Στιγμιότυπο από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης

“Για φαντάσου… αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών… αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή. Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…».

Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον των βιβλιοθηκών, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Σοφία Λεβαντή, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο. Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

Τα εργαστήρια υπογράφουν οι: Γεωργία Δαμοπούλου (Εικαστικός, Παιδαγωγός, ΜΑ), Δημήτρης Παππάς (Φυσικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ), Εύα Λέφα (Φυσικός, Δρ. Αστροφυσικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Μιχάλης Γκέκος (MSc Διδακτικής της Χημείας, MSc Αναλυτικής Χημείας, Εκπαιδευτικός), Αργυρώ Πιπίνη (Συγγραφέας, Ηθοποιός), Δικαίος Χατζηπλής (Παιδαγωγός, Εμψυχωτής, Συγγραφέας), Εύη Γεροκώστα (Συγγραφέας, Αφηγήτρια, Εμψυχώτρια), Θοδωρής Οικονόμου (Συνθέτης, Royal College of Music London), Καλλιόπη Μυλωνά (Λέκτορας King’s College London), Μαρία Παπαγιάννη (Συγγραφέας), Μαριάννα Κάλμπαρη (Σκηνοθέτις, Συγγραφέας, Καθηγήτρια Υποκριτικής, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν), Νίκος Νίκας (Φιλόλογος, Καθηγητής Υποκριτικής, Ηθοποιός) και ο Φοίβος Παπαχατζής (Εικονογράφος).