Καλοκαίρι στο κουτί

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογραφος: Αχιλλέας Ραζής
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5 – 100+

Μπορείς να κλείσεις το καλοκαίρι σε ένα κουτί και, αν ναί, τι θα πρωτοέβαζες μέσα; Ενα βότσαλο από την αγαπημένη σου παραλία, ένα κοχύλι ολόκληρο, ένα ξυλαράκι που το έχουν γλύψει και λειάνει τα κύματα; Το καλοκαίρι όμως δεν ειναι μόνο αυτά. Είναι η μυρωδιά των δέντρων, η θαλασσινή αύρα, η αίσθηση της καυτής άμμου στα χέρια σου, η γεύση των ώριμων φρούτων και των χυμών τους που στάζουν στο πηγούνι όταν τα καταβροχθίζεις με λαχτάρα. Είναι το παγωτό που λιώνει στο χωνάκι και τρέχει στο χέρι σου, είναι οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, η απουσία προγράμματος, τα ξενύχτια στο μπαλκόνι ή την αυλή, η μυρωδιά του νυχτολούλουδου, τα πολλά βιβλία ή και τα καθόλου βιβλία, είναι το θερινό σινεμά και το ψητό καλαμπόκι. Είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα κουτί. Η Αργυρώ Πιπίνη συνεργάζεται ξανά με τον εικαστικό Αχιλλέα Ραζή (Mελάκ μόνος, εκδ. Καλειδοσκόπιο, Κρατικό Βραβείο 2017, White Ravens 2017, Aναγνώστης 2017) και δημιουργούν ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας που έφυγε και έχει αφήσει πίσω τις πιο όμορφες εικόνες. Εικόνες από μέρη αγαπημένα, παραθεριστικά, μυρωδιές, γεύσεις. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο κείμενο και εικόνα κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν ό,τι ακριβώς σημαίνει το καλοκαιρί. Είναι όμως ένα βιβλίο για μικρά παιδιά; Δεν μπορώ να το κατατάξω κάπου. Θα το χάριζα ακόμα και σε έναν ενήλικα, θα το αγόραζα για μένα, γιατί κάθε φορά που το ανοίγω είναι σαν να ξεφυλλίζω ένα άλμπουμ φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κάπου στη δεκαετία του 80, δεν έχουν ξεθωριάσει, αλλά τα χρώματά τους δεν είναι πια τόσο έντονα όσο ήταν όταν εμφανίστηκε το φιλμ. Θα το διάβαζα σε ένα παιδί; Ισως να το άφηνα να το περιεργαστεί και να αποφασίσει το ίδιο αν θέλει να το διαβάσουμε. Γιατί έχω την αίσθηση πως θα ήταν σαν να του εκβίαζα τις αναμνήσεις που τώρα δημιουργεί, τις αναμνήσεις τις δικής του παιδικής ηλικίας. Μόνο που αυτή η ηλικία για αυτό το παιδί είναι το τώρα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.