Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας: δεδομένα, προκλήσεις, στρατηγικές

Στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας πόσο εύκολο είναι να διακρίνουμε ποιες από τις χιλιάδες απαντήσεις που δίνει το Διαδίκτυο στα ερωτήματά μας είναι αξιόπιστες και ποιες όχι; Πόσο απλό είναι να εντοπίσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τα σύνθετα ζητήματα των καιρών, να αξιολογήσουμε την λογική, την ηθική και την επιστημονική τους βάση και να διαμορφώσουμε την δική μας άποψη και την δική μας στάση; Σε τι είδους πληροφόρηση βασίζονται οι επιλογές και οι πεποιθήσεις μας και πόσο πραγματικά ελεύθερες και συνειδητές είναι; Ποια είναι η έννοια της γνώσης σήμερα και τι εργαλεία χρειαζόμαστε για να την συγκροτήσουμε και να την αξιοποιήσουμε βελτιώνοντας την ζωή μας και κάνοντας καλύτερο τον κόσμο που ζούμε; Γιατί οι κοινωνίες και οι δημοκρατίες μας πρέπει να επενδύσουν στην ανάγνωση και στην ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού; 

Το ευρωπαϊκό δίκτυο EURead, το διεπιστημονικό σωματείο Διαβάζοντας Μεγαλώνω και το Goethe-Institut Athen προσκαλούν το κοινό στην εκδήλωση Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας: δεδομένα, προκλήσεις, στρατηγικές, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με ομιλίες ο Adriaan van der Weel, Ομότιμος Καθηγητής Σπουδών  Βιβλίου στο Leiden University (Από την ανάγνωση στην σκέψη: Το μανιφέστο της Λουμπλιάνα), η Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. (Η κρίσιμη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία για την ανάπτυξη σύνθετων αναγνωστικών δεξιοτήτων. Διαπιστώσεις και προτάσεις) και ο Marc Lambert, CEO του Σκοτσέζικου Book Trust (Γραμματισμός, Ιστορία, Δημοκρατία).

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τη Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Αθηναίων, Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη ομιλία του Andreas Schleicher, Διευθυντή Εκπαίδευσης και Ειδικού Συμβούλου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση οργανώνεται με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του EURead με τίτλο Promoting literacy in a changing world, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Ιουνίου 2024 στην Αθήνα. Η Συνέλευση οργανώνεται από το Διαβάζοντας Μεγαλώνω και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Athen. Στις εργασίες της αναμένεται να συμμετάσχουν 35 άτομα από 16 χώρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που