Εκπαίδευση σε θέματα ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: θεωρία και πράξη

H Δρ. Maria Hantzopoulos, Αν. Καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο Vassar College, κεντρική ομιλήτρια σε ημερίδα για την εκπαίδευση σε θέματα ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά σε θέματα ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον σύγχρονο διχασμένο κόσμο, η ικανότητα να συμβιώνουμε αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η μισαλλοδοξία και η άνοδος του λαϊκισμού οδηγούν στη διάσπαση των κοινωνιών εκ των έσω. Η ιστορία μας διδάσκει ότι αυτές οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες συγκρούσεις. Όμως η ενσυναίσθηση και η συμπόνια για τους άλλους μπορούν να διδαχθούν και να καλλιεργηθούν. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί.

Όλα τα παραπάνω θα διερευνηθούν στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι και περιλαμβάνει ανοιχτή συζητηση και διαδραστικό εργαστήρι. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, στελέχη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ΜΚΟ και εργαζόμενους σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

15:30- 16:00 Χαιρετισμοί
Καθηγητής Κώστας Σκορδούλης, Πρόεδρος ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
Καθηγήτρια Βίκυ Πάτσιου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

16:15-17:00 Keynote Speech: Building Communities of Possibility and Transformation: The Role of Peace and Human Rights Education (στα αγγλικά), Dr Maria Hantzopoulos, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Vassar College

17:00-18:30  Ανοιχτή Συζήτηση: “Εκπαίδευση, ανθρώπινα δικαιώματα: προκλήσεις και ευκαιρίες” (ελληνικά). Συμμετέχουν οι:
Νίκος Γκόβας, Συντονιστής προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια-Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Καλλιόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ‘Α Αθήνας
Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Δ.Σ. Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, πρ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Maria Hantzopoulos,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Vassar College 

Συντονισμός: Δρ Λήδα Τσενέ, Ιδρύτρια Athens Comics Library

18:45-20:30 – Workshop: Peace and Human Rights Education: From Theory to Practice με την Maria Hantzopoulos

Τις τελευταίες δεκαετίες, το πεδίο της εκπαίδευσης για την ειρήνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει βγει από το περιθώριο και αναδεικνύεται ως ένας διακριτός και ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος παγκοσμίως. Οι όροι αυτοί πλέον δεν είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ενώ προωθούνται με πολλαπλές προσπάθειες μεγάλων οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, επιδιώκοντας να εξαλείψουν διάφορες μορφές βίας και να διευρύνουν την κουλτούρα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο, διάρκειας 1,5 ώρας, απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στο πεδίο της εκπαίδευσης για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξοικειωθούν με πρακτικές εφαρμογής εντός και εκτός των σχολικών αιθουσών. Το εργαστήρι περιλαμβάνει τρία μέρη:

(1) Διαδραστική επισκόπηση επίκαιρων εννοιών και προσεγγίσεων για την εκπαίδευση για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα 
(2) Εισαγωγή σε μεθοδολογίες που υποστηρίζουν τα παραπάνω 
(3) Πρακτική εφαρμογή των εργαλείων και των μεθοδολογιών από τους συμμετέχοντες στο τοπικό πλαίσιο. 

Γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά. 

*Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η προεγγραφή. Μπορείτε να στείλετε email με θέμα Peace and Human Rights Education Workshop στο [email protected], όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία  σας (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο, email) μέχρι τη Δευτέρα 11/3. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας στον Ιανό

Οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS προσκαλούν το κοινό σε μια συνάντηση με  τους συγγραφείς και την εικονογράφο της δημοφιλούς παιδικής σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας!