Ιστορίες στο δέρμα χαραγμένες

Όσοι αγαπούν τη δερματοστιξία, κοινώς την τέχνης των τατουάζ, γνωρίζουν καλά πως αυτό που θα επιλέξεις να αποτυπώσεις πάνω στο δέρμα σου είναι κάτι που απαιτεί ώρες σκέψης, αλλά κυρίως πολύ συναίσθημα. Επιλέγεις πάντα (αν όχι πάντα, έστω τις περισσότερες φορές) να κουβαλάς μαζί σου, πάνω σου, μια εικόνα που για κάποιον λόγο σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα ή σου θυμίζει κάτι που αγαπάς πολύ ή που αντικατοπτρίζει το προσωπικό σου γούστο κι ας μη σημαίνει απολύτως τίποτα. Μουσικές, συγκροτήματα, στίχοι τραγουδιών, τσιτάτα, ονόματα, ημερομηνίες, γεωγραφικές θέσεις, ζώδια, λουλούδια, ζώα, πουλιά, ρέτρο, σύμβολά, μοντέρνα, γραμμικά, πολύχρωμα, ασπρόμαυρα, τα τατουάζ είναι μια μορφή Τέχνης χιλιάδων ετών, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση, έχει γίνει πιο αποδεκτή κι έχει αποβάλλει σε ένα μεγάλο βαθμό από πάνω της το στίγμα της υποκουλτούρας.

Τι σχέση έχει όμως η δερματοστιξία με τα παιδικά βιβλία; Πολλοί είναι οι χαρακτήρες που γνωρίσαμε μέσα από εικονογραφημένα και λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά που αγαπήθηκαν τόσο ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός τατουάζ. Μια βόλτα μόνο στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει πολλά τέτοια δείγματα. Τα Μούμιν, η Άννα των Αγρών, ο Γουάλντο (ή Γουάλι), ο ταύρος Φερδινάνδος, ο Γουίνι το αρκουδάκι, ο Πίτερ Παν, η Ματίλντα, ο Χάρι Πότερ είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτήρες παιδικών βιβλίων που κάποιοι άνθρωποι επέλεξαν να “χτυπήσουν” στο δέρμα τους. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε εκείνα τα τατουάζ που μας έκαναν εντύπωση και κάποια που θα θέλαμε κι εμείς να κάνουμε και ίσως και κάποια να τα έχουμε ήδη κάνει!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.