Μια λευκή κεραμική γάτα που δόθηκε πιθανώς σαν δώρο κάποτε στον ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Claude Monet αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά. Το βιβλίο, το κείμενο του οποίου έγράψε η Lily Murray και το εικονογράφησε η Becky Cameron, τιτλοφορείται Monet’s Cat και θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2020. Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του picture book είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2018 στo site theartnewspaper.com, όπου γινόταν αναφορά για αυτήν τη λευκή κεραμική γάτα, που είχε χαθεί από το σπίτι του ζωγράφου και επεστράφει μέσω δημοπρασίας στο σπίτι του στο Giverny, στη Βόρεια Γαλλία.

Στο βιβλίο, η  κεραμική γάτα με το όνομα Chika, ζωντανεύει και αρχίζει να εξερευνά τα έργα του Μονέ από… μέσα! Καθώς διαβάζουμε το βιβλίο, βλέπουμε τη γάτα να μπαίνει μέσα στους διάσημους πίνακες του Γάλλου ζωγράφου και να προκαλεί ένα μικρό χάος σε ένα πικ νικ στο πάρκο, να χάνεται μέσα στον καπνό σε κάποιον σιδηροδρομικό σταθμό, να τρέχει στην παραλία, κλπ. Η εικονογράφηση της Cameron συνδυάζει υπέροχα το δικό της στυλ με το στυλ του Μονέ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία τον μικρό σε ηλικια αναγνώστη να πάρει μια πρώτη γεύση από τον μεγάλο καλλιτέχνη.

H λευκή κεραμική γάτα που αποτέλεσε πηγή έπνευσης για τη δημιουργία του εικονογραφημένου βιβλίου

Το διακοσμητικό, που φτιάχτηκε στην Ιαπωνία, βρισκόταν για πολλά χρόνια πάνω σε ένα μαξιλάρι στην κίτρινη τραπεζαρία με τα υπόλοιπα γιαπωνέζικα έργα, στο σπίτι του καλλιτέχνη. Ηταν γνωστό άλλωστε ότι ο Μονέ αγαπούσε την ιαπωνική Τέχνη. Το άρθρο αναφέρει πως το κεραμικό αυτό αντικείμενο έφερε στο φως της δημοσιότητας πτυχές της προσωπικής ζωής του Γάλλου ζωγράφου και του γιού του, πως ως τότε παρέμεναν άγνωστες. Η γάτα αυτή διακόσμησε χρόνια αργότερα και το σπίτι του δεύτερου γιου του Μονέ, του Μισέλ, ο οποίος υποτίθεται πως αν και είχε παντρευτεί δεν είχει κάνει παιδιά. Ο Μισέλ είχε όμως μια κόρη, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζε κανείς, τη Rolande Verneiges, στην κατοχή της οποίας πέρασε η γάτα ως κληρονομιά μαζί με πολλά άλλα έργα του Μονέ για να θυμάται τον πατέρα της. Η Verneiges γεννήθηκε το 1914 και πέθανε το 2008, ενώ όπως αναφέραμε και πριν η ύπαρξή της ήταν άγνωστη ακόμα και τους ειδικούς ερευνητές του έργου του Μονέ. Μέχρι που το προπερασμένο φθινόπωρο όλα άλλαξαν. Ειδικός από τον οίκο δημοπρασικών Christie’s κατάφερε να βρει την κόρη της Rolande Verneiges. Σε μια επίσκεψη στο σπίτι της, μάλιστα, ο ειδικός ανέφερε πως είδε έργα του ιμπρεσιονιστή πάντου, ακόμα και κάτω από κρεβάτια! Η οικογένεια τελικά πούλησε τα έργα στον οίκο Christie’s του Χονγκ Κονγκ, η δημοπρασία απέφερε σχεδόν 11 εκατομμύρια δολάρια και η γάτα, έργο του 19ου αιώνα αγοράστηκε από έναν γνωστό Ιάπωνα συλλεκτη, που αμέσως τη δώρισε στο Fondation Claude Monet, στο Giverny. Ετσι, η γάτα βρέθηκε ξανά στην τραπεζαρία, να «κοιμάται» πάνω σε ένα μαξιλάρι.