Γνωρίστε την παιδική και εφηβική γωνιά της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Από προηγούμενη εκδήλωση στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στιλό, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», είχε πει η Malala Yousafzai στην ιστορική της ομιλία στον ΟΗΕ το 2013. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η διαδραστική επαφή των παιδιών και των νέων με το ποιοτικό βιβλίο και τους ανθρώπους του, είναι μια από τις διαχρονικές προτεραιότητες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο άλλωστε, οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Όπως κάθε χρόνο Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους
Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν 37 εκδοτικοί οίκοι και 17 πολιτιστικοί φορείς. Επίσης, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να συμμετέχουν σε έναν κύκλο εκδηλώσεων, ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις.

Οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών
Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου, η Έκθεση θα υποδεχτεί 50 σχολεία και συνολικά 2.500 μαθητές και μαθήτριες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Οι μαθητές και μαθήτριες θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ή/και θα περιηγηθούν στην Έκθεση με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, οργανωμένες ομάδες μαθητών μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση όλα τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις.

Ξένοι καλεσμένοι συγγραφείς.
Ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Goethe, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς βιβλιόφιλους. Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για παιδικές και νεανικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Στην ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει, σε οργανωμένες ομάδες μαθητών αλλά και στο ευρύ κοινό, το βιβλίο του La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques. Ο 11χρονος Τιμέ είναι σκλάβος στη Σπάρτη. Είναι ο πιο στενός φίλος του γιου του βασιλιά και ο καλύτερος παλαιστής της περιοχής. Ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ιδιότητα του σκλάβου τον εμποδίζει να αγωνιστεί. Για να καταφέρει να εξαιρεθεί, θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και να υποβληθεί στις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Ο Will Gmehling θα παρουσιάσει το βιβλίο του Καλοκαίρι στην πισίνα (εκδ. Καστανιώτη), μια ιστορία για μια παρέα παιδιών, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική & Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και την εθνική αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Berislav Blagojević, συγγραφέας του βιβλίου Γνωρίστε τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος και η Μαριάννα Μιλούνοβιτς, μεταφράστρια και συντονίστρια, θα περιμένουν παιδιά και εφήβους σε ένα συναρπαστικό εργαστήρι δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γραφής μαζί με τον… Γκαγκάριν.

Εκπαιδευτικές δράσεις με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Για άλλη μια χρονιά το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα συμμετέχει στην Παιδική Γωνιά με ενημερωτικό περίπτερο και εκδηλώσεις για παιδιά. Το Δίκτυο υλοποιεί πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το βιβλίο του Δικτύου «Έχω Δικαίωμα; Έχω Δικαίωμα!» (εκδ. Μικρή Σελήνη) βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Παιδικού Βιβλίου. Φέτος στην ΔΕΒΘ το Δίκτυο θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τα βιβλία και τη γυναίκα, αναδεικνύοντας έτσι μια από τις βασικές θεματικές της έκθεσης.

Παραστάσεις Αφήγησης με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών Ιστορίες από τις Χίλιες και μια νύχτες και παραμύθια των Βαλκανίων θα παρουσιάσει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, τόσο για οργανωμένες ομάδες μαθητών όσο και για το ευρύ κοινό, ενώ στο περίπτερό του θα ενημερώνει το κοινό για τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Το Κέντρο είναι ένας δραστήριος οργανισμός από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που, μέσα από δράσεις και προγράμματα, στοχεύει στην ανάδειξη του παγκόσμιου λαϊκού πολιτισμού.

Έκθεση εικονογράφησης «Κοπελούδες». Για άλλη μια χρονιά, οι Έλληνες εικονογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση να ζωντανέψουν την Παιδική Γωνιά με μια νέα θεματική. Φέτος, περισσότεροι από 40 δημιουργοί θα παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους έργα τους που απεικονίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας – κορίτσια, κοπέλες, γυναίκες, γιαγιάδες, θηλυκότητες, θηλυκά πλάσματα με ανθρώπινη ή άλλη μορφή, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο.

Γωνιά Ανάγνωσης «Χίλιες Νύχτες κι άλλες τόσες». Μια γωνιά – τοπόσημο για την Έκθεση καθώς, πέρα από χώρος ανάγνωσης και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις, λειτουργεί και ως χώρος ανάπαυλας ανάμεσα στις εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Φέτος, με αφορμή το τιμώμενο εμιράτο της Σάρτζα, η γωνιά είναι αφιερωμένη στους μύθους και τα αγαπημένα παραμύθια των αραβόφωνων χωρών και θα φιλοξενήσει βιβλία, προσφορά πολλών εκδοτικών οίκων.

Δράσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα. Η τιμώμενη Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στο διάλογο και στις γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η Sharjah Βook Αuthority σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υλοποιεί το δημιουργικό πρόγραμμα Philosophies με Έλληνες και Άραβες εικονογράφους. Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες εικονογράφοι, η Ντανιέλα Σταματιάδη, ο Soloύp και ο Βασίλης Γρίβας, συνεργάστηκαν στη Σάρτζα με τρεις Άραβες εικονογράφους σε έναν διάλογο εμπνευσμένο από την ελληνική και αραβική φιλοσοφία που έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια. Συγκεκριμένα, έμπνευση για τους εικονογράφους αποτέλεσαν ρήσεις των Ελλήνων φιλοσόφων Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη και των Αράβων φιλοσόφων Ibn Hazm, Ibn Khaldun και Ibn Rushd. Τα έργα που δημιουργήθηκαν θα παρουσιαστούν στην ΔΕΒΘ παράλληλα με την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

Η ΙΒΒΥ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση εικονογράφων από την Ελλάδα και τα Εμιράτα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Πέντε Έλληνες εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, εικονογραφούν πέντε μύθους από τα Εμιράτα και πέντε εικονογράφοι από τα Εμιράτα εικονογραφούν αντίστοιχους ελληνικούς μύθους. Οι Έλληνες εικονογράφοι είναι οι: Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, Βασίλης Γρίβας, Εμμανουέλα Κακαβιά και Λέλα Στρούτση.

Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ