ΕΒΓΕ 2022: οι φετινοί νικητές στην Εικονογράφηση

Η τελετή απονομή των ΕΒΓΕ 2022, η μεγάλη γιορτή της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στη φιλόξενη κεντρική σκηνή της Στέγης εκπρόσωποι της ελληνικής γραφιστικής, του branding, του σχεδιασμού ψηφιακών εφαρμογών και της εικονογράφησης, παρεβρέθηκαν στην (πρώτη μετά από 2 χρόνια πανδημίας) απονομή των ΕΒΓΕ 2022, που ταυτόχρονα ήταν μια γιορτή που τίμησε την συμπλήρωση των 20 χρόνων του θεσμού (ΕΒΓΕ 2002-2022).

Μέσα ζεστή ατμόσφαιρα που κατά παράδοση χαρακτηρίζει τις απονομές των ΕΒΓΕ και υπό την καθοδήγηση της παρουσιάστριας Λυδίας Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι εξήντα περίπου δημιουργικών γραφείων, διαφημιστικών και εκδοτικών εταιρειών ανέβηκαν στην σκηνή της Στέγης για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Συνολικά οι τέσσερις εξειδικευμένες κριτικές επιτροπές έκαναν τις επιλογές τους ανάμεσα σε 1.333 υποβληθέντα έργα (αριθμός ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία) και ανέδειξαν τους νικητές σε συνολικά 43 κατηγορίες. 

Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το γραφείο Beetroot Design Group, αφού κέρδισε το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ για το 2022, αποσπώντας επιπλέον πέντε βραβεία, δέκα επαίνους, αλλά και μία Χρυσή διάκριση. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το όγδοο ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ στην ιστορία της Beetroot.

Tα ΕΒΓΕ της εικονογράφησης
Το Χρυσό Εικονογράφησης απονεμήθηκε στην εταιρεία Karlopoulos & Associates για τη συλλογή ποιημάτων “Σκοτεινός Πληθυντικός” του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Στην κατηγορία του βιβλίου και της εικονογράφησης και συγκεκριμένα της εικονογράφησης εξωφύλλου βραβεύτηκαν με έπαινο η Μυρτώ Δεληβοριά για την έκδοση «Όλα από την Αρχή» του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και της UNICEF, η Φωτεινή Τίκκου για το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη, “Χρυσά κουπιά” (εκδ. Πατάκη) και η Αγγελική Μπόζου για το εξώφυλλο του βιβλιου Χαμένοι στον χρόνο με κείμενα που προέκυψαν από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής της ομάδας There is a story (Εκδ. Μάρτης), ενώ ο Βασίλης Κουτσογιάννης τιμήθηκε με έπαινο για την εικονογράφηση του βιβλίου της Αναστασίας Σταματοπούλου Τα πουλιά – Карчата (εκδ. Καστανιώτη).

Η πλήρης λίστα των νικητών των φετινών ΕΒΓΕ υπάρχει εδώ.

Τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας (ΕΒΓΕ), αποτελούν έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνθηση του χώρου τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεντρώνοντας, αξιολογώντας και επιβραβεύοντας τα καλύτερα δείγματα της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας, τα ΕΒΓΕ θέτουν τα πρότυπα ποιότητας της αγοράς, αναδεικνύοντας συνεχώς νέα ταλέντα και παρέχοντας μια πλατφόρμα συνάντησης, αλληλεπίδρασης και καταγραφής των επαγγελματιών του χώρου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Σοφία Τουλιάτου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του