Καλοκαίρι στο κουτί

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογραφος: Αχιλλέας Ραζής
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5 – 100+

Μπορείς να κλείσεις το καλοκαίρι σε ένα κουτί και, αν ναί, τι θα πρωτοέβαζες μέσα; Ενα βότσαλο από την αγαπημένη σου παραλία, ένα κοχύλι ολόκληρο, ένα ξυλαράκι που το έχουν γλύψει και λειάνει τα κύματα; Το καλοκαίρι όμως δεν ειναι μόνο αυτά. Είναι η μυρωδιά των δέντρων, η θαλασσινή αύρα, η αίσθηση της καυτής άμμου στα χέρια σου, η γεύση των ώριμων φρούτων και των χυμών τους που στάζουν στο πηγούνι όταν τα καταβροχθίζεις με λαχτάρα. Είναι το παγωτό που λιώνει στο χωνάκι και τρέχει στο χέρι σου, είναι οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, η απουσία προγράμματος, τα ξενύχτια στο μπαλκόνι ή την αυλή, η μυρωδιά του νυχτολούλουδου, τα πολλά βιβλία ή και τα καθόλου βιβλία, είναι το θερινό σινεμά και το ψητό καλαμπόκι. Είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα κουτί. Η Αργυρώ Πιπίνη συνεργάζεται ξανά με τον εικαστικό Αχιλλέα Ραζή (Mελάκ μόνος, εκδ. Καλειδοσκόπιο, Κρατικό Βραβείο 2017, White Ravens 2017, Aναγνώστης 2017) και δημιουργούν ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας που έφυγε και έχει αφήσει πίσω τις πιο όμορφες εικόνες. Εικόνες από μέρη αγαπημένα, παραθεριστικά, μυρωδιές, γεύσεις. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο κείμενο και εικόνα κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν ό,τι ακριβώς σημαίνει το καλοκαιρί. Είναι όμως ένα βιβλίο για μικρά παιδιά; Δεν μπορώ να το κατατάξω κάπου. Θα το χάριζα ακόμα και σε έναν ενήλικα, θα το αγόραζα για μένα, γιατί κάθε φορά που το ανοίγω είναι σαν να ξεφυλλίζω ένα άλμπουμ φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κάπου στη δεκαετία του 80, δεν έχουν ξεθωριάσει, αλλά τα χρώματά τους δεν είναι πια τόσο έντονα όσο ήταν όταν εμφανίστηκε το φιλμ. Θα το διάβαζα σε ένα παιδί; Ισως να το άφηνα να το περιεργαστεί και να αποφασίσει το ίδιο αν θέλει να το διαβάσουμε. Γιατί έχω την αίσθηση πως θα ήταν σαν να του εκβίαζα τις αναμνήσεις που τώρα δημιουργεί, τις αναμνήσεις τις δικής του παιδικής ηλικίας. Μόνο που αυτή η ηλικία για αυτό το παιδί είναι το τώρα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.