-18.00: Αναγνώσεις στα γαλλικά για παιδιά 6-12 ετών
  • 17.00-17.30: Αναγνώσεις στα ουκρανικά για παιδιά 5-8 ετών
  • 17.30-18.00: Αναγνώσεις στα ουκρανικά για παιδιά 9-12 ετών
  • 18.00-19.00: Δίγλωσσες αναγνώσεις στα αραβικά και τα ελληνικά για παιδιά 5-9 ετών
  • 19.00-20.00: Δίγλωσσες αναγνώσεις στα αλβανικά και τα ελληνικά για παιδιά 5-9 ετών.

Οι αναγνώσεις σε αλβανικά-ελληνικά και αραβικά-ελληνικά θα πραγματοποιηθούν από την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, oι αναγνώσεις στα ουκρανικά θα γίνουν από τον Σύλλογο Ενίσχυσης και Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Trembita” και οι αναγνώσεις στα γαλλικά θα γίνουν με τη συνεργασία της Κογκολέζικης Κοινότητας Ελλάδας.

Τα παιδιά 4-14 ετών που προτιμούν να διαβάσουν μόνα τους, με την οικογένεια ή με την παρέα τους θα έχουν στη διάθεσή τους ειδικά διαμορφωμένο χώρο με σημαντικό αριθμό ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων για όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις. Τα μικρότερα παιδιά θα έχουν, επίσης, στη διάθεσή τους έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με βιβλία για να τα χαρούν στην αγκαλιά και με τη φωνή των δικών τους ανθρώπων, ενώ σε διπλανό σημείο θα πραγματοποιηθούν μεγαλόφωνες αναγνώσεις σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • 17.00-18.00: Αναγνώσεις για παιδιά έως 18 μηνών
  • 18.00-19.00: Αναγνώσεις για παιδιά 19-36 μηνών.

Στις οικογένειες των μικρών παιδιών θα προσφερθεί έντυπο του “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” για την ανάγνωση στη βρεφική και την πρώτη παιδική ηλικία. Οι γονείς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους τίτλους που ανταποκρίνονται στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης του παιδιού, καθώς και για τα κριτήρια επιλογής τους μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” που θα βρίσκονται στον χώρο.   

Στις εισόδους του Πάρκου και στους χώρους διεξαγωγής της εκδήλωσης θα υπάρχουν αντισηπτικά, καθώς και μάσκες μίας χρήσεως για ενήλικες και παιδιά.  

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, του library4all, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.