Η μεγαλύτερη παράσταση στη Γη

Συγγραφέας: Mini Grey
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+

«Αυτό ήταν κυρίες και κύριοι. Σηκώνουμε την αυλαία… και η Ιστορία της Ζωής ξεκινάει!» Διαβάζουμε βιβλίο ή βλέπουμε θέατρο; Είναι ένας συνδυασμός που παρουσιάζει με λίγα λόγια και πολλές εικόνες την εξέλιξη του πλανήτη μας και της ζωής σε αυτόν από τη δημιουργία της Γης (4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν) μέχρι και σήμερα, συμπληρώνοντας  λίγα προγνωστικά για το μέλλον. Κάθε δισέλιδο φιλοξενεί μια ‘θεατρική πράξη’, έναν χρονικό σταθμό. Συμπληρωματικές πληροφορίες για τα γεγονότα της εποχής δίνονται ‘στα παρασκήνια’ (πλευρικά τμήματα των δύο σελίδων), ενώ για τον χρονισμό όλων βοηθά ‘η ορχήστρα’ και ο μετρονόμος (καλύτερα, μετροταινία) της, που φιλοξενούνται στη βάση κάθε δισέλιδου. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων σχετικά με την έμβια (κυρίως) εξέλιξη του πλανήτη μας. Ακόμα και εμείς οι ενήλικες δεν γνωρίζουμε, και σίγουρα δεν έχουμε σε τάξη, την εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της πανίδας της Γης. Στην μετά-covid περίοδο που διανύουμε, που τα μικρόβια ακούγονται όσο ποτέ ως απειλή, έχει ιδιαίτερη αξία να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι πως την ατμόσφαιρα και τη ζωή μας την οφείλουμε στις αποικίες μικροβίων, οι οποίες αποτελούν τους πρώτους ‘προγόνους’ μας (3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν). Μέσω των φυτών, των εντόμων, των αμφιβίων και ερπετών, φτάνουμε στους -αγαπημένους των παιδιών- δεινόσαυρους, όποτε η θλιβερή εξαφάνισή τους δίνει χώρο και χρόνο στα θηλαστικά και εν τέλει σε εμάς τους ανθρώπους. Στα παραπάνω μπορεί κανείς να αφιερώσει από λίγα λεπτά έως και ώρες ανάγνωσης, μιας και η Mini Grey έχει φροντίσει να παρέχει συνοπτικά τα βασικά γεγονότα, αλλά με πολλές συμπληρωματικές πληροφορίες, για μικρούς αναγνώστες με πολλή όρεξη και χρόνο. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εικονογράφηση, που ανήκει και αυτή στην Mini Grey. Είναι απαραίτητο συστατικό στην ανάγνωση και κατανόηση της πληροφορίας, εικονίζοντας τις διαφορετικές μορφές του πλανήτη και της ζωής, καθώς και όλη την ‘παράπλευρη’ πληροφορία που παρέχεται, με αρκετό ρεαλισμό και έντονα χρώματα. Μεγάλη πηγή χιούμορ είναι ‘οι ηθοποιοί της παράστασης’, που συμπληρώνουν την εικονογράφηση με διακοσμητικό τρόπο και δημιουργούν την απαραίτητη εναλλαγή μεταξύ γνώσης και διασκέδασης.

Δεν θα περίμενα ποτέ ότι σε ένα μικρό παιδικό βιβλίο μπορούν να χωρέσουν τόσοι τόμοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις σπουδές Γεωλογίας. Είναι ένα βιβλίο ικανό να κρατήσει παρέα στα παιδιά ακόμη και μέχρι τότε.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ