Η Beatrice Alemagna εικονογραφεί Gianni Rodari

Εικονογράφηση της Alemagna για το βιβλίο του Rodari “Telling stories wrong”

Μόλις πριν από δύο χρόνια γνώρισε για πρώτη φορά η Αμερική τη μαγεία των ιστοριών του Gianni Rodari. Μέσα από την εικονογραφημένη έκδοση του «Παραμύθια από το τηλέφωνο», το αγγλόφωνο κοινό έμαθε χάρη στη μετάφραση του Antony Shugaar και την εικονογράφηση του βραβευμένου Ιταλού Valerio Vidali, ένα από τα πιο σημαντικά παιδικά βιβλία στον κόσμο. Το βραβευμενο με Mildred L Batchelder Award που απονέμει κάθε χρόνο η Αμερικάνικη Ενωση Βιβλιοθηκών (ALA), «Telephone Tales» κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό Enchanted Lion Books, ο οποίος πιστός στο πρόγραμμά του, προχωρά στην κυκλοφορία του «Η γραμματική της φαντασίας» σε μετάφραση του Jack Zipes, επίτιμου καθηγητή Ιστορίας της Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος έχει μελετήσει και μεταφράσει το έργο του Rodari στα αγγλικά. Το βιβλίο του Rodari που απευθείνεται σε εκπαιδευτικούς, εικονογράφησε ο Matt Forsyth και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 4 Απριλίου.

Πέρα από όμως από τις παραπάνω δύο κυκλοφορίες, ο Νεοϋορκέζικος ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος πρόσφατα αποκάλυψε πως θα κυκλοφορήσει στις 21 Ιουνίου ακόμα ένα βιβλίο του Gianni Rodari, «Το βιβλίο με τα λάθη» (Il libro delgli errori, ιταλική έκδοση 1964, ελληνική εκδ. Τεκμήριο, 1987, εξαντλημένο). Αυτή τη φορά την εικονογράφηση αναλαμβάνει η βραβευμένη Ιταλίδα εικονογράφος Beatrice Alemagna, σε μετάφραση πάλι του Antony Shugaar. Το βιβλίο, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί πια, αποδεικνύει τον μεγάλο σεβασμό του Rodari στη νοημοσύνη των παιδιών και φανερώνει το είδος της δουλειάς που έκανε ως παιδαγωγός, αναπτύσσοντας πολλά παιχνίδια και ασκήσεις για να ασχοληθούν τα παιδιά και να σκεφτούν πέρα ​​από το πρόδηλο, να φαντάζονται τι συμβαίνει μετά το τέλος μιας ιστορίας που γνωρίζουν καλά ή τι δυνατότητες ανοίγονται όταν εισάγεται στην ιστορία ένα νέο στοιχείο. Η Beatrice Alemagna, γνωστή για το έργο της, δήλωσε ενθουσιασμένη για την εικονογράφηση του βιβλίου του Rodari, καθώς τον θεωρεί έναν από τους συγγραφείς που την έχουν επηρέασει βαθύτατα.  

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πορτρέτα εικονογράφων: Christian Robinson

Ποιος είναι ο βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων Christian Robinson και πώς βρέθηκε από τα στούντιο της Pixar να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του χώρου; Η Ζωή Κοσκινίδου μας τον συστήνει.

5: Έφη Λαδά

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Στο “5” του Μαΐου, η Έφη Λαδά μοιράζεται μαζί μας τα πέντε πιο αγαπημένα της εικονογραφημένα βιβλία.

5: Αχιλλέας Ραζής

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Μέσα από αυτές τις επιλογές και τα μικρά κείμενα που συνοδεύουν τα βιβλία – ένα είδος λεζάντας – παίρνουμε μια μικρή γεύση από τις αναγνωστικές προτιμήσεις των καλλιτεχνών, τα βιβλία των οποίων έχουμε στα σπίτια μας και ξεφυλλίζουμε σχεδόν καθημερινά. Στο “5” του Απριλίου ο Αχιλλέας Ραζής μοιράζεται μαζί μας τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία.