Η τέχνη της βιβλιοδεσίας στην ΕΒΕ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που έχει οριστεί από την UNESCO στις 23 Απριλίου πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις που έχουν σκοπό τη δημιουργία βιβλίων και την επαφή με την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τα υλικά και τις τεχνικές της. Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε τρεις διαφορετικές δράσεις, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, οι οποίες θα υλοποιηθούν το Σάββατο 16/4/2022 και την Κυριακή 17/4/2022.    

Σάββατο 16/4, ώρα 11:00 – 13:00  
Δράση: «Μπες στην περιπέτεια της βιβλιοδεσίας», για παιδιά 9-12 ετών (έως 15 παιδιά)  
Χώρος: Παιδικό εργαστήρι ΕΒΕ – Ισόγειο     

Βιβλιοδεσία κολλητή πανόδετη. Δέσιμο προσωπικού βιβλίου. Αυτό το είδος είναι μια απλή μορφή βιβλιοδεσίας ιδανική για παιδιά ηλικίας δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο δένονται συνήθως τα βιβλία που έχουν μονά φύλλα, και έχουν τυπωθεί φύλλο-φύλλο όπως κάνουμε με τον εκτυπωτή στο σπίτι μας. Παρέα με δύο γάτους, την Τέλα και τον Σπάγκο, τα παιδιά θα γνωρίσουν το δέσιμο ενός βιβλίου μέσα από παιχνίδι. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνεται ατομικό βαλιτσάκι με όλα τα υλικά.  Αυτοί είναι για δέσιμο! Μήπως είσαι και συ;   

Σάββατο 16/4, ώρα 17:00 – 19:00  
Δράση: «Υπερ-ήρωες», Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού για γονείς και παιδιά 5-8 ετών (έως 16 άτομα)  
Χώρος: Παιδικό εργαστήρι ΕΒΕ – Ισόγειο     

Βιβλιοδεσία concertina ή ακορντεόν. Τα βιβλία ακορντεόν είναι η πιο εύκολη μορφή βιβλιοδεσίας γιατί μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς ράψιμο. Αποτελούνται από ένα συνεχές διπλωμένο φύλλο χαρτιού που  αν σηκωθούμε μπορούμε να δούμε όλες τις σελίδες ταυτόχρονα. Αυτό το στυλ βιβλιοδεσίας έχει πλούσια, παγκόσμια ιστορία και αποτελεί έναν εξαιρετικό καμβά έκφρασης. Η κατασκευή είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών με σκοπό τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού το οποίο είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και  σε αφήνει να επέμβεις και να ορίσεις τους δικούς σου κανόνες όσες φορές θέλεις, να το χρωματίσεις, και να το φέρεις στα μέτρα σου. Μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά όλη την οικογένεια. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνονται ατομικά κιτ με τα υλικά βιβλιοδεσίας.     

Κυριακή 17/ 4, ώρα 10:00 – 14:00  
Δράση: «Το Μεγάλο Βιβλίο της ΕΒΕ», για παιδιά από 12 ετών και ενήλικες  
Χώρος: Αίθουσα Πύργου Βιβλίων ΕΒΕ – Ισόγειο   

Ένα υπερμεγέθες  βιβλίο, με διαστάσεις 50X70 κλειστό, το οποίο θα αποτελείται από 400 σελίδες, θα δημιουργηθεί σε ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο για το κοινό με σκοπό να μείνει στην ΕΒΕ και να θυμίζει αυτή τη δράση και να χρησιμοποιείται σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις ως βιβλίο εντυπώσεων, δημιουργικής γραφής και έκφρασης. Στο εργαστήριο  μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά κυρίως πάνω από 12 ετών και ενήλικες.  Οι συμμετέχοντες θα εναλλάσσονται καθώς θα μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει και για όσο θέλει.   

Το εργαστήριο θα αφορά την ραφτή πανόδετη βιβλιοδεσία με την τεχνική του καλύμματος. Το δέσιμο του βιβλίου που περιλαμβάνει το ράψιμο  των φύλλων ονομάζεται ραφτή βιβλιοδεσία και δημιουργεί ένα βιβλίο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.    

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο Ν.π Λειβαδιώτη.   

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας αποτελεί η συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας:   

Σάββατο 16/4, ώρα 11:00 – 13:00: Αίτηση συμμετοχής εδώ   

Σάββατο 16/4, ώρα 17:00 – 19:00:  Αίτηση συμμετοχής εδώ   

Κυριακή 17/ 4, ώρα 10:00 – 14:00:  Αίτηση συμμετοχής εδώ    

Είσοδος ελεύθερη     

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19, στους χώρους πραγματοποίησης των εργαστηρίων οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:   

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι για τους ενήλικες     
  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι, pcr (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών) ή self test (24 ωρών) για τους ανήλικους τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών    

Κατά την είσοδο των επισκεπτών, τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πιστοποιητικά ελέγχονται σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.   

Τέλος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της έκθεσης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ