Έρχεται το illustradays: το πλήρες πρόγραμμα

Το illustradays, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση, μετρώντας αντίστροφα για την έναρξή του στις 3 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ολόκληρο το πρόγραμμά του για το 2021. Μια χρωματιστή και χαρούμενη γιορτή, γεμάτη Τέχνη από όλο τον κόσμο, δημιουργικά εργαστήρια και συνεργασίες, επαγγελματίες του χώρου και φυσικά εικονογράφους που μοιράζονται μυστικά και νέες ιδέες, καθώς και μία ενότητα αποκλειστικά σχεδιασμένη για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Ελλάδας.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί και για 10 ολόκληρες μέρες υποδέχεται ανερχόμενα ταλέντα, ολόκληρη την κοινότητα των εικονογράφων με έδρα την Ελλάδα, διεθνείς καλεσμένους και καλεσμένες και φυσικά όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε το illustration και θέλουν να δουν ιστορίες να ζωντανεύουν, φανταστικά πλάσματα που ζουν σε βιβλία και έργα Τέχνης.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ χωρίζεται σε 4 μεγάλες ενότητες, τα illustrastories, τα illustralabs, τα illustratalks και το illustraclub, με δράσεις για όλες τις ηλικίες, για την εικονογράφηση και τις διαφορετικές εφαρμογές της.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα θα φιλοξενούνται καθημερινά τρεις εκθέσεις. Η πρώτη, στον επάνω όροφο, η διεθνής έκθεση «Le immagini della fantasia», σε συνεργασία με το Fondazione Zavrel, έρχεται φορτσάτη από τη μικρή πόλη της Ιταλίας, Σάρμεντε, φέρνοντας το κοινό σε επαφή όχι μόνο με έργα εξαιρετικής εικονογράφησης, αλλά και με τα εικονογραφημένα βιβλία για τα οποία αυτά δημιουργήθηκαν. Έργα από 21 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, κ.α., θα φιλοξενηθούν στους τοίχους του φεστιβάλ, και θα συνυπάρχουν μαζί με τα έργα 32 εικονογράφων που επιλέχθηκαν μέσα από το ανοιχτό κάλεσμα που “έτρεξε” το καλοκαίρι. Εικονογράφοι από όλη την Ελλάδα φαντάστηκαν και σχεδίασαν την «επόμενη μέρα», τη φετινή θεματική του illustradays, κι έτσι η έκθεση «Imagine the next day», στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, ετοιμάζεται να φέρει ιδέες, όνειρα και μια μικρή δόση από το μέλλον. «Σε πόσα χρώματα έρχονται οι άνθρωποι;» είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης αφιερωμένης στη δουλειά της φετινής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του φεστιβάλ, Φωτεινής Τίκκου, η οποία αποτελεί μια συλλογή από διαφορετικές εικονογραφήσεις που ξεπηδούν από βιβλία, prints, postcards, φανταστικούς και πραγματικούς κόσμους.

Να σημειωθεί ότι όλες οι εκθέσεις θα είναι προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις. Τα illustrastories όμως δεν τελειώνουν εκεί! Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, το φεστιβάλ θα έχει τη δική του ανοιχτή, πολύχρωμη βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και ενήλικες, σχεδιασμένα από εικονογράφους που συμμετέχουν στις δράσεις του φεστιβάλ.

Ακόμη, το illustradays φρόντισε και για εκείνα τα ανήσυχα παιδιά – όλων των ηλικιών – που ανυπομονούν να δουν στην πράξη τις τεχνικές της εικονογράφησης. Οργανώνει πέντε δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα illustralabs, με τα δύο από αυτά μάλιστα να απευθύνονται σε ενήλικες. Δημιουργικά εργαστήρια που ανακατεύουν super ήρωες, όσα αγαπάμε και όσα φοβόμαστε, ιστορίες από το Ιράν και ιστορίες από την Ελλάδα, animation και μερικά κουτιά πίτσας! Ο εικονογράφος/animator Μπάμπης Αλεξιάδης θα μυήσει τα παιδιά στην τέχνη της εμψύχωσης (animation), δείχνοντας τους τρόπους που μπορούν να δώσουν κίνηση σε ήρωες και ηρωίδες που θα εικονογραφήσουν μαζί. To δημιουργικό στούντιο Imaginary Rooms με λίγο από Doodle Art, Character Design και μερικούς μαρκαδόρους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν ότι δεν κρύβουν μόνο οι ήρωες και οι ηρωίδες σούπερ δυνάμεις. Από την άλλη, η πολυβραβευμένη εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή έρχεται για να μας δείξει πώς ένα κουτί πίτσας μπορεί να μετατραπεί με τη βοήθεια των χρωμάτων και λίγων λαχανικών σε ένα πεντανόστιμο βιβλίο. Mια διεθνής καλεσμένη του φεστιβάλ, η εικονογράφος Clotilde Perrin από τη Γαλλία, φέρνει στο εργαστήριο που ετοιμάζει για ενήλικες, μια μοναδική τεχνική, που θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε το τι κρύβουμε μέσα μας. Το ίδιο και η εικονογράφος Hoda Hadadi που καταφτάνει από το Ιράν, και θα χρησιμοποιήσει την τεχνική του κολάζ για να δείξει στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες του εργαστηρίου της, τους τρόπους που παραδοσιακές ιστορίες από το Ιράν και την Ελλάδα μπερδεύονται και συνυπάρχουν μέσα από την εικονογράφηση. Όλα τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο, απαιτείται όμως κράτηση θέσης, η οποία γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Πώς όμως εικονογραφείς ένα εξώφυλλο; Πώς χειρίζεσαι δύσκολα θέματα σε παιδικά βιβλία; Τι σημαίνει editorial illustration; Πόσο εύκολο είναι να τρέχεις το δικό σου e-shop ως καλλιτέχνης; Πώς μπορείς να δικτυωθείς κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ; Πώς φτάνουν οι εικονογραφήσεις σου να τυπώνονται πάνω σε υφάσματα; Πώς οι εικονογράφοι διαλέγουν και διαμορφώνουν τις τεχνικές που τους ξεχωρίζουν; Το φεστιβάλ καλεί εικονογράφους και δημιουργικούς επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία, για να μοιραστούν τις ιστορίες και τα μυστικά τους με το κοινό, να απαντήσουν σε όλες σου τις ερωτήσεις σχετικά με την εικονογράφηση και τις εφαρμογές της. Ο Φίλιππος Αβραμίδης, εικονογράφος στα ταξιδιωτικά περιοδικά της Καθημερινής, στο Κάπα, και σε γαστρονομικές εκδόσεις, όπως ο Γαστρονόμος και οι Γλυκές Αλχημείες, ο Θάνος Γιαβρίδης, το σχεδιαστικό μυαλό πίσω από το αγαπημένο ελληνικό brand Karavan Clothing, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, συνδιοργανωτής του Comicdom Con Athens, ο Χρήστος Κούρτογλου, ο εικονογράφος των εξωφύλλων των εκδόσεων Ίκαρος, ο Πέτρος Μπουλούμπασης, βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων και εικαστικός, η Ιρανή Hoda Hadadi, εικονογράφος, συγγραφέας και ποιήτρια, και φυσικά η Φωτεινή Τίκκου, θα δώσουν μερικά πολύ πολύ ενδιαφέροντα illustratalks.

Τελευταία αφήσαμε την ενότητα illustraclub, η οποία όπως λέει και το όνομά της, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα καλλιτεχνών που εξελίσσονται και συνεργάζονται. Επισφραγίζεται, μάλιστα, με δύο φανταστικές συνεργασίες: η πρώτη με το φεστιβάλ  Comicdom Con Athens και η δεύτερη με τη Moleskine. Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής, τα δύο φεστιβάλ ετοιμάζουν σειρά από δράσεις που έχουν ως στόχο να μας εξοικειώσουν με τις πρακτικές των καλλιτεχνών και να μας δείξουν ότι η εικονογράφηση και τα κόμικς είναι αλληλένδετα. Από την άλλη, η Moleskine, με τα θρυλικά σημειωματάρια να έχουν πια ταυτιστεί με το design, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συνομιλήσει με τους εικονογράφους, αφήνοντας τις αγαπημένες του ιστορίες και δίνοντας έμπνευση, ώστε αυτές να πάρουν μορφή και χρώμα σε πραγματικό χρόνο. Κρατήστε αυτό το στοιχείο, γιατί η δράση αυτή θα αποτελέσει βάση για την επόμενη διοργάνωση. Ταυτόχρονα, το illustradays καλεί εικονογράφους και καλλιτέχνες να μοιραστούν τη δουλειά τους μέσα από τον «τοίχο των ταλέντων» (illustratalents), όπου μέχρι το τέλος του φεστιβάλ θα γίνει ένα σημείο networking για επαγγελματίες του χώρου που ψάχνουν τον επόμενο ή την επόμενη illustrator για τα projects τους. Στο χώρο θα βρίσκονται επίσης σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, αναγνωρισμένοι και αναγνωρισμένες εικονογράφοι που θα συναντούν νέα ταλέντα σε ατομικές συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν portfolio reviews. Αν ψάχνεις το προσωπικό σου στυλ ή αναρωτιέσαι για τα επόμενα σου βήματα, πάρε το portfolio σου κι έλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα!

Τέλος, ο Éric Puybaret, αγαπημένος εικονογράφος των βιβλίων Φεγγαροσκεπαστής (εκδ. Αίσωπος), Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα (εκδ. Αίσωπος) και Μιρέιγ (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ με έργα του από έντεκα εικονογραφημένα βιβλία να παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στο illustradays για να μοιραστεί μυστικά και συμβουλές με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό, αλλά και για να υπογράψει τα αγαπημένα σου βιβλία.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στο www.illustradays.gr, μαζί με τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για κάθε μια από τις δράσεις.

Info:
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ηρακλειδών 66, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 20:00
Είσοδος Ελεύθερη

Όλοι οι χώροι του φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι με αναπηρικό αμαξίδιο.

H Κόκκινη Αλεπού είναι Χορηγός Επικοινωνίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Ναταλία Καπατσούλια

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.

BRAW 2024: οι νικητές

Η οργανωτική επιτροπή της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF) ανακοίνωσε τα βιβλία που τιμήθηκαν με τα φετινά BolognaRagazzi Awards. Συνολικά υποβλήθηκαν 3.355 τίτλοι (εικονογραφημένο, γνώσεων, comics), από 65 χώρες, τα περισσότερα που έχουν αποσταλεί ως τώρα στη διοργάνωση.

5: Κέλλυ Ματαθία Κόβο

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.