Γιορτάζοντας τα graphic novels στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Οι Εκδόσεις Ίκαρος, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 80 τους χρόνια, και η Ελληνοαμερικανική Ένωση προσκαλούν το κοινό σε μια ημέρα αφιερωμένη στα graphic novels, με δημιουργικές δράσεις και συναρπαστικές συζητήσεις, παρέα με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς του είδους.

Η γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), θα ξεκινήσει στις 4 το μεσημέρι, με το εργαστήριο Long Story Short, που απευθύνεται σε άτομα 16-21 ετών. Πως μετατρέπεται μια λευκή σελίδα σε μια ιστορία; Πως τα σκίτσα ζωντανεύουν την πλοκή; Πως αφαιρούνται τα περιττά και διατηρείται η ουσία; Μετά από μια σύντομη ιστορική/θεωρητική εισαγωγή, οι συμμετέχοντες επιλέγουν μια ιστορία και αναλαμβάνουν να τη μεταφέρουν στο χαρτί με την καθοδήγηση του εισηγητή, Αλέκου Παπαδάτου. Στο τέλος όλα τα σκίτσα παρουσιάζονται ενώπιον της ομάδας, αναλύονται και συζητιούνται. Ποιο κατάφερε να «αφηγηθεί» καλυτέρα την ιστορία; Ποιο «έπιασε» τον χαρακτήρα, τη στιγμή, τη δράση; Η καλύτερη προσπάθεια (μετά από ψηφοφορία των νεαρών κομικάδων) βραβεύεται και κερδίζει δωρεάν Graphic Novel από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Ένα εργαστήριο που εισάγει vεαρούς και νεαρές κομίστες στην τέχνη και τεχνική των Graphic Novels.

Αμέσως μετά , θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση με τίτλο History & Politics: Το Graphic Novel ως καθρέφτης, με τους Αλέκο Παπαδάτο, Aντώνη Νικολόπουλο (Soloúp) και Θανάση Πέτρου. Πολιτική επικαιρότητα, ιστορική συγκυρία και graphic novel: ποια είναι η σχέση τους; Είναι αλληλένδετες η ιστορική και πολιτική στιγμή με την Τέχνη; Παράγει πολιτική η Τέχνη, ιστοριογραφεί; Πως συνομιλεί το “σκίτσο” με την πραγματικότητα και πως μπορεί να αποτυπώσει μια εποχή; Πως παγιδεύονται περασμένες μέρες με σχέδιο και χρώμα; Μπορεί ένα strip να σε ταξιδέψει 100 χρόνια πίσω; Παραδείγματα, προσωπικές ιστορίες/εμπειρίες και σκέψεις από τρεις σπουδαίους δημιουργούς των κόμικς σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ