Ενας κόσμος πολύχρωμος από την Ελληνοεκδοτική

Εικονογραφημένα, βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, βιβλία λογοτεχνικά για μεγαλύτερα παιδιά, που συνδυάζουν γνώσεις και ιστορίες, τα πάντα υπάρχουν στον κατάλογο της Ελληνοεκδοτικής. Ειδικά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, είδαμε να βγαίνουν από τον συγκεκριμένο εκδοτικό πολλά ενδιαφέροντα βιβλία για όλες τις ηλικίες. Πάμε να τα δούμε και μαζί.

Στην κατηγορία των εικονογραφημένων ξεχωρίζουμε το πολύ φρέσκο βιβλίο της Στέργιας Κάββαλου «Το θυμωμένο γαλατάκι» (εικ. Σοφία Γαλή), το δεύτερο από μια σειρά βιβλίων για τα παιδικά δράματα και τι σημαίνει για ένα μωρό να μεγαλώνει και να γίνεται παιδάκι, αλλά και το βιβλίο της Άννη Θεοχάρη, «Το λάθος της Άννας», σε εικονογράφηση της ίδιας, με την ιστορία της μικρής Άννας και των λαθών που κάνει. Αλλά μήπως όλοι μας δεν κάνουμε λάθη; Το «Μια εβδομάδα με τη γιαγιά και τον παππού» της Διαλεκτής Γανίτη, σε εικονογράφηση Zafouko Yamamoto μιλάει για τον σπουδαίο δεσμό ανάμεσα στα εγγόνια και τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ενώ η Ελένη Μπετεινάκη μας διηγείται ακόμα μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, μετά τον Τρακατρούκα. Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού» (εικ. Ναταλία Καπατσούλια) μας  συστήνει δύο πολύ σκανταλιάρηδες καλικάντζαρους, τον Εδώ και τον Αλλού, οι έχουν τρυπώσει στο σπίτι του μικρού Αλέξανδρου από το ξημέρωμα της Παραμονής των Χριστουγέννων και ετοιμάζονται να κάνουν τη μεγαλύτερη – και ομορφότερη – σκανταλιά τους. Παραμένουμε στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα με την νέα ιστορία της Σταυρούλας Παγώνα και το «Ο Κουρέας των Χριστουγέννων», σε εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα. To «Πρόσεχε τι εύχεσαι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου σε εικονογράφηση Μαριάννας Φραγκούλη είναι το βιβλίο που κλείνει αυτήν την κατηγορία, με την ιστορία της Ζωής που εξαφανίζει τους γονείς της.

Στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας και με τα βιβλία που απευθύνονται σε μεγαλύτερη ηλικίας παιδιά βρίσκουμε το ξεχωριστό «Αγγελος Σικελιανός – Ένας ονειροπόλος ποιητής» των Φωτεινής Κωστάκου και Δέσποινα Πικοπούλου σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά, ένα παραμύθι γραμμένο σε γλώσσα απλή αλλά και ποιητική, που συχνά ενσωματώνει και στίχους του λυρικού ήρωά του, με εικονογράφηση πλούσια σε χρώμα και ευρηματική σε σχέδιο. Το «Οι καταπληκτικές περιπέτειες του ΑΛΕΞ ΝΤΙ ΣΛΕΞΙΝΓΚΤΟΝ – Βιβλίο 1» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες από τα θρανία» πραγματεύεται το θέμα της Δυσλεξίας και, γενικότερα, τη συμπερίληψη (συνεκπαίδευση όλων των παιδιών) στο σχολείο. Αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος παρουσιάζει την ιστορία του Άλεξ και απευθύνεται στα παιδιά, ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ή άλλους ειδικούς. Την εικονογράφηση έχει κάνει ο Αχιλλέας Ραζής και το κείμενο έχει γράψει ο Ηλίας Βασιλείου. Το «Συνέντευξη με έναν Κούρο» της Μαίρης Βογιατζή αποτελεί κι αυτό το πρώτο βιβλίο από μια νέα σειρά με τίτλο «Ευτύχης, ο ρεπόρτερ των μουσείων». Σε εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου, η συγγραφέας μας συστήνει τον 12χρονο Ευτύχη, που είναι ρεπόρτερ για την εφημερίδα του σχολείου του με ειδίκευση στις συνεντεύξεις… αγαλμάτων και άλλων εκθεμάτων μουσείων. Ένα βιβλίο για την υπέρβαση των στερεοτύπων και των εθνικιστικών αντιλήψεων και την προώθηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, της ενσυναίσθησης και της ειρήνης μας φέρνει ο Κώστας Μάγος, με το βιβλίο του «Ο Γλυκανάλατος πόλεμος», σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη σειρά «Τα ζωάκια των συναισθημάτων», για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, που μέσα από τις ιστορίες των ζώων μαθαίνουν για τα συναισθήματα – ευχάριστα και δυσάρεστα – και πώς να τα διαχειρίζονται. Στη σειρά αυτή του Γιώργου Μπουμπούση, σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά, συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία «Ζήλια! Και τέλος τα τσιμπήματα» και «Μια μασέλα για τον φόβο».

Στο «Έξυπνα ηλεκτρονικά VS Έξυπνα βιβλία» της Νικολέτας Καπίλλα (εικ. Μαρία Μανουρά) τα βιβλία, παρατημένα και ξεχασμένα εδώ και καιρό, προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιστρέψουν στα χέρια των ανθρώπων, που είναι διαρκώς απασχολημένα με το κινητό, το τάμπλετ ή το τηλεκοντρόλ της σμαρτ τιβί.  Όταν η κυρία του σπιτιού ανακοινώνει ότι θα ανακαινίσει το καθιστικό και στη θέση της βιβλιοθήκης θα τοποθετήσει έναν πίνακα ζωγραφικής, τα βιβλία με τρόμο ακούνε ότι θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. Έχουν λίγες μόνο ώρες να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να σωθούν! Για το τέλος κρατήσαμε το «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο» του Αντώνη Ζαρίντα σε εικονογράφηση Πετρούλας Κρίγκου. Οι άνθρωποι της Κοσμόπολης είναι πολύ ανήσυχοι. Η πόλη τους κινδυνεύει να βυθιστεί! Όχι από τις πολλές βροχές ή τους σεισμούς, αλλά από τις πολλές πληροφορίες! Για να σωθούν, αποφασίζουν να ρίχνουν στον ωκεανό όσες πληροφορίες δεν χωράνε στην πόλη. Όμως, πώς θα τις διαλέγουν; Στην τύχη; Υπάρχει τρόπος να κρατούν τις χρήσιμες και να ξεφορτώνονται τις υπόλοιπες; Την απάντηση έχει ένας σοφός παππούλης στην άλλη άκρη της Γης. Η μικρή Μαριάνθη ξεκινάει το ταξίδι της για να τον βρει και να της αποκαλύψει το μυστικό: πώς να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες. Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της παιδείας και της κριτικής σκέψης στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

2o Cycladic Kids Festival

Το παιδικό Φεστιβάλ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι και φέτος γεγονός! Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει το δεύτερο Cycladic Kids