Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά από το βιβλίο “Η ασημένια ζώνη”

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Η έκθεση παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε η Μάρια Μπαχά για την εικονογράφηση του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της Χάρις Μέγα, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΙΟΠ (2019) και συνδέεται με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος, στα Ιωάννινα. Η περιοδική έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Αργυροτεχνίας και συνέχισε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Η ζωγράφος-εικονογράφος Μάρια Μπαχά αποδίδει με ευαισθησία την ιστορία της συγγραφέως, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν με στοιχεία παραμυθένια αλλά και αληθοφανή. Πώς συνδέεται η τέχνη της ασημουργίας με την πόλη των Ιωαννίνων; Πώς η φήμη της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας έφτασε μέχρι τα πέρατα του κόσμου; Πώς η τέχνη αυτή ρίζωσε στην καθημερινή ζωή της πόλης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτισμικής της ταυτότητας; Το κείμενο της Χάρις Μέγα συνομιλεί αρμονικά με τις εικόνες, τις οποίες η ζωγράφος δούλεψε δημιουργικά, με τέμπερες, μολύβια και μελάνια.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα εμφανίζονται σταδιακά τα κοστούμια και διάφορα θεατρικά αντικείμενα που έχει δημιουργήσει η Μάρια Μπαχά και θα παρουσιαστούν όλα μαζί την τελευταία μέρα της έκθεσης στο πλαίσιο ενός θεατρικού που έχει γράψει η Χάρις Μέγα ειδικά για την περίσταση και είναι βασισμένο στην ιστορία του βιβλίου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ζωή Ξανθοπούλου.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:00
Κλειστά: επίσημες αργίες
Είσοδος δωρεάν

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Κτήριο Ταύρου, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τ: 210 3418051 www.piop.gr

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ