Φτιάξε το δικό σου βιβλίο

 

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο με αφορμή τη φετινή επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή τους, διοργανώνουν το 2018 πλήθος δράσεων με επίκεντρο το βιβλίο και τους αναγνώστες κάθε ηλικίας. Στο πλαίσιο αυτό από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο 2018 διοργανώθηκε στον Πολυχώρο Μεταίχμιο το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο» που απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και στοχεύει να διευρύνει την αντίληψη και τις γνώσεις των παιδιών σχετικά με την παραγωγή του βιβλίου, και ταυτόχρονα να τα προσκαλέσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας με έναν εκδοτικό οίκο.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά παρατηρώντας αντικείμενα που σχετίζονται με το βιβλίο, γνωρίζουν επαγγελματικές ειδικότητες που έχουν σχέση με την παραγωγή και την προώθηση του βιβλίου και καλλιεργούν τη φαντασία και την εκφραστικότητά τους μέσω παιχνιδιών δραματοποίησης (παντομίμα, θεατρικό παιχνίδι). Μέσα από παιχνίδια έρευνας και ανακάλυψης, τα παιδιά γνωρίζουν βιβλία με διαφορετικά θέματα, για διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικών εποχών και από διαφορετικά μέρη του κόσμου, «ακούνε» τα βιβλία και αποκωδικοποιούν στοιχεία που ξεπηδούν μέσα από τις πολλαπλές μορφές που αυτά μπορούν να πάρουν. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους βιβλία με θέμα τα αντικείμενα και τους ανθρώπους που σχετίζονται με το βιβλίο: εφαρμόζουν απλή μέθοδο βιβλιοδεσίας και, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, χρησιμοποιούν ποικιλία υλικών για να εικονογραφήσουν τα εξώφυλλα των βιβλίων τους.

Υπεύθυνη σχεδιασμού του προγράμματος είναι η μουσειολόγος και  μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή, η οποία και το πραγματοποίησε σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και εμψυχώτριες εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δήμητρα Παντάκη και Κατερίνα Φωτοπούλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο εκδοχές αναλόγως με την ηλικία των παιδιών (5-8 ετών και 9-12 ετών) και εστιάζει στις παρακάτω θεματικές.

– Από τι είναι φτιαγμένο ένα βιβλίο;
– Πώς ήταν τα βιβλία παλιά και πώς είναι σήμερα;
– Πόσα διαφορετικά βιβλία μπορούν να υπάρξουν;
– Τι είναι εκδοτικός οίκος και ποιοι επαγγελματίες απασχολούνται σε αυτόν;
– Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου βιβλίο;

Το ενδιαφέρον εκ μέρους των σχολείων ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και οι θέσεις για τις 35 συναντήσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί κλείστηκαν σχεδόν από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του. Περισσότεροι από 200 μαθητές του νηπιαγωγείου και πάνω από 500 μαθητές του δημοτικού από 35 διαφορετικά σχολεία της Αττικής παρακολούθησαν το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν, έχοντας την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους νέα και πρωτότυπα βιβλία. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα όμως δεν τελειώνει στον Πολυχώρο. Συνεχίζεται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και στο σχολείο, μέσα στην τάξη, ή ατομικά στο σπίτι, μέσα από διαγωνισμούς που κρύβουν πολλές εκπλήξεις και δώρα για τους μικρούς φίλους των βιβλίων και τους δασκάλους τους. Έχοντας πάρει μια πρώτη ιδέα σχετικά με το πώς φτιάχνονται τα βιβλία, τα παιδιά μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγγραφή και την εικονογράφηση των βιβλίων τους στο σχολείο ή στο σπίτι, ομαδικά ή ατομικά, και να συνεχίσουν τους πειραματισμούς και τη δημιουργία των βιβλίων τους γύρω από τους παρακάτω ενδεικτικούς άξονες:

– Ποιο στοιχείο του βιβλίου μου το κάνει «τόσο διαφορετικό»;
– Το βιβλίο μου είναι ιδιαίτερο για τη μορφή, για το περιεχόμενο ή και για τα δύο;
– Ποιος είναι ο τίτλος του βιβλίου μου;
– Ποιο είναι το θέμα και ποιος ο βασικός ήρωας της ιστορίας που αφηγούμαι;
– Με ποιους τρόπους μπορώ να αφηγηθώ την ιστορία που έχω στο μυαλό μου;
– Τι είδους εικονογράφηση επιλέγω για να κάνω το βιβλίο μου ξεχωριστό;
– Ποια στοιχεία εμφανίζονται στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο, ώστε το βιβλίο μου να είναι ελκυστικό;
– Ποιοι πιστεύω ότι θα ενδιαφέρονταν να γίνουν οι αναγνώστες του βιβλίου μου και για ποιους λόγους;
– Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω το βιβλίο μου να ταξιδέψει στα χέρια πολλών αναγνωστών;

 

Όσοι από τους μαθητές το επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν με τις βιβλιοδημιουργίες τους στην έκθεση «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!» που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Μεταίχμιο τον Δεκέμβριο του 2018. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της έκθεσης θα ανακοινωθούν στον ιστότοπό μας www.metaixmio.gr. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία του κοινού από την οποία θα αναδειχτεί «Ο βιβλιοδημιουργός της χρονιάς». Το βιβλίο του νικητή ή της νικήτριας θα εκτεθεί στο βιβλιοπωλείο του Πολυχώρου, ενώ ο δημιουργός του θα λάβει ως δώρο 10 βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο. Επίσης, με τη λήξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση και δέκα τυχεροί δημιουργοί θα κερδίσουν από τρία βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που