Tα Take Away Art πακέτα έχουν ως βάση τους τα κόμικς και την αφήγηση και απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Με μια πολύ δύσκολη για όλους εποχή, τα κόμικς έρχονται να μας σώσουν, δίνοντας τη λύση στον αναγκαστικό εγκλεισμό και γεμίζοντας τη ζωή των παιδιών με τέχνη. Η Athens Comics Library δημιούργησε πακέτα γεμάτα καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με βάση τα κόμικς και την αφήγηση. Με αφορμή το πρότζεκτ “Take Away Art”, η “Κόκκινη Αλεπού” μίλησε με τη Λήδα Τσενέ, μία από τις τρεις δημιουργούς των πακέτων αυτών, ιδρύτρια της Athens Comics Library και διευθύντρια επικοινωνίας, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών Προγραμμάτων της Comicdom Press, για την ανάγκη της επαφής με την Τέχνη σε δύσκολους καιρούς, τους σκοπούς και τις δράσεις της βιβλιοθήκης, τα κόμικς και την γενική παρουσία της 9ης Τέχνης στην Ελλάδα.

Ας μιλήσουμε λίγο για την Athens Comics Library. Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της, ποιοι οι σκοποί της και με ποιον τρόπο δραστηριοποιείται;
Η Athens Comics Library ιδρύθηκε το 2015. Η ιδέα υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας· θέλαμε έναν φυσικό χώρο συνάντησης με την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί τόσο γύρω από το Comicdom Con Athens, το διεθνές φεστιβάλ κόμικς που γίνεται κάθε χρόνο από το 2006, όσο και από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια που οργανώνουμε εδώ και μια δεκαετία. Επίσης, ήταν και λίγο θέμα ζήλειας. Σε κάθε ταξίδι στο εξωτερικό επισκεπτόμουν και μια βιβλιοθήκη κομικς και πάντα ονειρευόμουν μια τέτοια και στην Ελλάδα. Εκτός από το να έχουμε φυσικό χώρο συνάντησης με την κοινότητά μας, η ACL στόχο έχει να ενισχύσει κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της Comicdom Press, από όταν ξεκίνησε η δραστηριότητά μας, το 2004. Να συμβάλλουμε στη δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού κομικς, να συστήσουμε αυτό το ενδιαφέρον και δυναμικό αφηγηματικό μέσο σε όσο το δυνατόν περισσότερους, να μεγαλώσουμε την κόμικ σκηνή της χώρας. Στα ράφια της θα βρει κανείς μια συλλογή που αριθμεί περίπου 2.500 τίτλους από αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ελληνικά κομικς και manga. Η βιβλιοθήκη μας είναι συνδρομητική. Οι συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται κομικς όπως ακριβώς γίνεται σε μια οποιαδήποτε άλλη δανειστική βιβλιοθήκη. Επίσης, φιλοξενούμε αρκετά εργαστήρια, ομιλίες και άλλες δράσεις, ενώ η αγαπημένη μας είναι η επίσκεψη των σχολικών τάξεων.

H Λήδα Τσενέ, ιδρύτρια της Athens Comics Library, διευθύντρια επικοινωνίας, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών Προγραμμάτων της Comicdom Press και μία εκ των τριών δημιουργών του project Take Away Art.

Πριν αναφερθούμε στο προτζεκτ Take Away Art, θα θέλαμε να πείτε μερικά πράγματα για το πρόγραμμα “Bonds”.
Από το 2016 δραστηριοποιούμαστε ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εργαστηρίων για πρόσφυγες και μετανάστες, αξιοποιώντας τη δύναμη των κόμικς. Αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα της δουλειάς που ήδη είχαμε κάνει σε διαπολιτισμικά σχολεία και που μας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ήδη ξέραμε: αν δώσεις σ’ ένα παιδί ένα μολύβι κι ένα χαρτί και του πεις να φτιάξει μια ιστορία, θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Αν μάλιστα βάλεις πολλά παιδιά να συνεργαστούν, θα πουν ακόμα πιο ωραίες ιστορίες, ακόμα και αν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτή μας η εμπειρία μας οδήγησε αργότερα στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού εγχειριδίου για την αξιοποίηση των κομικς ως εργαλείο ανάπτυξης γλωσσικών και άλλων κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων για παιδιά πρόσφυγες και τους φροντιστές τους. Το BONDS είναι ακριβώς αυτό,υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ και είναι ελεύθερα διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της Athens Comics Library.

Kαι τα Baytna Hubs τι είναι;
Βaytna στα αραβικά σημαίνει σπίτι και αυτό ακριβώς είναι τα Baytna Hubs που λειτουργούν στην Ελλάδα (3 στον αριθμό) με την υποστήριξη του Refugee Trauma Initiative και του Help Refugees. To 2019 η Athens Comics Library έγινε μέλος της οικογένειας των Baytna Hubs δημιουργώντας έναν ασφαλή, δημιουργικό χώρο για παιδιά πρόσφυγες προσχολικής ηλικίας και τους φροντιστές τους. Εκεί λοιπόν προσφέρουμε απασχόληση στα παιδιά αξιοποιώντας φυσικά τα comics και την αφήγηση, ενώ παράλληλα χτίζουμε μια όμορφη κοινότητα μάθησης, συνεργασίας και παιχνιδιού. Πριν μας κλείσει ο κορονοϊός, οι υπηρεσίες μας ήταν ανοιχτές κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 10.00-14.00, ενώ τις Τετάρτες το ραντεβού μας δινόταν στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού στην Αθήνα. Μέσα από τη μεθοδολογία του Baytna επιχειρούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των παιδιών προσφύγων, τα οποία βιώνουν στρες, ανασφάλεια και τραύμα και παράλληλα να ενδυναμώσουμε τις οικογένειές τους.