Γυναίκες & άντρες που άλλαξαν τον κόσμο

Κείμενα: Λίλυ Μάρρεϋ
Εικονογράφηση: Άνα Αλμπέρο
Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+, 12+

 

Ακόμα ένα βιβλίο βιογραφιών σπουδαίων ανθρώπων ήρθε να προστεθεί στη συλλογή μας. Η Λίλυ Μάρρεϋ (Lily Murray) βραβεύει τον κάθε έναν τους ξεχωριστά, γιορτάζοντας έτσι την ισότητα μέσα από την παρουσίαση πενήντα πολύ ξεχωριστών ανθρώπων. Το βιβλίο ξεκινάει με έναν λόγο που θα μπορούσες να ακούσεις σε απονομή βραβείων και παρουσιάζει όλους τους νικητές μαζί. Στις επόμενες σελίδες, κάθε νικητής παρουσιάζεται αναλυτικά, ποιος είναι, πότε γεννήθηκε, ποια είναι τα κατορθώματά του, μικρές, άγνωστες πολλές φορές, λεπτομέρειες της ζωής του και φυσικά ποιο βραβείο του απονέμεται. Ο Αλμπερτ Αϊστάιν παίρνει το βραβείο του πολύ περίεργου, ο Αβραάμ Λίνκολν βραβεύεται επειδή κατάργησε τη δουλεία, ο Μαχάτμα Γκάντι γιατί αποτέλεσε φορέα αλλαγής, ο Ντέιβιντ Μπάουι γιατί ήταν ο εαυτός του, ο Λουί Παστέρ γιατί έσωσε ζωές, η Σαπφώ για τα ποιήματά της, η Ελλεν Ντετζένερις γιατί ήταν αληθινή στην αγάπη της προς τους άλλους, η Μαλάλα Γιουσαφζάι για τη δύναμη της φωνής της, η Αννα Φρανκ, η Ρόζα Παρκς και τόσοι ακόμα. Πρόκεται για ένα βιβλίο γνώσεων, με μικρά σε έκταση βιογραφικά και όμορφες εικονογραφήσεις από τη βραβευμένη Ana Albero, που το κάνουν προσιτό τόσο σε παιδιά 9+, όσο και σε μικρότερους σε ηλικία αναγνώστες που είτε δεν γνωρίζουν ακόμα να διαβάζουν ή τώρα ξεκινούν να μαθαίνουν. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πενήντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, άλλες πολύ γνωστές, άλλες παντελώς άγνωστες σε εμάς, ανθρώπους που έζησαν πολλά χρόνια πριν ή ζουν ακόμα, που κατάγονται από όλες τις ηπείρους του πλανήτη και που με τη ζωή τους άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και αντιμετωπίζουμε αυτό που ως τώρα θεωρούσαμε διαφορετικό. Ενα βιβλίο που μπορεί να δώσει στους αναγνώστες το έναυσμα να ψάξουν να βρουν και να διαβάσουν ακόμα περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον, να ακούσουν τις μουσικές τους, να αναζητήσουν τα έργα τους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.