Γεωγραφία για παιδιά

Δύο από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία γνώσεων για παιδιά που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020 και αφορούν τη γεωγραφία είναι το “Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου” του Tim Marshall σε εικονογράφηση Grace Easton και Jessica Smith (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα) και οι “Χάρτες” των Πολωνών Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński (μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη, εκδ. Πατάκη).

Στο πρώτο, το “Οι αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου“, θα βρούμε αρκετό κείμενο και πλήθος πληροφοριών, συνοδευόμενα από την εικονογράφηση των Easton & Smith. Το βιβλίο αυτό αποτελεί διασκευή του τεράστιου best-seller του Marshall “Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας” που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις Διόπτρα (μτφρ. Σπυρίδων Κατσούλας). Πρόκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard, για ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική. Ο Tim Marshall είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής που έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα βρετανικά Μέσα. Για πολλά χρόνια ήταν διπλωματικός συντάκτης στο Sky News, ενώ εμφανίζεται ως σχολιαστής στο BBC και στο ραδιόφωνο LBC. Θεωρείται αυθεντία στις διεθνείς σχέσεις και έχει διατελέσει πολεμικός ανταποκριτής σε τριάντα χώρες, κάνοντας ρεπορτάζ για τους πολέμους σε Κροατία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο και Ισραήλ, ενώ έχει καλύψει τρεις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αυτός, λοιπόν, είναι ο συγγραφέας του “Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου“, της εικονογραφημενης έκδοσης του τεράστιου best seller του. Ενα βιβλίο που από την αρχή εξηγεί τον τρόπο που η γεωγραφία καθορίζει την πολιτική, τις κοινωνίες και τα γιατί των πολέμων. Η εικονογράφησή του είναι τέτοια που συμπληρώνει το κείμενο και σαν αποτέλεσμα έχουμε ένα βιβλίο για παιδιά 9+ ετών που εξάπτει το ενδιαφέρον και απαντάει σε πολλά από τα ερωτήματα των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων.

Οι Χάρτες των Πολωνών Mizielinska & Mizielinski είναι ένα από τα ομορφότερα -αισθητικά- εικονογραφημένα βιβλία για τη γεωγραφία που απευθύνεται και σε μικρότερες ηλικίες (από 5+). Μεγάλο σε μέγεθος (27.2×37), χορταστικό σε αριθμό σελίδων (128), γεμάτο χώρες, χάρτες και εικονογραφημένες πληροφορίες. Κάθε εικονογραφημένο σαλόνι είναι κι ένας χάρτης πάνω στον οποίο απλώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Εκτός όμως απο τα βουνά, τα ποτάμια, τις λίμνες και τα σύνορά της, θα βρούμε και τα μνημεία της, την τοπική κουζίνα, τα προϊόντα που παράγονται εκεί, τα σπορ που κάνουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί κλπ. Υπάρχουν όλες οι χώρες του κοσμου; Οχι. Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός χωρών από κάθε ήπειρο, ενώ ειδικό βάρος δίνεται στην Ευρώπη, καθώς ο αναγνώστης θα βρει τα περισσότερα από τα κράτη που απαρτίζουν τη Γηραιά Ηπειρο. Αυτό που σε κερδίζει στο βιβλίο αυτό δεν είναι τόσο οι λεπτομερείς πληροφορίες και όγκος του κειμένου, όσο η εικονογράφηση. Είναι σαν κέντημα, ένα εικονογραφημένο ταξίδι του πλανήτη Γη, που πήρε στους δημιουργούς του περισσότερα από τρία χρόνια για να το ολοκληρώσουν.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια γεύση και από τα δύο βιβλία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα