Συνέντευξη: Γιώργος Σγουρός

Η Ευγενία θέλει να κοιμηθεί. Χρησιμοποιεί τη φαντασία της για να νυστάξει, όμως ο ύπνος δεν έρχεται με τίποτα! Αντίθετα, έρχονται χιλιάδες πεφταστέρια, πιγκουίνοι, προβατάκια, ψάρια κι ένα ολόκληρο εξωτικό δάσος! Τι συμβαίνει όταν δεν μπορεί να κλείσει μάτι; Πώς θα τα καταφέρει; Ο Γιώργος Σγουρός, εικονογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Θα μου πεις ένα όνειρο;” μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για την έως τώρα πορεία του στον χώρο της εικονογράφησης, το βιβλίο του που μόλις πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και τις σχέσεις του με τα παιδιά του, τις συνήθειές τους και τις αγωνίες του ως γονιός και εικονογράφος, αλλά και το βιβλίο που ήθελε πιο πολύ από όλα να έχει εικονογραφήσει.

 

Θα μας μιλήσετε για την Ευγενία; Πώς προέκυψε η ιστορία της; Ποια ανάγκη σας ώθησε να μας την αφηγηθείτε;

Η Ευγενία, ή Ζένια όπως τη φωνάζουμε πλέον όλοι χαϊδευτικά, είναι η μεγάλη μου κόρη. Όταν πρωτοέγραψα το «Θα μου πεις ένα όνειρο» η Ζένια ήταν περίπου 6 χρονών. Όπως συμβαίνει με όλα τα πρώτα παιδιά που έρχονται σε μια οικογένεια συνήθως πιάνουν τους γονείς… στον ύπνο. Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες πετιούνται αμέσως με το πρώτο κλάμα, το πρώτο παράπονο, την παραμικρή μικρή ή μεγαλύτερη επιθυμία του και εγώ φυσικά δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση. Αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει με τα δεύτερα ή τρίτα παιδιά. Η Ζένια λοιπόν, ως πρώτο παιδί της οικογένειας, είχε συνηθίσει να με βλέπει να τρέχω σαν τον Γιουσέιν Μπολτ στο 100αρι του για να καλύψω οποιαδήποτε ανάγκη της και το ίδιο συνέβαινε και λίγο πριν κοιμηθεί. Αισθανόταν τόσο όμορφα παίζοντας όλη τη μέρα και μάλλον η στιγμή που έπρεπε να κλείσει τα μάτια της φάνταζε στο παιδικό μυαλό της μάλλον βαρετή. Έτσι, ανακάλυπτε ανάγκες της τελευταίας στιγμής: «Μπαμπά νερό», «Μπαμπά χαρτομάντηλο», «Μπαμπάαα». Αγαπημένη της ασχολία ήταν να διαβάζουμε πολλά παραμύθια με πλούσια εικονογράφηση, αλλά ακόμη περισσότερο να της διηγούμαι ιστορίες από την παιδική μου ηλικία. Ιδανικά να είχαν μέσα και κάποια σκανταλιά! Έτσι σιγά-σιγά καθιέρωσε το «Μπαμπά θα μου πεις μια ιστορία για να κοιμηθώ» μέχρι που κάποια μέρα μου είπε την κομβική φράση «μπαμπά θα μου πεις ένα όνειρο;».  Τότε γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα του βιβλίου…

 

Είστε εικονογράφος, όμως το 2001 αρχίσατε να ασχολείστε και με το κομμάτι της συγγραφής και 14 χρόνια μετά δημιουργήσατε την ιστορία της Ευγενίας. Τι σας ελκύει στη συγγραφή;

Όταν πρωτοξεκίνησα να εργάζομαι ως εικονογράφος στόχος μου ήταν να εξελίξω το κομμάτι της εικόνας. Τα υλικά, τη σύνθεση, τους χαρακτήρες, την τεχνοτροπία, το σχέδιο, το χρώμα, τα πάντα. Ένιωθα πως όσο κανείς δημιουργεί πρέπει να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος σε όλα. Έτσι αφοσιώθηκα σχεδόν αποκλειστικά στην εικονογράφηση. Μου πήρε αρκετό χρόνο να κάνω τα βήματα που ήθελα, άλλωστε αυτή η διαδικασία δεν τελειώνει ποτέ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθυστέρησα λίγο να εκδώσω κάτι νέο καθώς ήθελα να φτάσω σε ένα υψηλότερο επίπεδο εικονογράφησης πριν ζωντανέψω τις ιστορίες μου.

 

Είστε γονιός και προφανώς η αφήγηση ιστοριών είναι μια καθημερινή κοινή σας ασχολία. Τι σημαίνει για εσάς η ώρα που περνάτε με τα παιδιά σας διαβάζοντας;

Σημαίνει τα πάντα! Είναι από τις πιο πολύτιμες στιγμές της ημέρας. Ερχόμαστε κοντά, φτιάχνουμε το δικό μας κόσμο «δανείζοντας» πολλές φορές τις φωνές μας στους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Προβάλλοντας αυτή τη στιγμή στο κοντινό μέλλον νιώθω πως στο παρόν βιώνω ανεκτίμητες στιγμές.

 

Αν είχατε την ευκαιρία, ποιο αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο θα θέλατε να εικονογραφήσετε;

Υπάρχει μια συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών από όλο τον κόσμο, όχι τόσο γνωστών, με τίτλο «Οι άρχοντες του δάσους». Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν κυκλοφορεί πλέον και θα ήταν μεγάλη πρόκληση και χαρά να το εικονογραφήσω.

 

*Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3+ ετών.

 

 

*** ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ***

Η Κόκκινη Αλεπού και οι εκδόσεις Χάρτινη Πόλη σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου του Γιώργου Σγουρού, “Θα μου πεις ένα όνειρο;”

Όροι του διαγωνισμού:

  • Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ, κάτω από το κείμενο με το ονοματεπώνυμό σας.
  • Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, στις 23:59.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι Ελλάδας.
  • Ο νικητής θα ενημερωθεί με e-mail την επόμενη μέρα της λήξης του διαγωνισμού.

 

***Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλους τους διαγωνισμούς μας***

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.

Αντώνης Παπαθεοδούλου & Μυρτώ Δεληβοριά

Είστε έτοιμοι να δώσετε “Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία”; Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά έχουν έτοιμα τα τεστ και τις δοκιμασίες που πρέπει να περάσετε για να γίνετε δεκτοί στην περίφημη αυτή ακαδημία. Ποιος θα είναι ο επόμενος Άι-Βασίλης και τι χρειάζεται τελικά κανείς για να περάσει τις εξετάσεις; Οι δύο βραβευμένοι και πολύ αγαπητοί στο αναγνωστικό κοινό δημιουργοί μίλησαν με τη Ζωή Κοσκινίδου για το νεό τους εικονογραφημένο βιβλίο, ένα από τα πιο ωραία, αυθεντικά αστεία, χριστουγεννιάτικα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος, για το πώς συνεργάζονται, τα πραγματικά αστεία βιβλία και το “παιδί” στα κείμενα και τις εικονογραφήσεις τους, αντίστοιχα.

Mac Barnett & Jon Klassen

Το χριστουγεννιάτικο εικονογραφημένο βιβλίο “Πώς κατεβαίνει ο Αγιος Βασίλης από τις καμινάδες;” τα έχει όλα: παιχνιδιάρικο και πολύ αστείο κείμενο, εκπληκτική εικονογράφηση και εννοείται πως ως χριστουγεννιάτικο βιβλίο περικλείει όλη τη ζεστασιά και τη μαγεία των ημερών. Πίσω από το βιβλίο αυτό κρύβεται ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο δημιουργικό δίδυμο, ο Αμερικανός συγγραφεάς Mac Barnett και ο Καναδός εικονογράφος και συγγραφέας Jon Klassen. Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα παιδικά εικονογραφημένα, είτε μαζί, είτε μόνοι τους. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους βιβλίου στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης, η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε μαζί τους για τις απίθανες θεωρίες περί Αγιου Βασίλη που διατυπώνουν, τα αστεία και τις ιδέες που γίνονται βιβλία, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για πιθανή μετακόμιση στην Ελλάδα!