Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι

Συγγραφέας: Τζέινιν Σάντερς
Εικονογράφηση: Σάρα Τζένινγκς
Μετάφραση: Ελένη Δασκαλάκη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Τι είναι ο σεβασμός; Τι σημαίνει συναινεση και πότε παραβιάζεται η φούσκα μας, ο προσωπικός μας χώρος; Με το #metoo σε πλήρη εξέλιξη και με τη συζήτηση για τις σωματικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις να βρίσκονται στο απόγειο, οι Εκδόσεις Ψυχογιός μας φέρνουν ένα βιβλίο για μικρά παιδιά (προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας) την πιο κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να παιδιά να ορίζουν το σώμα τους και να δίνουν εκείνα το πράσινο φως για αγκαλιές και φιλιά; Αναμφίβολα. Ενα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μαθαίνει ένα παιδί, αγόρι ή κορίτσι, από πολύ νωρίς είναι η έννοια του σεβασμού και της διαφορετικότητας. Μόνο όταν σεβόμαστε τον εαυτό μας και τα δικά μας όρια, όταν αναγνωρίζουμε τη δική μας διαφορετικότητα και του άλλου μπορούμε να μάθουμε να σεβόμαστε και τους συναθρώπους μας και τη δική τους άποψη, είτε αφορά έναν σφιχτό εναγκαλισμό είτε μια διαφωνία στο προαύλιο του σχολείου ή την παιδική χαρά. Ο,τι μαθαίνουμε από μικρή ηλικία μας ακολουθά και στην ενήλικη ζωή μας, άρα το να γνωρίζει ένα παιδί τα όρια και τα θέλω του, το βοηθά να έχει αυτοπεποίθηση και να όρίζει το ίδιο το σώμα.

H Jayneen Sanders, εκτός από συγγραφέας, είναι δασκάλα δημοτικού και υποστηρίκτρια της συναίνεσης, της ασφάλειας του σώματος και της ισότητας των φύλων. Είναι η επικεφαλής συγγραφέας του Engage Literacy, του βραβευμένου προγράμματος στη Βρετανία για την καθοδηγούμενη, την ανεξάρτητη και την κοινή ανάγνωση. Δουλειά της είναι να μιλάει σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό για την εκπαίδευση σε θέματα σωματικής ασφάλειας των παιδιών. Μέσα από τα δεκάδες βιβλία που έχει γράψει θέλει να ενημέρωσει παιδιά και γονείς για τη συναίνεση, τα ατομικά σωματικά όρια και τον σεβασμό απέναντι στον άλλο. Το “Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι” είναι ένα πολύχρωμο εικονογραφημένο βιβλίο – οδηγός πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, που μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από παιδιά μικρής ηλικίας και να αποτελέσει σημείο έναρξης πολλών συζητήσεων ανάμεσα σε παιδιά και γονείς/εκπαιδευτικούς. Στα υπέρ του βιβλίου, η εικονογράφηση της Sarah Jennings με την ποικιλία των χαρακτήρων που έχει δημιουργήσει, με διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, ανθρώπους από διάφορες φυλές, ενώ συμπεριλαμβάνει και χαρακτήρες ΑμΕΑ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;