illustradays 2022: δέκα καλεσμένοι από επτά χώρες

To illustradays, το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης της χώρας, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ακόμα πιο μεγάλο, ακόμα πιο χρωματιστό, ακόμα πιο δημιουργικό, με τη θεματική «beam of light». Με την επιλογή αυτής της θεματικής, δείχνει την πρόθεσή του να αναδείξει την καλλιτεχνική κοινότητα και τη δουλειά της, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο φως σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης με τις τόσες διαφορετικές εφαρμογές. Και αυτό δε γίνεται μόνο μέσα από τις εκθέσεις του, αλλά και χάρη στην επαφή της κοινότητας και του κοινού με διεθνείς καλλιτέχνες και επαγγελματίες στο πεδίο. Φέτος, το illustradays θα φιλοξενήσει δέκα καλεσμένους και καλεσμένες από επτά διαφορετικές χώρες, που θα βρεθούν στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν ομιλίες, δημιουργικά εργαστήρια και portfolio reviews με ανερχόμενα ταλέντα της εικονογράφησης. Δύο από αυτούς μάλιστα, θα αποτελούν μέρος της επιτροπής που θα βραβεύσει τρία από τα επιλεγμένα από το open call έργα. 

Το illustradays 2022 θα φιλοξενήσει τον Μεξικανό εικονογράφο και επιμελητή της διεθνούς έκθεσης Le immagini della fantasia, Gabriel Pacheco. O Pacheco εμπνεύστηκε φέτος από τη θεματική του φεστιβάλ «beam of light» και μέσα από μια αναδρομή σε παλαιότερες διοργανώσεις, προτείνει πάνω από εκατό έργα, 24 διεθνών εικονογράφων που θα εκτεθούν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Ο Pancheco μαζί με την Ίριδα Σαμαρτζή, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ για το 2022, αποτέλεσαν την επιτροπή επιλογής των έργων του φετινού open call

Ανάμεσα στα δημιουργικά εργαστήρια που έρχονται στο Σεράφειο, θα είναι και αυτό του Jesus Cisneros. Ο Cisneros είναι Ισπανός, βραβευμένος εικονογράφος, που δε σταματάει να μοιράζεται γενναιόδωρα τη γνώση του με καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο κάνοντας μαθήματα εικονογράφησης, σε φυσικές τάξεις αλλά και σε διαδικτυακές, όπως για παράδειγμα μέσα από την πλατφόρμα της Domestika.

Εικονογράφηση του Ισπανού Jesus Cisneros

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο έρχεται και από τη Λιθουανή Lina Dudaite, της οποίας μάλιστα το βιβλίο Η μυστηριώδης λίμνη έχει μεταφραστεί και εκδοθεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Μικροσκόπιο. Εργαστήριο για ενήλικες θα πραγματοποιήσουν και οι Τσέχες Štěpánka Jislová & Tereza Čechová, οι οποίες θα παρουσιάσουν το βραβευμένο βιβλίο τους Hairless και θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να μετατρέψουν τις προσωπικές τους ιστορίες σε αυτοβιογραφικά κόμικς.

H Βελγίδα Gerda Dendooven, υποψήφια για το Alma Astrid Lindgren Award το 2023, δεν ετοιμάζει μόνο μια ομιλία σχετικά με τις τεχνικές και τους τρόπους που προσεγγίζει τις θεματικές της, αλλά και μια μοναδική performance, όπου το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να δει μια εικονογράφο να σχεδιάζει ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη συνοδεία μουσικής.

Εικονογράφηση της Βελγίδας Gerda Dendooven

Τρεις Ιταλοί καλλιτέχνες προστίθενται στη λίστα των καλεσμένων του φεστιβάλ, το δίδυμο των Carnovsky και ο Valerio Vidali. Μέσα από τις ομιλίες τους θα μοιραστούν τους τρόπους που δουλεύουν τα projects τους, το πώς οι ιδέες τους βρίσκουν δημιουργικές εφαρμογές και τους λόγους πίσω από τις τεχνικές και την αισθητική που επιλέγουν κάθε φορά. Ειδικότερα, οι Carnovsky θα εστιάσουν στο project τους RGB, όπου μέσα από μια ιδιαίτερη πρακτική σχηματίζουν εικόνες που αποτελούνται από τρία επίπεδα τα οποία είναι ορατά και ξεχωριστά με τη χρήση έγχρωμων φίλτρων, ένα project που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Design Week του Μιλάνου το 2010. Επιπλέον, ο Vidali θα είναι και μέλος της επιτροπής των βραβείων «beam of light».

Εικονογράφηση των Ιταλών Carnovsky
Εικονογράφηση του Ιταλού Valerio Vidali

Τέλος, με πολλή χαρά, το illustradays προσκαλεί στην Ελλάδα τον Βρετανό Sam McCullen, συνιδρυτή του dPICTUS, μιας πλατφόρμας όπου εκδότες και δημιουργικά γραφεία από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν καινούριες ιδέες, ανακαλύπτουν νέα ταλέντα και αλληλεπιδρούν. Στην ομιλία του, παρουσιάζει το «The Unpublished Picturebook Showcase», όπου εικονογράφοι και δημιουργοί εικονογραφημένων βιβλίων από όλο τον κόσμο υποβάλουν τα αδημοσίευτα έργα τους, τα οποία εξετάζονται από διεθνή κριτική επιτροπή περισσότερων από πενήντα κορυφαίων εκδοτών. Αυτά με τις περισσότερες ψήφους παρουσιάζονται στην Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και διαδικτυακά σε εκατοντάδες εκδότες, με αποτέλεσμα πολλές νέες εκδόσεις. Ο McCullen συμπληρώνει την επιτροπή που θα δώσει τα τρία βραβεία της έκθεσης «beam of light».  

Εικονογράφηση από το βιβλίο της Johanna Schaible “Once upon a time there was and will be so much more” το οποίο ξεχώρισε στο Unpublished Picturebook Showcase του 2019 και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε εννέα χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα (Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι, εκδ. Μάρτης)

Οι διεθνείς καλεσμένοι και καλεσμένες του φεστιβάλ θα βρίσκονται στην Αθήνα χάρη στην υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του οργανισμού Flanders Literature, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και του Τσέχικου Κέντρου.

Όπως και πέρσι, οι ομιλίες θα είναι ανοιχτές προς το κοινό τηρώντας σειρά προτεραιότητας, ενώ για τα δημιουργικά εργαστήρια θα απαιτείται κράτηση θέσης μέσα από το site του φεστιβάλ, όταν ανοίξουν οι φόρμες συμμετοχής (αρχές Σεπτεμβρίου). Όλες οι δράσεις του illustradays είναι δωρεάν. Το illustradays 2022: beam of light θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144), με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μετά το τέλος του καλοκαιριού

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του