Drag Queen Story Hour

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Drag Queen Story Hour. Πρόκειται για μια δράση που, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, προβάλλει τη φαντασία και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων, βασικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με λαμπερά και θετικά παραδείγματα queer ατόμων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι drag queens Socrates και Holly Grace θα αφηγηθούν στα παιδιά που θα βρεθούν στον χώρο του Φεστιβάλ τις ιστορίες από τα βιβλία Πώς να είσαι λιοντάρι του Εd Vere (εκδ. Πατάκη), Ξεχωρίζω και σφυρίζω του Rob Biddulph (εκδ. Παπαδόπουλος), Τα φτερά του Νόρμαν του Tom Percival (εκδ. Ψυχογιός), Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω της Λίζας Βάρβογλη (εκδ. Καστανιώτη), Ιmagine του John Lenon (εκδ. Μίνωας) σε μετάφραση Φοίβου Δεληβοριά.

Είναι κατάλληλο το πρόγραμμα για παιδιά και ποια η χρησιμότητα ενός τέτοιου προγράμματος; Σύμφωνα με το Φεστιβάλ και την ομάδα που διοργανώνει το Drag Queen Story Hour στην Αθήνα, η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της ρευστότητας του φύλου συνεισφέρει στη δημιουργία ενός κόσμου ασφαλή και δημοκρατικού, όπου η διαφορά είναι δικαίωμα και οι σχέσεις βασίζονται στην αποδοχή, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη. Προγράμματα τέτοιου τύπου είναι όχι μόνο κατάλληλα αλλά και απαραίτητα, αφού μειώνουν το φόβο απέναντι στο διαφορετικό και θέτουν τις βάσεις για την ελεύθερη έκφραση του ατόμου.

Παιδιά και γονείς μπορούν να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες που αψηφούν τις αυστηρές ταξινομήσεις των φύλων και να φανταστούν έναν κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι ντύνονται όπως ακριβώς θέλουν και εκφράζουν με χαμόγελο και τραγούδι τον χαρακτήρα τους, ένα κόσμο στον οποίο η μεταμφίεση και το παραμύθι αποκτούν ζωή και η φαντασία γίνεται δημιουργία και πραγματικότητα. “Θέτουμε ως στόχο την πρώιμη ευαισθητοποίηση γι’ αυτό και απευθυνόμαστε σε μικρές ηλικίες, αφού θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η έκθεση στην ποικιλομορφία για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την πρόληψη φαινομένων όπως το bullying και ο ρατσισμός“.

Σχετικά με το Drag Queen Story Hour

To Drag Queen Story Hour είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 από την συγγραφέα και ακτιβίστρια Michelle Tea και την εταιρεία παραγωγής RADAR Productions. Η Ιδέα ήταν απλή: Drag Queens να διαβάζουν εικονοβιβλία και παραμύθια σε παιδιά σε βιβλιοθήκες, μουσεία, γκαλερί, και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Aυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πραγματοποιείται σε πολλές πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός και στην Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Over the rainbow story time, ένα πρόγραμμα διαδραστικών αφηγήσεων σε παιδιά που πραγματοποιείται σε συνεργασία με ντραγκ κουίν, κουίρ και μη δυϊκά ως προς το φύλο άτομα (non-binary).

 Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και την είσοδο εδώ. H εισοδος ειναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260, στον Ταύρο. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο παραπάνω link. Ωρα: 19:15

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που