Συνέντευξη: Δημήτρης Μπασλάμ

Ο Δημήτρης Μπασλάμ είναι μουσικός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μπαμπάς. Και η τελευταία του ιδιότητα είναι αυτή που ευθύνεται και τον Αγησίλαγο και για τα τόσα όμορφα παιδικά βιβλία που μας έχει κατά καιρούς χαρίσει. Η Κόκκινη Αλεπού είχε την χαρά να μιλήσει μαζί για το τι τον οδήγησε στη συγγραφή, να μας συστήσει τον Αγησίλαγο που παρουσιάζεται στην θεατρική σκηνή του Ελληνικού Κόσμου, αλλά και για το τελευταίο του βιβλίο, τις Πιθανότητες, που τιμήθηκε στη Γερμανία με αναγραφή στη Λίστα White Ravens.

 

Ποιος είναι ο Αγησίλαγος και τι είναι αυτό που τον έχει κάνει τόσο αγαπητό στο κοινό; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτόν τον περίεργο λαγό.
Εξαιρετικός μάγειρας, του αρέσει ο Σαρλς Αζναβούρ, έχει πάρει δύο βραβεία στο φεστιβάλ μαγειρικής Ολυμπίου Μπριός, φτιάχνει εξαιρετικά μουστοκούλουρα και του αρέσει το καλό σπορτίφ ντύσιμο.

Το «μήνυμα» πίσω από την ιστορία του Αγησίλαγου είναι η σωστή διατροφή. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτήν του Αγησίλαγου από την οποία εμπνευστήκατε; 
Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να πείσω την κόρη μου, όταν ήταν 3-4 χρονών, να μην τρώει μόνο ψωμί! Τα αποτελέσματα θεαματικά σε όλα τα επίπεδα. Η διατροφή της κόρης μου βελτιώθηκε αμέσως και ταυτόχρονα προέκυψε μια ιστορία που αρέσει και επικοινωνεί με τα υπόλοιπα παιδιά.

 

Είστε κατά βάση μουσικός με μεγάλη πορεία στον χώρο και πολλές συνεργασίες με Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Αγελάκα, Παύλο Παυλίδη κλπ. Πώς και πότε προέκυψε η συγγραφή των παιδικών βιβλίων και τι ήταν αυτό που σας έκανε να θέλετε να απευθυνθείτε στο πιο μικρό σε ηλικία κοινό;
Αν εξαιρέσουμε το ότι έγινα μπαμπάς και ήθελα να λέω περισσότερες ιστορίες και παραμύθια, ο κόσμος των μικρών παιδιών προσφέρει μια παραπάνω ελευθερία. Αν έχεις διάθεση να αντιστρέψεις την πραγματικότητα και την δυσκολία της, τότε μπορείς πια να γίνεις ό,τι θέλεις. Από ερωτευμένο παπιγιόν μέχρι ένας κατάλευκος γάιδαρος που κάνει σερφ!

 

Πρώτα ήρθαν τα παραμύθια και μετά οι μουσικές τους; Ποια ανάγκη τις δημιούργησε; 
Σε κάποιες ιστορίες μου λείπει ένα μικρό σχόλιο, ένα δεύτερο επίπεδο και πολλές φορές μια παράλληλη ιστορία. Έτσι γεννιούνται τα τραγούδια και οι μουσικές. Σαν μια μεγαλύτερη εικόνα.

 

Μιλήστε μας για την παράσταση που θα ανέβει στον Ελληνικό Κόσμο. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και πόσο θα διαρκέσει; Σε τι ηλικίας κοινό απευθύνεται. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές της; 
Πρόκειται για μία παράσταση με επιτραπέζιες κούκλες τύπου muppet και ζωντανή μουσική. Τρεις ηθοποιοί εμψυχώνουν τις κούκλες και δύο μουσικοί παίζουν και τραγουδούν τα τραγούδια της παράστασης. Οι κούκλες είναι πάρα πολύ αγαπητές στα παιδιά, άρα και η επικοινωνία του κειμένου και των τραγουδιών πολύ ευκολότερη, ακόμη και στα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά. Πάντα με προβληματίζει η απάντηση στην ερώτηση «σε ποιές ηλικίες απευθύνεται;». Το τι αντιλαμβάνονται με τη λογική τους τα παιδιά δεν έχει να κάνει με το τι αισθάνονται, τι τους ευχαριστεί, ώστε να επιδράσει μέσα τους η παράσταση.

 

Εκτός από τον Αγησίλαγο, τον Γαργαλιστή, τη βραβευμένη Θυμωμένη Μπετονιέρα κ.α. έχετε γράψει ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, τις Πιθανότητες (εκδ. Πατάκη), για το οποίο τιμηθήκατε πριν λίγο καιρό με την αναγραφή του βιβλίου και του ονόματός σας στη Λίστα των φετινών White Ravens. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό το βιβλίο. Τι σας ενέπνευσε να το γράψετε, τι σημαίνει για ένα παιδί να έχει επιλογές και, τέλος, πως αισθανθήκατε για αυτή σας τη διάκριση; 

Θα σας πω αυτό που γράφω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:  το «Αν» ως πιθανότητα, ως επιλογή, ως τυχαίο ή ως προσμονή είναι μία υπόθεση. Προϋποθέτει μια απόφαση, μία κίνηση μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να κάνει ακόμα κι ένα παιδί. Και εμείς και τα παιδιά, λοιπόν, παίρνουμε δεκάδες τέτοιες αποφάσεις μέσα στην καθημερινότητά μας, μικρές ή μεγάλες, με μικρό ή μεγάλο κόστος. Εγώ ήθελα απλώς να τονίσω αυτήν τη διαρκή επιλογή και να βοηθήσω στη συνειδητοποίηση ότι, όταν επιλέγουμε κάτι, αυτόματα απορρίπτουμε κάτι άλλο. Αυτό που δεν επιλέξαμε δεν θα μάθουμε ποτέ τι ήταν αλλά έτσι είναι η ζωή! Η διάκριση στη Λίστα White Ravens είναι μία από τις πιο τιμητικές διακρίσεις για ένα βιβλίο.

 

Ο Αγησίλαγος του Δημήτρη Μπασλάμ. Μια παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική στον Ελληνικό Κόσμο (Πειραιώς 254, Ταύρος, 212-2540000). Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 8€, σχολικές παραστάσεις: 6€. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

 

 

*** ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ***

Η Κόκκινη Αλεπού σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κόσμο και την GoodHeart Productions σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρόσκληση για την παράσταση του Αγησίλαγου του Δημήτρη Μπασλάμ, αυτή την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Από το διαγωνισμό θα αναδειχθεί ένας νικητής. Η πρόσκληση θα βρίσκεται στο ταμείο με το όνομά του.

Όροι του διαγωνισμού:

  • Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ, κάτω από το κείμενο με το ονοματεπώνυμό σας.
  • Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στις 23:59.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι Ελλάδας.

    Οι νικητές θα ενημερωθούν με e-mail την επόμενη μέρα της λήξης του διαγωνισμού.

***Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλους τους διαγωνισμούς μας***

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ξένια Καλογεροπούλου

Με αφορμή το νέο της εικονογραφημένο βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις Μάρτης, μιλάμε με την Ξένια Καλογεροπούλου για