Ιστορίες στο δέρμα χαραγμένες

Όσοι αγαπούν τη δερματοστιξία, κοινώς την τέχνης των τατουάζ, γνωρίζουν καλά πως αυτό που θα επιλέξεις να αποτυπώσεις πάνω στο δέρμα σου είναι κάτι που απαιτεί ώρες σκέψης, αλλά κυρίως πολύ συναίσθημα. Επιλέγεις πάντα (αν όχι πάντα, έστω τις περισσότερες φορές) να κουβαλάς μαζί σου, πάνω σου, μια εικόνα που για κάποιον λόγο σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα ή σου θυμίζει κάτι που αγαπάς πολύ ή που αντικατοπτρίζει το προσωπικό σου γούστο κι ας μη σημαίνει απολύτως τίποτα. Μουσικές, συγκροτήματα, στίχοι τραγουδιών, τσιτάτα, ονόματα, ημερομηνίες, γεωγραφικές θέσεις, ζώδια, λουλούδια, ζώα, πουλιά, ρέτρο, σύμβολά, μοντέρνα, γραμμικά, πολύχρωμα, ασπρόμαυρα, τα τατουάζ είναι μια μορφή Τέχνης χιλιάδων ετών, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση, έχει γίνει πιο αποδεκτή κι έχει αποβάλλει σε ένα μεγάλο βαθμό από πάνω της το στίγμα της υποκουλτούρας.

Τι σχέση έχει όμως η δερματοστιξία με τα παιδικά βιβλία; Πολλοί είναι οι χαρακτήρες που γνωρίσαμε μέσα από εικονογραφημένα και λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά που αγαπήθηκαν τόσο ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός τατουάζ. Μια βόλτα μόνο στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει πολλά τέτοια δείγματα. Τα Μούμιν, η Άννα των Αγρών, ο Γουάλντο (ή Γουάλι), ο ταύρος Φερδινάνδος, ο Γουίνι το αρκουδάκι, ο Πίτερ Παν, η Ματίλντα, ο Χάρι Πότερ είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες παιδικών βιβλίων που κάποιοι άνθρωποι επέλεξαν να “χτυπήσουν” στο δέρμα τους. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε εκείνα τα τατουάζ που μας έκαναν εντύπωση και κάποια που θα θέλαμε κι εμείς να κάνουμε και ίσως και κάποια να τα έχουμε ήδη κάνει!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.