Ενας αρκούδος μια φορά

Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου
Εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Μουσείο Μπενάκη / Πατάκης
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+

Η ιστορία ξεκινά ένα βράδυ, σε ένα δρομάκι έρημο, όπου ένας αρκούδος λούτρινος ξεκινάει το μεγάλο του ταξίδι για να βρει το παντοτινό του σπίτι. Σε κάθε εικονογραφημένο σαλόνι του βιβλίου, ο κίτρινος, ταλαιπωρημένος αρκούδος θα συναντηθεί με πολλά παιχνίδια, ναύτες, ζώα του αγροκτήματος, αλεπούδες, θα βρεθεί σε μια σκηνή θεάτρου, σε ένα πανηγύρι, θα περάσει έξω από ένα παντοπωλείο, μέχρι που ο δρόμος θα τον βγάλει έξω από το καινούργιο του σπίτι, έναν πύργο παραμυθένιο.

Η Ελένη Γερουλάνου παίρνει έμπνευση από την τεράστια συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη και δημιουργεί μια γλυκιά ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη συντροφικότητα, το ταξίδι, την αναζήτηση μιας μόνινης και ζεστής αγκαλιάς, την ανάγκη να ανήκεις κάπου. Μέσα από το λιγοστό, λιτό, αλλά περιεκτικό κείμενό της, καταφέρνει να μας μετατρέψει για λίγο από αναγνώστες σε θεατές της παράστασης που “ανεβάζει” ο αρκούδος παρέα με τα υπόλοιπα παιχνίδια της συλλογής, που πλέον φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Η πολυβραβευμένη Ιρις Σαμαρτζή ανέλαβε τον ρόλο της σκηνογράφου της παράστασης αυτής, να δώσει ζωή στον αρκούδο και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ιστορίας και με πολλές και διαφορετικές τεχνοτροπίες, με κολάζ, με πινέλα και με μολύβια, έκανε εικόνα το ταξίδι του, μετατρέποντάς το σε ένα εκπληκτικό picture book. Το βιβλίο, μάλιστα, απέκτησε και το δικό του τραγούδι από την Ελενα Χούντα.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο αρκούδος στην Κόκκινη Αλεπού για το βιβλίο αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.