Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Isol

Απόδοση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+

 

Eνα αγοράκι θα βρει ένα παπάκι. Θα παίξει μαζί του, θα το κανει καπέλο, σφυρίχτρα, θα το κάνει μπάνιο. Ομως κι ένα παπάκι, θα το βρει ένα αγοράκι, θα το βάλει ψηλά στο κεφάλι του για να βλέπει μακριά, θα του δίνει φιλάκια και θα το κάνει μπάνιο. Μια ιστορία δεν έχει ποτέ μία πλευρά. Ετσι και στο βιβλίο της αγαπημένης Αργεντινής εικονογράφου και συγγραφέως παιδικών βιβλίων Isol, η ιστορία της έχει δύο πλευρές. Κυριολεκτικά. Το βιβλίο αυτό ξεδιπλώνεται και ξετυλίγει την ιστορία ενός αγοριού που βρήκε ένα παπάκι και παίζει μαζί του. Ομως, από την πίσω πλευρά, έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε και την ιστορία της πάπιας που την βρήκε ένα αγοράκι. Ενα φανταστικό βιβλίο για μικρά παιδιά, που τους μιλάει για την φιλία μέσα από μια πολύ απλή ιστορία και που τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν τόσο από την αφήγηση όσο και από το παιχνίδι πως κάθε ιστορία έχει δύο όψεις.

H Isol είναι γνωστή για τα βιβλία της Nουμεράλια, Νοτούρνο, συνταγές για όνειρα και Ο Πετίτ, το τέρας, που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Μάρτης. Το συγκεκριμένο βιβλίο εκδίδεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Μεταφράσεων “Sur” του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων, Διεθνούς Εμπορίου και Θρησκευμάτων της Δημοκρατίας της Αργεντινής.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.