Συνέντευξη: Αντώνης Παπαθεοδούλου & Ιρις Σαμαρτζή

“Εμείς κληθήκαμε να βοηθήσουμε με λέξεις και χρώματα”

-Κύριε Παπαθεοδούλου και κυρία Σαμαρτζή, σας καλούμε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μαζί σας ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά.
-Α, τι ωραία, μας αρέσουν τα βιβλία γνώσεων, με τί θεμα; Μήπως τη διατροφή, τους δεινόσαυρους, την ανακύκλωση, τα ηφαίστεια, την υπερθέρμανση του πλανήτη, το διάστημα, τα δάση;
-Εμ, όχι… ένα παιδικό βιβλίο με θέμα… την έρευνα για νέες μεθόδους αφαίρεσης ρύπων, αναδυόμενου ενδιαφέροντος στη διαδικασία επεξεργασίας των προς επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων.
-Πώς είπατε;

“Κάπως έτσι γνωρίσαμε τη Δέσπω, την Ειρήνη, τη Λήδα, τον Κώστα, τους ανθρώπους του ΝΗΡΕΑ και του Πανεπιστημίου Κύπρου και καταλάβαμε πόσο -ακόμη κι όταν είσαι ένας ειδικός, πολύ ειδικός ερευνητής σε ένα ειδικό, πολύ ειδικό αντικείμενο- αν πραγματικά αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, τότε μπορείς εύκολα να δείξεις πώς και γιατί η δουλειά σου αφορά τους πάντες”.

“Εμείς κληθήκαμε να βοηθήσουμε με λέξεις και χρώματα. Το βιβλίο αυτό για το νερό και την επαναχρησιμοποίησή του το γράψαμε μαζί με σπουδαίους επιστήμονες και υπέροχους ανθρώπους. Γράφτηκε σε καφετέριες της Λευκωσίας, εικονογραφήθηκε κυριολεκτικά σε πλοία και αεροπλάνα, διορθώθηκε σε πανεπιστήμια και διεθνή συνέδρια. Η διαδικασία του γραψίματος έμοιαζε πιο πολύ με σεμινάριο. Εμείς λέγαμε ιδέες για παραδείγματα και για διατυπώσεις και οι επιστήμονες του Νηρέα μας εξηγούσαν γιατί μας κάνουν ή δεν μας κάνουν, μας ανέλυαν πόσα ακόμη σημαίνουν οι συγκεκριμένες λέξεις. Κι όπως είναι λογικό, από τη μία απορία στην άλλη, φεύγαμε γνωρίζοντας πολύ περισσότερα, αλλά και μην ξέροντας τι από όλα θα διαλέξουμε να πούμε! Από τους ρύπους πηγαίναμε στα αντιβιοτικά, από τα αντιβιοτικά στο πώς μεταλάσσουν με τρόπο που δεν θέλουμε την πανίδα. Μαζί, ανακαλύψαμε πώς και τα πιο εξιδεικευμένα θέματα τελικά μας αφορούν όλους, συνδέονται με όλα και φυσικά μπορούν να έχουν την πιο εκλαϊκευμένη, ενδιαφέρουσα, παιχνιδιάρικη, εκδοχή τους. Όταν δε ερχόταν η ώρα των διορθώσεων… εκεί καταλάβαμε τι σημαίνει επιστήμη και πόση σημασία έχουν οι λεπτομέρειες, ένα κόμμα που μπήκε λίγο πιο πριν από ό,τι έπρεπε, ένα χρώμα που δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα. Το βιβλίο το φτιάξαμε μαζί με τη Δέσπω και την ομάδα της για να κάνουμε και τα μικρά παιδιά μέλη, κοινωνούς, της Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου της Blue Circle Society, μιας πραγματικής ομάδας (ναί, τα ονόματα είναι φανταστικά, αλλά οι καθηγητές μας είναι πραγματικοί) νέων επιστημόνων και ερευνητών ταγμένων να καθαρίζουν, να προστατεύουν, να φροντίζουν, το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη: το νερό”.

Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας
Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφος

Διαβάστε εδώ την κριτική του βιβλίου Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κόκκινη Αλεπού η Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή το βιβλίο Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευανθία Σακελλάρη: Να μπει η ανάγνωση στην καθημερινότητα των παιδιών

Με αφορμή την έναρξη της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος “Διαβάζοντας Μεγαλώνουν”, μιλήσαμε με την κ. Ευανθία Σακελλάρη, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος επιμόρφωσης επισκεπτών υγείας, για τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση και την επαφή των παιδιών με τα βιβλία από τη μωρουδιακή ηλικία.

Μαρίζα Ντεκάστρο: «Έγραψα με αγάπη την ιστορία της γαλανομάτας Άλκης»

Η Άλκη Ζέη ήταν και παραμένει μια από τις πιο αγαπητές συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ήταν ο άνθρωπος που κοίταζε πρώτα το παιδί στα έργα της και απευθυνόταν καταρχάς σε αυτό. Το 2020 “έφυγε” για τον τελευταίο της περίπατο. Η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας και η ίδια, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας και στενή της φίλη, ανέλαβε τρία χρόνια μετά ένα δύσκολο έργο, τη δημιουργία μιας βιογραφίας της Άλκης Ζεη που να μπορεί να διαβαστεί εύκολα και ευχάριστα και από παιδιά. Με αφορμή τη σημερινή κυκλοφορία του βιβλίου “Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα” (εκδ. Μεταίχμιο), η Μαρίζα Ντεκάστρο μιλάει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το βιβλίο αυτό, τη σχέση της με την Άλκη Ζέη, το έργο της και πώς αυτό αλλά και η ίδια η δημιουργός επηρέασε το δικό της έργο.

Piotr Socha: «Πιστεύω στη νοημοσύνη των αναγνωστών”

Ο Πολωνός δημιουργός Piotr Socha είναι εξαιρετικά αγαπητός στο ελληνικό κοινό, που τον γνώρισε μέσα από τα δύο πρώτα του εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων, τις Μέλισσες και τα Δέντρα. Μόλις χθες κυκλοφόρησε στα ελληνικά και το τρίτο του βιβλίο, το πολύ… χορταστικό σε πληροφορίες και εικονογράφηση, εξαιρετικά ενδιαφέρον θεματολογικά και σε πολλά σημεία αστείο “Ένα βιβλίο μες στη βρόμα”. Με αφορμή τη συγκεκριμένη έκδοση, μιλήσαμε τον δημιουργό για την πρόσφατη αυτή δουλειά του, την έρευνα που χρειάστηκε να κάνει, την καλλιτεχνική διεργασία, αλλά και τον ρόλο που παίζει η εικόνα και το χιούμορ στα παιδικά βιβλία γνώσεων.