Συνέντευξη: Ελένη Γερουλάνου

Το βασικό μας σύνθημα είναι «Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά»

Αυτές οι μέρες που διανύουμε είναι επικεντρωμένες στο παιδικό βιβλίο. Από τη μία η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάστηκε χθες, 2 Απριλίου, από την άλλη η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια που ανοίγει σήμερα τις πύλες της και μέσα σε όλα η αναμονή για την ανακοίνωση του νικητή του φετινού ALMA (Astrid Lingdren Memorial Award) που θα ανακοινωθεί αύριο στο πλαίσιο της έκθεσης. Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο στην Αstrid Lindgren, δημιουργό της Πίπης Φακιδομύτης, μεταξύ άλλων, και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2002 από τη Σουηδική Επιτροπή Τεχνών. Το ALMA είναι το πιο σημαντικό βραβείο στον χώρο του παιδικού βιβλίου και απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές και φορείς ή μεμονωμένα άτομα που προωθούν την αξία της ανάγνωσης. Φέτος κατατέθηκαν 226 υποψηφιότητες από 60 χώρες. Οσο οι ώρες περνούν, η αγωνία κορυφώνεται. Η Κόκκινη Αλεπού μίλησε με την Ελένη Γερουλάνου, συγγραφέα, νηπιαγωγό, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραϊτη και μία από τις δημιουργούς του Library4all, που είναι υποψήφιο για το φετινό ALMA.

 

Καταρχάς, τί είναι το Library4all, πότε ξεκίνησε, από ποιους και ποιοι είναι οι σκοποί του;
Το Library4all είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της δημιουργίας, της υποστήριξης και της ενίσχυσης με βιβλία σχολικών βιβλιοθηκών. Μελετήσαμε ανάλογες πρωτοβουλίες στην Αμερική, όπως το Project Cicero στη Νέα Υόρκη, λάβαμε υπόψη μας τις ανάγκες των ελληνικών σχολείων για βιβλία και ξεκινήσαμε, η Ξένια Παπασταύρου, η Αναστασία Κάλου, η Βασιλική Μπούκη, ο Άγης Τερζίδης και εγώ. Το βασικό μας σύνθημα είναι «Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά».

 

Ας μιλήσουμε τώρα για το Astrid Lindgren Memorial Award. Το Library4all είναι υποψήφιο μαζί με 225 άλλους φορείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων και εικονογράφους από όλον τον κόσμο. Τί σημαίνει για εσάς μια πιθανή βράβευση και τί αλλαγές θα φέρει στο Library4all;
Τo μεγαλύτερο ορόσημο στη μέχρι τώρα πορεία μας είναι η τιμητική συμμετοχή μας στις ελληνικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Astrid Lindgren. Tο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ συμπεριέλαβε το Library4all στις ελληνικές υποψηφιότητες για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren 2017 και το ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Είναι μεγάλη τιμή για όλους μας η δυνατότητα που μας δίνεται να αγωνιστούμε σε ένα διεθνή στίβο μαζί με 225 προσωπικότητες και οργανώσεις από 60 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο και να προβάλλουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα σχολεία της χώρας μας. Εάν βραβευτούμε, η χαρά και η τιμή θα είναι τόσο μεγάλη, που, ειλικρινά, δεν μπορώ να σας πω από τώρα πώς θα αντιδράσουμε! Ας έρθει πρώτα η ώρα αυτή.

 

 

Ποια είναι η σημασία και η σπουδαιότητα να έχει κάθε σχολείο στην Ελλάδα τη δική του δανειστική βιβλιοθήκη;
Η σχολική βιβλιοθήκη είναι η καρδιά του σχολείου. Όπως μας λένε οι ίδιοι οι δάσκαλοι, το βιβλίο αποτελεί καθημερινό «εργαλείο» για τη δουλειά τους και δεν υπάρχει μέρα που να μη διαβάζουν ένα μικρό κομμάτι από κάποιο βιβλίο. Τα βιβλία βρίσκουν τη θέση τους στη βιβλιοθήκη, πρωταγωνιστούν σε δράσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να τα ανταλλάσσουν, να τα δανείζονται και να τα χρησιμοποιούν για δημιουργική απασχόληση στην τάξη. Η απόλαυση της ανάγνωσης βιβλίων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής. Είναι η έμπνευση, η συγκίνηση, η εξερεύνηση, η εμπειρία. Ένα ταξίδι έξω από ορισμούς και περιορισμούς. Χωρίς αφετηρία και προορισμούς.

 

Τι είναι το Bookwave που διοργανώνετε;
Το Βookwave, το «κύμα βιβλίων», είναι η ετήσια δράση προσφοράς βιβλίων του Library4all  στο Μουσείο Μπενάκη, με σκοπό να συγκεντρώσουμε ακόμα περισσότερα βιβλία για τον εμπλουτισμό βιβλιοθηκών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Ελλάδας. Οι προσφορές των βιβλίων προέρχονται κυρίως από τα «κύματα βιβλίων» που οργανωνουν τα ιδιωτικά σχολεία που στηρίζουν την πρωτοβουλία μας αυτή.

Μας φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν σχολεία χωρίς βιβλία. Θεωρούμε πολύ σημαντικό οι βιβλιοθήκες των σχολείων να έχουν βιβλία και τα παιδιά να έχουν τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σε αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα βιβλία είναι τα μόνα πράγματα που χρειάζονται τα σχολεία. Μαθαίνουμε για κτηριακές και άλλες ανάγκες που παρουσιάζουν. Όμως δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία των βιβλίων. Οι δάσκαλοι χρειάζονται εκπαιδευτικό υλικό για να μπορούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν μέσα στην τάξη. Επιπλέον, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι, εάν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, θα αποκτήσουν αναγνωστικές συνήθειες και θα γίνουν καλύτεροι αναγνώστες. Αυτό είναι εξαιρετικό σημαντικό ακόμη και στην ψηφιακή εποχή που ζούμε.

 

Πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερα βιβλία;
Για να υποστηρίξει κάποιος το Library4all, μπορεί να δωρίσει καινούρια ή σχεδόν καινούρια βιβλία, να διοργανώσει ένα book drive στο χώρο της δουλειάς του σε συνεργασία μαζί μας ή να κάνει μία χρηματική δωρεά για την αγορά βιβλίων. Τα βιβλία που συγκεντρώνουμε είναι για παιδιά 4-12 ετών, καινούρια ή σχεδόν καινούρια. Δεν δεχόμαστε εγκυκλοπαίδειες, σχολικά βιβλία, βιβλία από εφημερίδες, βιβλία με ήρωες κινουμένων σχεδίων, βιβλία με αυτοκόλλητα, μουντζουρωμένα ή σκισμένα βιβλία, βιβλία για ενήλικες.

 

Πόσα βιβλία έχετε συγκεντρώσει και μοιράσει μέχρι στιγμής και πού θέλετε να φτάσετε με το Library4all;
Από την ίδρυση του Library4all μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει 49.000 βιβλία σε περισσότερες από 900 βιβλιοθήκες σχολείων στην Αττική και την περιφέρεια. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και βιβλία σε γραφή Braille για τη βιβλιοθήκη του 1ου Ειδικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας. Επίσης έχουμε δώσει περίπου 18.000 βιβλία σε διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα, κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, φυλακές ανηλίκων κλπ. Η ελπίδα μας είναι ότι με τη δράση μας συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανάγκη ύπαρξης βιβλιοθηκών στα σχολεία. Για μας οι σχολικές βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο χώροι που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και χώροι από όπου ξεκινούν ταξίδια απεριόριστων διαδρομών προς τη γνώση. Η δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε βασίζεται στη θερμή ανταπόκριση των δασκάλων, οι οποίοι εκφράζουν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την προσφορά μας, στον κόσμο που προσφέρει βιβλία και στη συμπαράσταση των εθελοντών που μας στηρίζουν.

 

——————————————————————–

Μαζί με το Library4all υποψήφιοι για το ALMA είναι ακόμα οι συγγραφείς Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ευγένιος Τριβιζάς και η Γιολάντα Πατεράκη, όπως και η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν τρανταχτά ονόματα του χώρου όπως ο συγγραφέας/εικονογράφος Eric Carle (ΗΠΑ), η συγγραφέας/εικονογράφος Marjane Satrapi (Γαλλία), ο συγγραφέας Neil Gaiman (Μεγάλη Βρετανία), η συγγραφέας Deborah Ellis (Καναδάς) και ο εικονογράφος Quentin Blake (Μεγάλη Βρετανία).

———————————————————————

Η ανακοίνωση του φετινού νικητή θα γίνει αύριο Τρίτη, 4 Απριλίου 2017, στη 1 το μεσημέρι (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας κατά την οποία θα μιλήσει η Alice Bah Kuhnke, Υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας της χώρας. Τον νικητή θα αποκαλύψει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Boel Westin. Η εκδήλωση και η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά στην Εκθεση της Μπολόνια.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ξένια Καλογεροπούλου

Με αφορμή το νέο της εικονογραφημένο βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις Μάρτης, μιλάμε με την Ξένια Καλογεροπούλου για