Δον Κιχώτη, είσαι εδώ;

Δημιουργός: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: διηλικιακό

Ένα βιβλίο μικρών διαστάσεων, που ανοίγοντάς το σε ρουφάει στις μαύρες του σελίδες με τις φωτεινές ζωγραφιές – σκηνές της ιστορίας, ενώ στις  μπεζ σελίδες με το ολιγόλογο κείμενο ο συγγραφέας αφηγείται με λιτό τρόπο τις γεμάτες με δράση περιπέτειες του Δον Κιχώτη.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος ψάχνει τον Δον Κιχώτη, αλλά αυτός έχει ήδη φύγει για να ζήσει την περιπέτεια που του στέρησε η ανιαρή ζωή στο χωριό του, τη Μάντσα. Έφυγε, πάει με την τόλμη, την αισιοδοξία και την ευγένεια ενός ιππότη να αντιμετωπίσει τους φόβους του, τις προκλήσεις και τις αδικίες που θα του τύχουν, πάει να συναντήσει τον μεγάλο έρωτα. Πάει να ζήσει τη ζωή που του έταξαν τα βιβλία του.

Ο συγγραφέας – καλλιτέχνης βάζει τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία, οδηγώντας τον σε μια βιβλιοθήκη, όπου καθισμένος σε μια πολυθρόνα βυθίζεται στα βιβλία με δράκους, μάγους και ιππότες. Όταν ο αναγνώστης ανοίγει τον Δον Κιχώτη, ο συγγραφέας τον αφήνει – κι εμάς μαζί –  να «δει», να παρακολουθήσει την πορεία του πρωταγωνιστή σα να ξεφυλλίζει ένα flip book ή σα να γυρίζει τους χάρτινους δίσκους ενός view master, αφού το βάρος της αφήγησης πέφτει στη διαδοχή πολύ όμορφων ζωγραφισμένων σκηνών.  

Ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι ένα περίτεχνο μυθιστόρημα δημιουργικής φαντασίας, που οδηγεί τον αναγνώστη του, μέσα από την σχέση του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα, να γνωρίσει καλύτερα πτυχές του εαυτού του. Στον Δον Κιχώτη του, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος αφαίρεσε το αντίβαρό του, τον συνομιλητή του, τον Σάντσο. Ο ιππότης εδώ είναι ακόμα πιο μοναχικός, βαδίζει στις σελίδες αψηφώντας τα εμπόδια, μα όταν εμείς οι αναγνώστες φτάνουμε στο τέλος του βιβλίου, οι δυο τους, ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο, επιστρέφουν μέσα στις σελίδες του, έτοιμοι για νέες προκλήσεις, γιατί πώς μπορεί να ζήσει κανείς μια ζωή πλούσια αν είναι στερημένη από περιπέτειες;

Το βιβλίο «Δον Κιχώτη είσαι εδώ;» του Αλέξη Κυριτσόπουλου διαβάζεται περισσότερο με τις εικόνες του, γι’ αυτό, για όσους ήδη έχουν διαβάσει το βιβλίο του Θερβάντες, τους προσφέρει την απόλαυση να χαρούν ξανά την ιστορία, πιο ανάλαφρα, μέσα από τις όμορφες ζωγραφιές του, ενώ για όσους δεν το έχουν διαβάσει ακόμα – μικρούς και μεγάλους – είναι ένα κέντρισμα για να το κάνουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ