
Η νέα έκθεση “Κυκλαδίτισσες” του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτέλεσε αφορμή και έμπνευση για τη δημιουργία μιας νέας σειράς εργαστηρίων που απευθύνονται σε παιδιά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιούργησαν η εκπαιδευτικός Κούλα Πανάγου και η δημοσιογράφος Ζωή Κοσκινίδου, μέλη και οι δύο του διαδικτυακού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” για λογαριασμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αποτελούν μια σπουδαία στιγμή για το παιδικό και νεανικό βιβλίο, καθώς για πρώτη φορά μπαίνει μέσα στο μουσείο στο πλαίσιο της νέας έκθεσης και συνδιαλέγεται με τα εκθέματα.
Στόχος της σειράς αυτής εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Μαΐου, είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του παιδικού βιβλίου και ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μέσα σε χώρους που δεν το είχαμε συνηθίσει ως τώρα, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα και ανοίγοντας νέα αναγνωστικά μονοπάτια.
Πρωταγωνίστριες από εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία γνώσεων, κόμικς, λογοτεχνικά για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, συνδέονται με τις γυναίκες των Κυκλάδων και με τα άλλα σπουδαία εκθέματα του μουσείου με έναν αναπάντεχο τρόπο, δημιουργώντας αφορμές ώστε τα παιδιά που έρχονται να δουν την έκθεση και να πάρουν μέρος στα εκπαιδευτικά εργαστήρια να αντιληθφούν τον τρόπο με τον οποίο φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για τη δημιουργία νέων ιστοριών.

Μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη συνεργασία της Κόκκινης Αλεπούς με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη συμμετοχή της πρώτης στο 2ο Cycladic Kids Festival, η Κούλα Πανάγου και η Ζωή Κοσκινίδου δημιούργησαν μια νέα σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για λογαριασμό του Μουσείου. Πώς όμως η Φλορέτ, η Αμάλια, η Ρόζα Παρκς, η Πηνελόπη της Θάλασσας και η Πίπη Φακιδομύτη συνδέονται με τις Κυκλαδίτισσες; “Ο κήπος του Ασκληπιού” και η “Μόμο” τι σχέση μπορούν να έχουν με την ενότητα “Ιερά” της έκθεσης; Τα δικαιώματα των παιδιών με την ενότητα των “Ανάμεσα στα φύλα”; Περισσοτερα από 80 βιβλία, Ελλήνων και ξένων δημιουργοών, επιλεγμένα πολύ προσεκτικά από τους ανθρώπους που σχεδίασαν και υλοποιούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμα ώστε τα παιδιά να τα ξεφυλλίσουν, να τα διαβάσουν και να γνωρίσουν.
Εκολίνες, πηλός και νεροχρώματα, ψαλίδια, κόλλες και χαρτιά γίνονται εργαλεία στα χέρια των παιδιών και δημιουργούν νοητές γραμμές που συνδέουν τις γυναίκες των Κυκλάδων με αγαπημένες ηρωίδες των βιβλίων που αγαπούν να διαβάζουν. Η μεγαλόφωνη ανάγνωση έχει ξεχωριστό ρόλο στα εργαστήρια αυτά, κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο μαγικό, τις συναντήσεις.
Ήδη έχουν γίνει εργαστήρια με μικρά σε ηλικία παιδιά (4-6 ετών), αλλά και μεγαλύτερα (7-11 ετών), ενώ το εργαστήριο που αφορούσε εκπαιδευτικούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Λίγα λόγια για την έκθεση
Οι Κυκλάδες, γνωστές για την ομορφιά και τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά τους, αποτέλεσαν διαχρονικά το λίκνο ενός πολιτισμού που ύμνησε τη γυναίκα όσο λίγοι στον κόσμο. Η έκθεση Κυκλαδίτισσες. Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τιμά τις γυναίκες των Κυκλάδων, φωτίζοντας τη ζωή και τον ρόλο τους στις κοινωνίες των νησιών του Αρχιπελάγους από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Περισσότερα από 180 εμβληματικά έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων, ενώ άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτουν τον γοητευτικό κόσμο των γυναικών, οι οποίες βγαίνουν από την αφάνεια και μας διηγούνται τις άγνωστες ιστορίες τους.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τρία έργα λόγω μοναδικότητας και μεγέθους: η κολοσσική Κόρη της Θήρας των αρχαϊκών χρόνων, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, η εμβληματική τοιχογραφία των «Γυναικών στο Άδυτο» από το Ακρωτήρι της Θήρας και η Άρτεμις Ελαφηβόλος από τη Δήλο, ένα άγαλμα της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο για πρώτη φορά εκτίθεται εκτός νησιού.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των επόμενων εργαστηρίων καθώς και τη διάρκεια της έκθεσης μπορείτε να βρείτε στο site του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.








