Συνέντευξη: Γιώργος Σγουρός

Η Ευγενία θέλει να κοιμηθεί. Χρησιμοποιεί τη φαντασία της για να νυστάξει, όμως ο ύπνος δεν έρχεται με τίποτα! Αντίθετα, έρχονται χιλιάδες πεφταστέρια, πιγκουίνοι, προβατάκια, ψάρια κι ένα ολόκληρο εξωτικό δάσος! Τι συμβαίνει όταν δεν μπορεί να κλείσει μάτι; Πώς θα τα καταφέρει; Ο Γιώργος Σγουρός, εικονογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Θα μου πεις ένα όνειρο;” μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για την έως τώρα πορεία του στον χώρο της εικονογράφησης, το βιβλίο του που μόλις πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και τις σχέσεις του με τα παιδιά του, τις συνήθειές τους και τις αγωνίες του ως γονιός και εικονογράφος, αλλά και το βιβλίο που ήθελε πιο πολύ από όλα να έχει εικονογραφήσει.

 

Θα μας μιλήσετε για την Ευγενία; Πώς προέκυψε η ιστορία της; Ποια ανάγκη σας ώθησε να μας την αφηγηθείτε;

Η Ευγενία, ή Ζένια όπως τη φωνάζουμε πλέον όλοι χαϊδευτικά, είναι η μεγάλη μου κόρη. Όταν πρωτοέγραψα το «Θα μου πεις ένα όνειρο» η Ζένια ήταν περίπου 6 χρονών. Όπως συμβαίνει με όλα τα πρώτα παιδιά που έρχονται σε μια οικογένεια συνήθως πιάνουν τους γονείς… στον ύπνο. Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες πετιούνται αμέσως με το πρώτο κλάμα, το πρώτο παράπονο, την παραμικρή μικρή ή μεγαλύτερη επιθυμία του και εγώ φυσικά δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση. Αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει με τα δεύτερα ή τρίτα παιδιά. Η Ζένια λοιπόν, ως πρώτο παιδί της οικογένειας, είχε συνηθίσει να με βλέπει να τρέχω σαν τον Γιουσέιν Μπολτ στο 100αρι του για να καλύψω οποιαδήποτε ανάγκη της και το ίδιο συνέβαινε και λίγο πριν κοιμηθεί. Αισθανόταν τόσο όμορφα παίζοντας όλη τη μέρα και μάλλον η στιγμή που έπρεπε να κλείσει τα μάτια της φάνταζε στο παιδικό μυαλό της μάλλον βαρετή. Έτσι, ανακάλυπτε ανάγκες της τελευταίας στιγμής: «Μπαμπά νερό», «Μπαμπά χαρτομάντηλο», «Μπαμπάαα». Αγαπημένη της ασχολία ήταν να διαβάζουμε πολλά παραμύθια με πλούσια εικονογράφηση, αλλά ακόμη περισσότερο να της διηγούμαι ιστορίες από την παιδική μου ηλικία. Ιδανικά να είχαν μέσα και κάποια σκανταλιά! Έτσι σιγά-σιγά καθιέρωσε το «Μπαμπά θα μου πεις μια ιστορία για να κοιμηθώ» μέχρι που κάποια μέρα μου είπε την κομβική φράση «μπαμπά θα μου πεις ένα όνειρο;».  Τότε γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα του βιβλίου…

 

Είστε εικονογράφος, όμως το 2001 αρχίσατε να ασχολείστε και με το κομμάτι της συγγραφής και 14 χρόνια μετά δημιουργήσατε την ιστορία της Ευγενίας. Τι σας ελκύει στη συγγραφή;

Όταν πρωτοξεκίνησα να εργάζομαι ως εικονογράφος στόχος μου ήταν να εξελίξω το κομμάτι της εικόνας. Τα υλικά, τη σύνθεση, τους χαρακτήρες, την τεχνοτροπία, το σχέδιο, το χρώμα, τα πάντα. Ένιωθα πως όσο κανείς δημιουργεί πρέπει να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος σε όλα. Έτσι αφοσιώθηκα σχεδόν αποκλειστικά στην εικονογράφηση. Μου πήρε αρκετό χρόνο να κάνω τα βήματα που ήθελα, άλλωστε αυτή η διαδικασία δεν τελειώνει ποτέ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθυστέρησα λίγο να εκδώσω κάτι νέο καθώς ήθελα να φτάσω σε ένα υψηλότερο επίπεδο εικονογράφησης πριν ζωντανέψω τις ιστορίες μου.

 

Είστε γονιός και προφανώς η αφήγηση ιστοριών είναι μια καθημερινή κοινή σας ασχολία. Τι σημαίνει για εσάς η ώρα που περνάτε με τα παιδιά σας διαβάζοντας;

Σημαίνει τα πάντα! Είναι από τις πιο πολύτιμες στιγμές της ημέρας. Ερχόμαστε κοντά, φτιάχνουμε το δικό μας κόσμο «δανείζοντας» πολλές φορές τις φωνές μας στους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Προβάλλοντας αυτή τη στιγμή στο κοντινό μέλλον νιώθω πως στο παρόν βιώνω ανεκτίμητες στιγμές.

 

Αν είχατε την ευκαιρία, ποιο αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο θα θέλατε να εικονογραφήσετε;

Υπάρχει μια συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών από όλο τον κόσμο, όχι τόσο γνωστών, με τίτλο «Οι άρχοντες του δάσους». Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν κυκλοφορεί πλέον και θα ήταν μεγάλη πρόκληση και χαρά να το εικονογραφήσω.

 

*Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3+ ετών.

 

 

*** ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ***

Η Κόκκινη Αλεπού και οι εκδόσεις Χάρτινη Πόλη σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου του Γιώργου Σγουρού, “Θα μου πεις ένα όνειρο;”

Όροι του διαγωνισμού:

  • Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ, κάτω από το κείμενο με το ονοματεπώνυμό σας.
  • Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, στις 23:59.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι Ελλάδας.
  • Ο νικητής θα ενημερωθεί με e-mail την επόμενη μέρα της λήξης του διαγωνισμού.

 

***Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλους τους διαγωνισμούς μας***

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέτρος Χριστούλιας

Από την ανακοίνωση ήδη της έκδοσης του graphic novel με τη βιογραφία του δρ. ΠΑΠ μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το εγχείρημα και περιμέναμε πως και πως να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία. Με την υπογραφή του βραβευμένου κομίστα Πέτρου Χριστούλια, ο οποίος εδώ κάνει και το σενάριο και το σκίτσο, διαβάσαμε για πρώτη φορά τη βιογραφία του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, προσαρμοσμένη και κατάλληλη για παιδιά, έφηβους αλλά και για ενήλικες. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του “Δρ. Παπ : Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου”, μιλήσαμε με τον δημιουργό του για την ιδεά, τον επιστήμονα Παπανικολάου και τις προκλήσεις στη δημιουργία αυτού του graphic novel.

Stefania Manetti: μιλώντας για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση

H Ιταλίδα παιδίατρος Stefania Manetti, πρόεδρος του Associazione Culturale Pediatri και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Nati Per Legere, μιλάει για την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων, πώς βλέπουν οι Ιταλοί παιδιάτροι την πρακτική αυτή, πώς επιμορφώνονται, τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ΝpL για να καταφέρουν να πείσουν τους ιθύνοντες για τη σημασία της και τα πολλαπλά της οφέλη, αλλά και τον τρόπο που τα βιβλία και η (μεγαλόφωνη ή μη) ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους σε δύσκολες καταστάσεις υγείας.

Τατιάνα Ζωγράφου

Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να