Η Αστρονομία θέμα της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η online Λέσχη Ανάγνωσης για γονείς και παιδιά, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, επανέρχεται ανανεωμένη με μία εντυπωσιακή θεματική ενότητα, την Αστρονομία, και προσκαλεί παιδιά 9-12 ετών (Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) -μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους- σε μια μοναδική εμπειρία online ανάγνωσης.

Το πρόγραμμα ξεκινάει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, διαρκεί ως τις 30 Μαρτίου και περιλαμβάνει συνολικά έξι συναντήσεις, διάρκειας 60 λεπτών η κάθε μία, που οι συμμετέχοντες/ουσες παρακολουθούν μέσω του προγράμματος Teams. Αν λοιπόν αγαπάτε το βιβλίο και το διάβασμα και πιστεύετε πως η ανάγνωση δεν είναι μόνο μια μοναχική διαδικασία, τότε η Λέσχη Ανάγνωσης του Ιδρύματος Ευγενίδου σας περιμένει.

Η φιλοσοφία της πρωτότυπης Λέσχης Ανάγνωσης που η Βιβλιοθήκη διοργάνωνε στους χώρους της στο παρελθόν, μεταφέρθηκε από τα τέλη του 2020 εξ’ ολοκλήρου στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξάπλωσης του COVID-19, αλλά και για να καλύψει τους φίλους της από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το Θέατρο αναγνωστών (Readers Theatre), το οποίο αποτελεί μία στρατηγική ανάγνωσης και ξεκίνησε ως ένας τρόπος παρουσίασης της λογοτεχνίας σε δραματική μορφή. Στην πορεία της εξέλιξής του, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες θεματικές περιοχές. Ιδιαιτέρως σε εφαρμογές που αξιοποιούν σενάρια με επιστημονικό περιεχόμενο, έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση της κατανόησης επιστημονικών εννοιών. 

Σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, τα παιδιά μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους, συνεργάζονται για να γνωρίσουν τη χαρά της από κοινού ανάγνωσης, να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ευχέρεια και τη σχέση τους με τις Επιστήμες. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα βιβλία γνώσεων, λογοτεχνίας, μαθηματικής λογοτεχνίας κ.λπ., ζωντανεύουν τους ήρωες με τη φωνή τους και συμμετέχουν σε ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που τους αποκαλύπτει τη διασκεδαστική πλευρά της Επιστήμης.

Στην πρώτη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 1η, 3η και 5η συνάντηση) οι οικογένειες έρχονται σε επαφή και συζητούν για το επιλεγμένο βιβλίο, κατανοούν την στρατηγική ανάγνωσης που θα αξιοποιηθεί, προσεγγίζουν το κείμενο και εξοικειώνονται με το επιστημονικό του περιεχόμενο και τις επιστημονικές προκλήσεις και δραστηριότητες που πρέπει να ολοκληρώσουν.

Στη δεύτερη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 2η, 4η και 6η συνάντηση), κάθε οικογένεια μοιράζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τη δική της ανάγνωση του αποσπάσματος που έχει αναλάβει, μέσα από τους ρόλους των ηρώων (με την τεχνική του θεάτρου αναγνωστών), καθώς και την επίλυση των προκλήσεων και δραστηριοτήτων που υλοποίησε. Μεταξύ των δύο συναντήσεων, κάθε οικογένεια έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το επιστημονικό περιεχόμενο των βιβλίων. 

Τα επιλεγμένα βιβλία με τα οποία θα έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες είναι: Μαρδούκ! (Λιάνα Δενεζάκη), Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί για το σύμπαν (Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ), Δέλτα Χι και ο μηχανισμός (Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή).

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, η κράτηση θέσης όμως είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469641 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης και η αποστολή της στο [email protected].

Ημερομηνίες διεξαγωγής της Λέσχης Ανάγνωσης:
Τετάρτη: 23/2, 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3
Ώρες διεξαγωγής: 17:30-18:30

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ