Ενας αρκούδος μια φορά

Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου
Εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Μουσείο Μπενάκη / Πατάκης
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+

Η ιστορία ξεκινά ένα βράδυ, σε ένα δρομάκι έρημο, όπου ένας αρκούδος λούτρινος ξεκινάει το μεγάλο του ταξίδι για να βρει το παντοτινό του σπίτι. Σε κάθε εικονογραφημένο σαλόνι του βιβλίου, ο κίτρινος, ταλαιπωρημένος αρκούδος θα συναντηθεί με πολλά παιχνίδια, ναύτες, ζώα του αγροκτήματος, αλεπούδες, θα βρεθεί σε μια σκηνή θεάτρου, σε ένα πανηγύρι, θα περάσει έξω από ένα παντοπωλείο, μέχρι που ο δρόμος θα τον βγάλει έξω από το καινούργιο του σπίτι, έναν πύργο παραμυθένιο.

Η Ελένη Γερουλάνου παίρνει έμπνευση από την τεράστια συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη και δημιουργεί μια γλυκιά ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη συντροφικότητα, το ταξίδι, την αναζήτηση μιας μόνινης και ζεστής αγκαλιάς, την ανάγκη να ανήκεις κάπου. Μέσα από το λιγοστό, λιτό, αλλά περιεκτικό κείμενό της, καταφέρνει να μας μετατρέψει για λίγο από αναγνώστες σε θεατές της παράστασης που “ανεβάζει” ο αρκούδος παρέα με τα υπόλοιπα παιχνίδια της συλλογής, που πλέον φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Η πολυβραβευμένη Ιρις Σαμαρτζή ανέλαβε τον ρόλο της σκηνογράφου της παράστασης αυτής, να δώσει ζωή στον αρκούδο και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ιστορίας και με πολλές και διαφορετικές τεχνοτροπίες, με κολάζ, με πινέλα και με μολύβια, έκανε εικόνα το ταξίδι του, μετατρέποντάς το σε ένα εκπληκτικό picture book. Το βιβλίο, μάλιστα, απέκτησε και το δικό του τραγούδι από την Ελενα Χούντα.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο αρκούδος στην Κόκκινη Αλεπού για το βιβλίο αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.