Η Κόκκινη Αλεπού στο φεστιβάλ Σικίνου

Ο Σύνδεσμος Σικινητών αφιερώνει τρεις ημέρες στην ποίηση και τις γεμίζει με μουσική, αναγνώσεις, συζητήσεις και παιχνίδια για παιδιά, που σχεδίασε και θα υλοιποιήσει η Κόκκινη Αλεπού, ώστε να μυηθούν οι μικροί αναγνώστες σε αυτόν τον μαγικό κόσμο.

Το νησί της Σικίνου είναι ένα «ποιητικό» νησί. Τα φοβερά ηλιοβασιλέματα από το Οινοποιείο, το Μοναστήρι και τα ψηλά του Κάστρου, η θέα προς το πέλαγος, τα γραφικά στενά των παλιών οικισμών, οι ατελείωτες πεζούλες, όλα γύρω δίνουν μια ποιητική διάθεση, τουλάχιστον σε όποιον έχει την προδιάθεση. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την παρακαταθήκη του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με το εκκλησάκι της Παντοχαράς, το οποίο άφησε επιθυμία στη διαθήκη του να χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο, τότε οι Σικινιώτες έχουν πολλούς καλούς λόγους να ασχοληθούν με την ποίηση. Ο Σύνδεσμος Σικινητών διοργανώνει για πρώτη χρονιά και στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ “Σικίνεια” μια γιορτή ποίησης. Τρεις ημέρες, από τις 22 ως τις 24 Αυγούστου, όλο το νησί θα ζει στους ρυθμούς της ποίησης, μια δράση που στηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα
Πέμπτη 22 Αυγούστου
Στις 4 μ.μ. στο Εκκλησάκι Παντοχαράς: Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας Παντοχαράς, το οποίο χτίστηκε με φροντίδα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Οδυσσέα Ελύτη να χτιστεί στη Σίκινο ένα ξωκκλήσι. Παρόντες θα είναι όλοι οι ποιητές, μουσικοί, καλλιτέχνες και συντελεστές του τριημέρου και θα τιμήσουμε όλοι ταπεινά τη μνήμη του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή.

Στις 8 μ.μ. στο Παλιό Σχολείο: Αφιέρωμα στην ποίηση με ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μικρών αναγνωστών. Η Ζωή Κοσκινίδου, δημοσιογράφος και δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού“, θα παίξει μαζί με τα παιδιά ένα παιχνίδι λέξεων, ρυθμού και εικόνας με βοηθούς πολύτιμα βιβλία, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, όπως το «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» του Jean Pierre Simeon, σε εικονογράφηση Olivier Tallec (μτφ. Α. Πιπίνη, εκδ. Μικρή Σελήνη), το «Ποιος θέλει έναν φθηνό ρινόκερο;» του Shel Silverstein (μτγρ. Μ. Αγγελίδου και Α. Αγγελίδης εκδ. Διόπτρα), το “Φεγγάρι του Κιέβου” του Τζάνι Ροντάρι (μτφρ. Α. Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος) και το “Για φαντάσου” του Κυριάκου Χαρίτου (εικ. Ντ. Σταματιάδη, εκδ. Μεταίχμιο). Πώς οι λέξεις μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα ποιήμα; Τι είναι οι στίχοι, η ομοιοκαταληξία και ο ρυθμός; Γνωρίζοντας το λογοτεχνικό είδος της ποίησης μέσα από ένα ωριαίο παιχνίδι, τα παιδιά ακούν, σκέφτονται, παίζουν και δημιουργούν ποίηση.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου
Στις 8 μ.μ. στο Παλιό Σχολείο: Συνάντηση ποιητών, αναγνώσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις. Διαβάζει ο πεζογράφος και ποιητής Διονύσης Μαρίνος, η ηθοποιός και συγγραφέας Έφη Χαλκέα και οι ποιήτριες Χαριτίνη Ξύδη, Νικολέτα Χατζηδήμα και Ελευθερία Θάνογλου.

Στις 9 μ.μ. στο Παλιό Σχολείο: Παρουσίαση της επανακυκλοφορίας του βιβλίου «Σίκινος – Ηθογραφία» του Κώστα Σαΐτα, με ποιητική περιγραφή γεγονότων και ανθρώπων από τη Σίκινο της δεκαετίας του 1930. Το βιβλίο επανακυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Σικινητών με την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων του από τον υιό του Κώστα Σαΐτα, Γιάννη Σαΐτα, ο οποίος θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τον πατέρα του.

Στις 9.30 μ.μ. στο Παλιό Σχολείο: Προβολή του ωριαίου ντοκιμαντέρ «Επισκέψεις στο σπίτι του Ε.Χ. Γονατά». Θα λειτουργεί και υπαίθριο βιβλιοπωλείο.

Σάββατο, 24 Αυγούστου
Στις 9 μ.μ. στο Παλιό Σχολείο: Τιμούμε την ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη, η οποία μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 16 ποιητικές συλλογές, 6 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία «δήθεν» για παιδιά και έχει κάνει περισσότερες από 20 μεταφράσεις (Λιούις Κάρολ, Α.Α. Μάιλν, Τσαρλς Ντίκενς, Τ.Σ. Έλιοτ, Ρόμπερτ Στίβενσον, Α. Τσέχωφ, Πιοτρ Γιερσώφ, Μαρκ Τουαίην, Χαλίλ Γκιμπράν, Ρ. Ντόυλ κ.α.). Θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων της από τους συμμετέχοντες και θα ακούσουμε λίγα λόγια από την ίδια.

Στις 10.00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία: Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Μια ξεχωριστή παράσταση με την Αλίκη Καγιαλόγλου, πολύπλευρη καλλιτέχνιδα που έχει αφιερωθεί στην πνευματική διάσταση της Τέχνης. Η παράσταση με τον τίτλο «Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη» είναι σε μουσική Άλκη Μπαλτά έχει παρουσιαστεί σε πολλούς και σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα και αλλού. Η παράσταση βασίζεται σε διηγήματα του σπουδαίου Έλληνα διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και στην πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς, μελοποιώντας ποικιλότροπα τους στίχους του κυρ Αλέξανδρου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, το 2004 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αλλού, ενώ έχει κυκλοφορήσει και σε cd από την εταιρεία «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» της Αλίκης Καγιαλόγλου. Στο πιάνο θα βρεθεί ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης.

Οι Ημέρες Ποίησης Στη Σίκινο τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Σικίνου και την υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Σύμβουλος διαμόρφωσης της πρότασης και του προγράμματος είναι η Mosaic.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ