Η Αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα
Με ένα σοβαρό θέμα καταπιάνεται η Ευαγγελία Στάθη στο δεύτερο βιβλίο της, Η Αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα που κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι και αφορμή για αυτό ήταν μια προσωπική της εμπειρία. Η απόδοση κατηγοριών χωρίς να ξέρουμε τον δράστη είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, είτε είσαι μικρός είτε μεγάλος , δηλώνει η συγγραφέας και μας εξηγεί πως από ένα δικό της λάθος προέκυψε η Αλεπουδίτσα και η ιστορία της.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων; Τι και ποιοι ήταν αυτοί που σας παρακίνησαν;
Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή δεν ήταν συνειδητή απόφαση. Πάντα έγραφα κάτι όταν προβληματιζόμουν και συνήθως το μοιραζόμουν με φίλους και συγγενείς. Ξεκίνησα να γράφω παραμύθια όταν ο πρώτος μου γιος πήγε παιδικό σταθμό. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να «μαλακώσω» τον πόνο του αποχωρισμού (και του παιδιού και τον δικό μου), κι έτσι γράφτηκε το πρώτο παραμύθι με τίτλο Η πεταλουδίτσα η Φουρφουλίτσα κι ο Σωτήρης, το οποίο δεν έχει εκδοθεί, αλλά έκανε πολύ καλή δουλειά! Μετά συνέχισα να γράφω παραμύθια, ανάλογα τις περιστάσεις. Μια μέρα μια φίλη μου με παρότρυνε να στείλω κάποια παραμύθια στον εκδοτικό οίκο Τετράγωνο. Έτσι βγήκε το πρώτο μου βιβλίο Παραμύθια της Θάλασσας και στη τώρα Η Αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα από τις εκδόσεις Πατάκη.
Σπουδάσατε βρεφονηπιαγωγός αλλά δεν ασχοληθήκατε επαγγελματικά ποτέ με αυτό. Γιατί;
Δε μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Νομίζω όμως ότι «κιότεψα» γιατί αισθανόμουν ότι είχα πολύ μεγάλη ευθύνη και αυτό με φόβιζε, οπότε προτίμησα την αγάπη μου για τα παιδιά να μην την κάνω επάγγελμα. Τέτοιες αγάπες όμως πάντα βρίσκουν τρόπο να εκδηλωθούν, τελικά.
Πως διαλέξατε το θέμα σας για το τελευταίο σας βιβλίο, η Αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα;
Προσωπική εμπειρία που με έκανε να ντραπώ. Γράφοντας την αλεπουδίτσα βρήκα ένα τρόπο να με «μαλώσω» και μαζί με μένα κι όλους όσους έχουν πέσει στην ίδια παγίδα και πίστεψαν, έστω και στιγμιαία ότι είναι υπεράνω. Και είμαστε πολλοί, πίστεψέ με.
Πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το συγκεκριμένο θέμα για να καταλάβουν πως δεν θα πρέπει να κατηγορούμε άδικα τους φίλους μας;
Τα παιδιά, όπως ξέρουμε, μας αντιγράφουν. Άρα αυτό που ζητάμε να κάνουν θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς. Αν εντοπίσουμε τέτοια συμπεριφορά στο παιδί μας θα πρέπει να εξηγήσουμε τις συνέπειες, οι οποίες δεν επηρεάζουν μόνο το θύμα, αλλά και τον θύτη, δηλαδή το ίδιο το παιδί και θα πρέπει να του μιλήσουμε για τα άσχημα συναισθήματα που προκαλεί μια τέτοια συμπεριφορά, τα οποία ούτε το ίδιο θα ήθελε να αισθανθεί αν βρισκόταν στη θέση του θύματος. Κι όλα αυτά με απλό, βατό τρόπο, μέσα από ιστορίες και παραμύθια κι ένα συνεχή διάλογο μαζί τους.
Υπάρχει κάποιο κρυμμένο μήνυμα πίσω από την Αλεπουδίτσα και την μπλε βαλίτσα της;
Η Αλεπουδίτσα είναι ένας χαρακτήρας…. μυστήριος, αλλά στο τέλος όλοι την εκτιμούν και την αγαπούν γιατί εμπέδωσε το βασικό (και καθόλου κρυμμένο) μήνυμα: «Μάθε λοιπόν να σκέφτεσαι πριν να κατηγορήσεις και με τους φίλους σου μαζί ψάξε να βρεις τις λύσεις».
Η Ευαγγελία Στάθη θα βρίσκεται αυτό το Σάββατο στον Ιανό για την παρουσίαση του βιβλίου της.