Η ντουλάπα

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου
Εικονογράφηση: Ζακλίν Πολενάκη
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά εκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Αναστάσης έχει ένα δωμάτιο βαμμένο μπλε, τα ρούχα του είναι γκρι ή γαλάζια και τα περισσότερα παιχνίδια του είναι αυτά που μπορεί κανείς να βρει σε ένα τυπικό αγορίστικο δωμάτιο, αυτοκινητάκια και σούπερ ήρωες. Μόνο που ο Αναστάσης θα προτιμούσε τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά. Θα ήθελε το δωμάτιό του να είναι βαμμένο σε κάποιο άλλο χρώμα, τα ρούχα του να είναι κίτρινα ή μωβ και να παίζει περισσότερο με τα παιχνίδια της αδερφής του, τα κουζινικά και κάποιες κούκλες της. Η μητέρα του Αναστάση δε γνωρίζει τις προτιμήσεις του μικρού της γιού. Με αφορμή τη μεγάλη ντουλάπα που βρίσκεται στο δωμάτιό του, ο Αναστάσης θα πρέπει να ανοίξει την καρδιά του στη μαμά, αλλά και στην αδερφή του.

“Η Ντουλάπα” της Στέργιας Κάββαλου είναι ένα βιβλίο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία. Μια ιστορία τρυφερή, χωρίς «θόρυβο», αλλά με γλυκύτητα και ηρεμία, που «σπάει» τα στερεότυπα για το τι «πρέπει» να αρέσει σε ένα αγόρι, με τι θα «έπρεπε» να παίζει και τι θα «έπρεπε» να φοράει. Η συγγραφέας παίρνει θέση για όλα τα κοινωνικά στερεότυπα και πρότυπα που διαιωνίζονται, στερεότυπα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να εγκλωβίσουν τα παιδιά σε προαποφασισμένες νόρμες που απαρέγκλιτα πρέπει να ακολουθήσουν εφ’όρου ζωής. Μόνο που τα αγόρια δεν είναι αναγκασμένα να αγαπούν το μπλε χρώμα, τα κορίτσια δε θέλουν πάντοτε να παίζουν με κούκλες και να φορούν ροζ ρούχα και όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων παραγόντων, το μόνο που έχουν ανάγκη είναι να εκφράσουν τον εαυτό τους, τις προτιμήσεις και τα γούστα τους.

Εν έτει 2022 που η ελευθερία του κάθε ανθρώπου θα έπρεπε να είναι θεμελιώδες και αναφέρετο δικαίωμα, καλούμαστε να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: o κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι αυτό που θέλει να είναι. Χωρίς «αλλά», χωρίς συντηρητισμούς και χωρίς αστερίσκους. Οι άνθρωποι γύρω μας έχουν υποφέρει αρκετά και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Για αυτό ήταν αναγκαίο το βιβλίο της Στέργιας Κάββαλου. Παρότι στο εξωτερικό έχουν εκδοθεί αρκετά εικονογραφημένα βιβλία που ανοίγουν τη συζήτηση της αυτοδιάθεσης κάθε ανθρώπου και της ελευθερίας να είναι όπως θέλει να είναι, ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει να δώσει χώρο σε αντίστοιχα βιβλία. Είτε γιατί θεωρούνται ρίσκο που δεν θα αποφέρει τις αναμενόμενες πωλήσεις, είτε γιατί προβληματίζονται για το αποτύπωμα που θα αφήσει ένα τέτοιο παιδικό βιβλίο, οι εκδότες στο σύνολό τους φαίνεται να μην τα επιλέγουν.

Η Στέργια Κάββαλου αποφασίζει να γράψει μια ιστορία χωρίς τον φόβο για πώς θα φανεί στους αναγνώστες και οι εκδόσεις Ποταμός αποφασίζουν να το εκδώσουν, δίνοντάς την απάντηση στο τι βιβλία θέλουμε, κυρίως όμως στο πώς θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά αυτού του κόσμου.

Η Ζακλίν Πολενάκη εικονογραφεί την ιστορία του Αναστάση και συντονίζεται πλήρως με το πνεύμα του βιβλίου. Η χρωματική της παλέτα, αέρινη και χαρούμενη, εκφράζει σε κάθε σελίδα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του υπέροχου αυτού ήρωα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.