Συνέντευξη: Αντώνης Παπαθεοδούλου & Ιρις Σαμαρτζή

“Εμείς κληθήκαμε να βοηθήσουμε με λέξεις και χρώματα”

-Κύριε Παπαθεοδούλου και κυρία Σαμαρτζή, σας καλούμε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μαζί σας ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά.
-Α, τι ωραία, μας αρέσουν τα βιβλία γνώσεων, με τί θεμα; Μήπως τη διατροφή, τους δεινόσαυρους, την ανακύκλωση, τα ηφαίστεια, την υπερθέρμανση του πλανήτη, το διάστημα, τα δάση;
-Εμ, όχι… ένα παιδικό βιβλίο με θέμα… την έρευνα για νέες μεθόδους αφαίρεσης ρύπων, αναδυόμενου ενδιαφέροντος στη διαδικασία επεξεργασίας των προς επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων.
-Πώς είπατε;

“Κάπως έτσι γνωρίσαμε τη Δέσπω, την Ειρήνη, τη Λήδα, τον Κώστα, τους ανθρώπους του ΝΗΡΕΑ και του Πανεπιστημίου Κύπρου και καταλάβαμε πόσο -ακόμη κι όταν είσαι ένας ειδικός, πολύ ειδικός ερευνητής σε ένα ειδικό, πολύ ειδικό αντικείμενο- αν πραγματικά αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, τότε μπορείς εύκολα να δείξεις πώς και γιατί η δουλειά σου αφορά τους πάντες”.

“Εμείς κληθήκαμε να βοηθήσουμε με λέξεις και χρώματα. Το βιβλίο αυτό για το νερό και την επαναχρησιμοποίησή του το γράψαμε μαζί με σπουδαίους επιστήμονες και υπέροχους ανθρώπους. Γράφτηκε σε καφετέριες της Λευκωσίας, εικονογραφήθηκε κυριολεκτικά σε πλοία και αεροπλάνα, διορθώθηκε σε πανεπιστήμια και διεθνή συνέδρια. Η διαδικασία του γραψίματος έμοιαζε πιο πολύ με σεμινάριο. Εμείς λέγαμε ιδέες για παραδείγματα και για διατυπώσεις και οι επιστήμονες του Νηρέα μας εξηγούσαν γιατί μας κάνουν ή δεν μας κάνουν, μας ανέλυαν πόσα ακόμη σημαίνουν οι συγκεκριμένες λέξεις. Κι όπως είναι λογικό, από τη μία απορία στην άλλη, φεύγαμε γνωρίζοντας πολύ περισσότερα, αλλά και μην ξέροντας τι από όλα θα διαλέξουμε να πούμε! Από τους ρύπους πηγαίναμε στα αντιβιοτικά, από τα αντιβιοτικά στο πώς μεταλάσσουν με τρόπο που δεν θέλουμε την πανίδα. Μαζί, ανακαλύψαμε πώς και τα πιο εξιδεικευμένα θέματα τελικά μας αφορούν όλους, συνδέονται με όλα και φυσικά μπορούν να έχουν την πιο εκλαϊκευμένη, ενδιαφέρουσα, παιχνιδιάρικη, εκδοχή τους. Όταν δε ερχόταν η ώρα των διορθώσεων… εκεί καταλάβαμε τι σημαίνει επιστήμη και πόση σημασία έχουν οι λεπτομέρειες, ένα κόμμα που μπήκε λίγο πιο πριν από ό,τι έπρεπε, ένα χρώμα που δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα. Το βιβλίο το φτιάξαμε μαζί με τη Δέσπω και την ομάδα της για να κάνουμε και τα μικρά παιδιά μέλη, κοινωνούς, της Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου της Blue Circle Society, μιας πραγματικής ομάδας (ναί, τα ονόματα είναι φανταστικά, αλλά οι καθηγητές μας είναι πραγματικοί) νέων επιστημόνων και ερευνητών ταγμένων να καθαρίζουν, να προστατεύουν, να φροντίζουν, το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη: το νερό”.

Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας
Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφος

Διαβάστε εδώ την κριτική του βιβλίου Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κόκκινη Αλεπού η Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή το βιβλίο Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.