Πορτρέτα εικονογράφων: Felicita Sala

Η Felicita Sala είναι αυτοδίδακτη εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Η ανάγκη της να μετουσιώσει τις εικόνες του μυαλού της σε ιστορίες στο χαρτί την έκανε να μας χαρίσει αυτά τα πανέμορφα βιβλία που έχει δημιουργήσει. Γεννήθηκε στη Ρώμη αλλά μεγάλωσε στο Περθ της μακρινής Αυτραλίας. Πήρε το πτυχίο της στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Περθ με σκοπό την άμεση επιστροφή της στην Ιταλία και ένα μεταπτυχιακό στις τέχνες στη Ρώμη, αλλά η ζωή την οδήγησε αλλού. Ταξίδεψε στη Γαλλία και την Ισπανία και συνειδητοποίησε πως ουσιαστικά δεν ήθελε να συνεχίσει τις ακαδημαϊκές σπουδές της, αλλά από την άλλη δεν ήταν σίγουρη πώς θα επιβίωνε μόνο με το σχέδιο. Αφού δίδαξε την αγγλική γλώσσα για αρκετό καιρό, επέστρεψε στην Ιταλία το 2007 όπου ξεκίνησε να σχεδιάζει εικόνες. Σήμερα ζει στη Ρώμη με τον σύζυγό της Gianluca και την κόρη της Νina.

Ανακάλυψε πως η εικονογράφηση βιβλίων εκτός από είδος τέχνης θα μπορούσε να αποτελέσει για εκείνη και μια κανονική δουλειά. Αν και συνεργάστηκε με τον σύζυγό της Gianluca Maruotti σε διάφορα πρότζεκτ χαρτοκοπτικής stop motion, στο τέλος την κέρδισε η εικονογράφηση. Ξεκίνησε να δημοσιεύει εικόνες της στο μπλογκ της. Αρχικά σε πρώιμο στάδιο, λίγο αμήχανες, χωρίς κάποια ταυτότητα. Στη συνέχεια δούλεψε σκληρά και βελτιώθηκε, απέκτησε δικό της ύφος, το οποίο και ανακάλυψαν διάφοροι εκδοτικοί οίκοι και της πρότειναν συνεργασία.

Η Felicita Sala

Πιστεύει πως η Τέχνη οφείλει να υμνεί τη συνοχή και την ομορφιά και αυτός είναι και ο στόχος της σε μια εικονογράφηση. Ομορφιά θεωρεί την ισορροπία μεταξύ του σκοτεινού, του ανέντιμου, του αρμονικού και του χαρούμενου και όχι το τέλειο και όμορφο. Νιώθει πως η αναζήτηση ταυτότητας, η οποία προκύπτει από την αμφιταλάντευση ανάμεσα στις δύο χώρες – αυτή που γεννήθηκε κι αυτή που μεγάλωσε – και τις κουλτούρες που την πλαισιώνουν, είναι και ο σκοπός της. Για εκείνη το πραγματικό ταξίδι βρίσκεται στη συνένωση όλων των αντιφατικών στοιχείων που ουσιαστικά την ορίζουν, τη γοητεύουν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνη είναι η “άδεια σελίδα”. Το λευκό κομμάτι χαρτιού που καλείται να το γεμίσει με εικόνες. Καμία γέννηση δεν είναι εύκολη – υποστηρίζει, αλλά στο τέλος αξίζει όλη την προσπάθεια. Στην ερώτηση αν θα ήθελε να γράψει δικές της ιστορίες μια μέρα, απαντά πως δε νιώθει ώριμη ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ενώ τοποθετεί τον πήχυ τόσο ψηλά που δεν είναι σίγουρη αν θα τα καταφέρει πριν τα 80 της!

Αντλεί την έμπνευσή της από τη φύση, τα παιδιά, από τη βικτωριανή εποχή, την παραδοσιακή τέχνη και την αρχιτεκτονική. Η τέχνη την γοήτευε πάντα. Ο πατέρας της, ενώ είχε φυσικό ταλέντο στο σχέδιο, δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά ποτέ αλλά αντίθετα ώθησε τα παιδιά του σε αυτό. Αγαπημένοι καλλιτέχνες ανά τα χρόνια μεταξύ άλλων ο Πικάσο, ο Κλέε, ο Σαγκάλ αλλά και παραδοσιακή μουσική, το φλαμένκο και σκοποί Γίντις. Αγαπάει πολύ τη δουλειά του Mίροσλαβ Σάσεκ, των Αλις και Μάρτιν Πρόβενσεν αλλά και το μαγικό κόσμο του Τσέχου ζωγράφου Στεπάν Ζάβρελ. Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελούν επίσης ο Tζάνι Ροντάρι και η Άστριντ Λίντγκρεν.

Εχει κερδίσει αρκετά βραβεία για τη δουλειά της, μεταξύ των οποίων το σπουδαίο Premio Andersen 2020 για τον καλύτερο Ιταλό εικονογράφο της χρονιάς, που απονέμει κάθε χρόνο το περιοδικό Andrersen, το βιβλίο της She Made a Monster συμπεριλήφθηκε στη λίστα των New York Times με τα 10 Καλύτερα Εικονογραφημένα Βιβλία του 2018, ενώ έχει προταθεί και για Kate Greenaway Medal το 2019 για το βιβλίο Dragon Doctor.

Στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί μόνο ένα βιβλίο που έχει εικονογραφήσει, το “Οδός Νοστιμιάς” από τις εκδόσεις Φουρφούρι και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους, καθώς καταφέρνει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων να μας γνωρίσει λιχουδιές από όλο τον κόσμο και παράλληλα να πει μια ιστορία παγκόσμια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Εφυγε” από τη ζωή η Faith Ringgold

Έφυγε από τη ζωή στα 93 της χρόνια, η Αμερικανίδα εικαστικός και δημιουργός παιδικών βιβλίων Faith Ringgold. Και αν το όνομά της δεν λέει τίποτα στους Ελληνες αναγνώστες, για τους Αμερικάνους υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στον χώρο των Τεχνών και του παιδικού βιβλίου.

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.