Επιστροφή στα θρανία με βιβλία των Eκδόσεων Ψυχογιός

O Σεπτέμβριος δεν σηματοδοτεί απλώς την έναρξη του φθινοπώρου, αλλά και την αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς! Είναι η περιόδος που μικροί και μεγάλοι προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στο σχολείο και στη χειμερινή μας καθημερινότητα, προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα και περιμένουμε με ανυπομονησία να ξεκινήσει η επιστροφή στη σχολική ρουτίνα, η επιστροφή στους φίλους μας! Τι γίνεται όμως με τα παιδάκια που για πρώτη φορά θα χρειαστεί να αποχωριστούν τους γονείς τους, ώστε να βρεθούν σε ένα σχολικό περιβάλλον; Τι άγχος μπορεί να νιώθουν παιδιά και γονείς; Οι Εκδόσεις Ψυχογιός είναι εδώ για εμάς, προτείνοντάς μας βιβλία για την έναρξη των σχολείων και την προετοιμασία των νηπίων που θα χρειαστεί για πρώτη φορά να ζήσουν τον προσωρινό αποχωρισμό από τους δικούς τους και την ενσωμάτωση σε ένα εντελώς νέο και ίσως πολλές φορές αγχωτικό στην αρχή περιβάλλον. Πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Το «Καλώς ήρθατε!» της Αλεξάνδρα Πένφολντ και της Σούζαν Κάουφμαν (μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου) είναι ένα βιβλίο – καλωσόρισμα στο σχολικό περιβάλλον. Διαβάζοντας την ιστορία του και γυρνώντας τις σελίδες του γνωρίζουμε μια παρέα παιδιών που μας υποδέχονται στο σχολείο τους. Εδώ δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι είναι ίσοι. Όλα τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φυσικής κατάστασης. Είναι ένα βιβλίο ιδανικό για μεγαλόφωνη ανάγνωση και μέσα από το αίσθημα αισιοδοξίας που αναβλύζει από κάθε του σελίδα, τα παιδιά μαθαίνουν πως έχουν έναν δικό τους χώρο, ένα μέρος όπου είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα και ασφαλή: το σχολείο τους. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (2+), αποτελεί Νο 1 ευπώλητο εικονογραφημένο βιβλίο των New York Times και σίγουρα αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδικό δωμάτιο, σε κάθε σχολική τάξη και βιβλιοθήκη.

Το «Πάμε σχολείο για πρώτη φορά» των Τζέιν Πόρτερ σε εικονογράφηση της Καρολίνα Ράμπεϊ (μτφρ. Έρρικα Πάλλη) λύνει όλες τις απορίες για το νέο περιβάλλον στο οποίο ετοιμαζόμαστε για πρώτη φορά να μπούμε: το σχολικό περιβάλλον! Πώς θα είναι, λοιπόν, το σχολείο; Τι θα κάνουμε εκεί; Κι αν μου λείπει η μαμά; Πρέπει οπωσδήποτε να πάω; Όλες αυτές οι ερωτήσεις και πολλές άλλες ακόμη βρίσκουν τις απαντήσεις που τους πρέπουν, σε αυτό το τρυφερό και καθησυχαστικό βιβλίο, ιδανικό για όλα τα νηπιάκια που πηγαίνουν σχολείο και παιδικό σταθμό για πρώτη φορά. Στις σελίδες τους θα γνωρίσουμε τον Νικόλα, τη Μάγια, τον Σπύρο, την Ακίκο, τη Μελίνα και τον Ζακίρ καθώς ετοιμάζονται κι αυτοί για το σχολείο, όπως ακριβώς κάνει και το δικό μας παιδί!

Το «Η Κίκα πάει σχολείο για πρώτη φορά» (μτφρ. Ράνια Μπουμπουρή) είναι πολύχρωμο board book, με χοντρές χαρτονένιες σελίδες και μαγικά και διασκεδαστικά παραθυράκια, που κρύβουν εκπλήξεις. Είναι ιδανικό για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας που θα βρεθούν για πρώτη φορά σε χώρο διαφορετικό από αυτόν του σπιτιού τους και που χρειάζεται να κάνουν μια μικρή προετοιμασία για τη νέα τους καθημερινότητα. Παρέα με την Κίκα τη σκυλίτσα που θα πάει κι αυτή στο σχολείο για πρώτη φορά, τα παιδιά παίρνουν μια πρώτη γεύση και προετοιμάζονται με ιδανικό τρόπο για το σχολείο. Το βιβλίο αυτό ανήκει σε μια σειρά βιβλίων για τις πρώτες εμπειρίες των παιδιών προσχολικής ηλικίας και περιέχει και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης!

Θυμάστε την Παναγιώτα που μια φορά φοβόταν έναν δράκο; Αφού ξεπέρασε αυτό τον φόβο της, τώρα έχει άλλες ανησυχίες: περιμένει με αγωνία να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να πάει, επιτέλους, στο Δημοτικό, το «μεγάλο σχολείο». Θέλει να γίνει μεγάλη κοπέλα! Πώς θα είναι, άραγε, η πρώτη μέρα στο Δημοτικό; Θα τα καταφέρει η Παναγιώτα; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καλοί της φίλοι Γιώργος και Δώρα, οι γονείς, η δασκάλα και η γιαγιά της; Η Γιούλη Μιγγείρου ήταν ψυχολόγος και βασική της ασχολία ήταν μεταξύ άλλων η συμβουλευτική παιδιών και εφήβων. Μέσα από το βιβλίο της «Το μεγάλο σχολείο» η συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία που σκοπό της έχει να βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. «Το μεγάλο σχολείο» (εικ. Ανδριάννα Ρούσσου) αποτελούσε ανέκαθεν ένα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη των παιδιών, ένα βήμα που φαντάζει στα μάτια τους ίσως και τρομακτικό. Η Παναγιώτα του βιβλίου θα βοηθήσει να παιδιά να καθρεφτιστούν, να δουν ίσως στο πρόσωπό της τον εαυτό τους και μαζί της να ξεπεράσουν έναν ακόμα φόβο που πιθανώς να τα κρατάει πίσω, από το να χαρούν τη σχολική ζωή που μόλις ξεκινάει.

Τι γίνεται όμως όταν το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί τη μαμά του; Το νέο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη «Μόνο με τη μαμά», που κυκλοφορεί στις 21 Σεπτεμβρίου, σε εικονογράφηση Λίλας Καλογερή, μας συστήνει τη Λενιώ, που έχει την πιο γλυκιά μαμά του κόσμου. Γιατί η μαμά της είναι ψηλή, όμορφη, εξωτική. Έχει μεταξένια μαλλιά και το πιο απαλό χάδι του κόσμου. Πάντα τη φωνάζει  «φως μου». Η Λενιώ τη λατρεύει και θέλει να είναι πάντα κοντά της. Αγαπά το άρωμα της, την αφή του φουστανιού της, τη ζεστή αγκαλιά της. Όμως, δεν θέλει να την αφήνει μόνη στον παιδικό σταθμό. Ώσπου ένα βράδυ σκέφτηκε μια φανταστική ιδέα. Να κάνει μια τρελή ευχή. Έτσι, η μαμά της θα ήταν πάντα στην τσέπη της καρδιάς της. Και δεν θα την αποχωριζόταν ποτέ. Μια εικονογραφημένη ιστορία για τον άγχος του αποχωρισμού, που βιώνουν πάρα πολλά παιδιά ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Και αν δεν θέλει το παιδί να πάει καθόλου σχολείο; Και εδώ υπάρχει η λύση. Στο βιβλίο της Μαριλίτας Χατζημποντόζη «Δεν πάω σχολείο!» (εικ. Γιώργος Σγουρός) ο Λέανδρος, το μικρό λιονταράκι, δεν θέλει να ακούσει ούτε λέξη για το σχολείο. Και τι δε σκαρφιζόταν για να μην πάει! Μέχρι που μια μέρα μια έκπληξη τον έκανε να αλλάξει γνώμη για πάντα… Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που θα βοηθήσει τα μικρά σε ηλικία παιδάκια να προσαρμοστούν τον πρώτο καιρό στο νέο τους σχολικό περιβάλλον, αποβάλλοντας τους φόβους τους και τις όποιες αμφιβολίες έχουν για το καινούριο τους ξεκίνημα.

Αυτό που θα βοηθήσει πολύ όλα τα παιδιά που ξεκινούν τη νέα σχολική περίοδο της ζωής τους, είναι η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και η πίστη στον εαυτό τους. Στο εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο «Απλώς να είσαι ο εαυτός σου, Δράκε!» της Μπιάνκα Σούτλσε σε εικονογράφηση της Σαμάρα Χάρντι διαβάζουμε για την πρώτη μέρα του δράκου στο σχολείο. Ο δράκος έχει τόση αγωνία, που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι και κάτω από το τραπέζι. Αυτή η γλυκιά, διαδραστική ιστορία με τον αγαπημένο κόκκινο δράκο σίγουρα θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος τους για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Και αυτή η διαδραστικότητα, ο τρόπος που οι μικροί αναγνώστες καλούνται να βοηθήσουν τον δράκο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, είναι που τα βοηθάει να συμφιλιωθούν με τη νέα κατάσταση και να αποβάλλουν το άγχος τους.

Αν και μένουν λίγες ημέρες ακόμα μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να ένας τρόπος να πάρουν τα παιδιά μια γεύση από αυτά που θα μάθουν το επόμενο διάστημα. Το «Σαΐνια ως τα πέντε» είναι ένας πολύχρωμος οδηγός με όλα όσα μπορεί να μάθει ένα παιδάκι ως τα πέντε του χρόνια: από τα χρώματα και τους αριθμούς, ως τα σήματα κυκλοφορίας και τα συναισθήματα. Ένα πολύχρωμο βιβλίο, με παιδικότροπη εικονογράφηση, ιδανική για παιδιά που μεγαλώνουν κάθε μέρα και κάθε μέρα κατακτούν και κάτι καινούριο. Όχι, δεν είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων, είναι ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες που τα παιδιά συναντούν στην καθημερινότητά τους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ