Εργαστήριο δημιουργικής γραφής από τον Φώτη Δούσο

«Γιατί άραγε η αριστοτελική έννοια της “περιπέτειας” δε διδάσκεται στα μικρά παιδιά στον ίδιο βαθμό που διδάσκεται η λιγότερο μαγική γεωμετρική έννοια της υποτείνουσας του ορθογώνιου τριγώνου;» αναρωτιέται ο ψυχολόγος Jerome Bruner. Είναι ένα ερώτημα που μας ωθεί να συλλογιστούμε τα οφέλη της δημιουργικής γραφής μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και αυτά είναι σίγουρα πολλά και σημαντικά.

Το ελεύθερο γράψιμο, που έρχεται σε αντίθεση με το κατευθυνόμενο γράψιμο του επίσημου σχολικού προγράμματος, έχει μια ιαματική διάσταση και πυροδοτεί τη δημιουργικότητα προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Λέγοντας «ελεύθερο» γράψιμο δεν εννοούμε φυσικά κάποιου είδους ασυδοσία. Όπως και το παιχνίδι, η γραφή έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές της αρχές. Μέσα από το ασφαλές πλαίσιο των δομών της μας οδηγεί όμως σε έναν δρόμο προσωπικής μεταμόρφωσης και αυτοαποκάλυψης. 

Σε αυτό το εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά θα δούμε πώς η τεχνική μας βοηθάει να διαμορφώσουμε το στυλ μας και θα ανακαλύψουμε ποιες είναι οι ιστορίες που θέλουμε πραγματικά να πούμε.

Ηλικίες: 8-12 ετών
Πότε: Κάθε Σάββατο 11.00-12.00 & 12.00-13.00 διαδικτυκά
Εισηγητής: Φώτης Δούσος
Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.