Πορτρέτα εικονογράφων: MINALIMA

Όποιος έχει ασχοληθεί με τον κόσμο των μάγων, το αρτικόλεξο MINALIMA – το οποίο παραπέμπει στα ονόματα των δύο δημιουργών Miraphora Mina και Eduardo Lima – δεν του είναι άγνωστο. Το δίδυμο ευθύνεται για μερικά από τα πιο όμορφα σκηνικά kai propsπου έχουμε συναντήσει, μιας και ανέλαβε εξαρχής ενεργό ρόλο στο γραφιστικό και εικαστικό τμήμα σε όλες τις ταινίες με θέμα τον Χάρι Πότερ.

Η Miraphora αποφοίτησε από τον τμήμα του Σχεδίου Θεάτρου του London’s Central Martins School of Art and Design το 1987, ενώ ο Eduardo αποφοίτησε το 1987 από το Pontifical Universidade Catolica, Rio de Janeiro στο τμήμα της Οπτικής Επικοινωνίας.

To studio των MINALIMA στο Λονδίνο

Oι γονείς της Μιραφόρα ήταν πολύ δημιουργικοί, καθώς ο πατέρας της ήταν ζωγράφος και η μητέρα της σχεδιάστρια κοσμημάτων. Μοιραία το ενδιαφέρον της στράφηκε στις εφαρμοσμένες τέχνες. Ο Εδουάρδο παρόλο που προέρχεται από μια οικογένεια που δεν είχε σχέση με τις τέχνες, από μικρός σχεδίαζε, ζωγράφιζε και έφτιαχνε κατασκευές από χαρτί. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως και οι δύο, ενώ ο Εδουάρδο ζούσε στη Βραζιλία και η Μίρα στην Αγγλία, κατασκέυαζαν μικρά μαγαζιά από σκληρό χαρτόνι προσέχοντας ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια όπως τα εισιτήρια, οι ετικέτες και οι αποδείξεις!  

Ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί το 2001 δημιουργώντας το εικαστικό/γραφιστικό σύμπαν του Χάρι Πότερ. Η συνεργασία τους ήταν τέτοια που το 2009 αποφάσισαν να ιδρύσουν το στούντιό τους με το όνομα “MinaLima” με σκοπό να συνεχίσουν τις δημιουργίες τους τόσο στον τομέα του κινηματογράφου όσο και των εκδόσεων. Εχουν φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο μιας και η δουλειά τους επεκτείνεται και σε άλλες ταινίες όπως τα “Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ ”, “Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται” κ.α.

Αγαπούν τον κόσμο της τυπογραφίας οπότε ετοίμασαν τις δικές τους πολυτελείς εκδοχές σε κλασικούς τίτλους όπως “ο Μάγος του Οζ”, “Η πεντάμορφη και το τέρας”, “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”, “Πινόκιο”, “Μυστικός κήπος” με σκληρόδετα εξώφυλα, προσεγμένες εικονογραφήσεις και pop up στοιχεία, οι οποίες αποτελούν θησαυρό για κάθε λάτρη των βιβλίων.

Η τελευταία τους δουλειά είναι καθαρά τυπογραφική και αφορά μια νέα έκδοση των δυο πρώτων βιβλίων της J.K.Rowling “Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος” και “Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά”, επίσης με σκληρόδετο εξώφυλλο, pop up εικαστικά και φανταστική εικονογράφηση. H μεταφορά από την οθόνη στο χαρτί ήδη αναγνωρισμένων ηρώων αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για το δίδυμο, μιας και οι προσωπικότητες των ηρώων έχουν ήδη αποτυπωθεί με συγκεκριμένο τρόπο στην καρδιά και στο μυαλό των ορκισμένων οπαδών τους. Από τα πιο διασκεδαστικά στιγμιότυπα ήταν αυτά που έπρεπε να εικονογραφήσουν χώρους που δεν είχαν ποτέ παρουσιαστεί στις ταινίες, παρά μόνο σαν προφορική αναφορά. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος”, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο είναι προσωρινά εξαντλημένο.

Oταν ρωτήθηκε ο Εδουάρδο για το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας, εκείνος απευθήνθηκε σε όλους τους νέους σχεδιαστές, προτρέποντάς τους να αναζητούν πάντα το όνειρό τους ώστε να είναι πάντα καλοί σε αυτό που κάνουν. Η αλήθεια είναι πως όλοι θα θέλαμε περισσότερη μαγεία MINALIMA στη ζωή μας!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του