Κανονικά

Συγγραφέας: Μαρία Λυκάρτση
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός παιδιού, μικρές χαρές που χάνονται, με την ελπίδα πως θα ξαναγυρίσουν. Μέσα από την αφήγηση ένος αγοριού, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας μιας κατάστασης που αλλάζει. Όμως δεν είναι μόνο το κείμενο που αφήνει να διαφανεί η αλλαγή. Η εικονογράφηση εδώ παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, που χωρίς αυτή η ιστορία δεν θα είχε την ίδια δύναμη. Από τη φόδρα ήδη του βιβλίου η εικονογράφος μας βάζει τον σπόρο της περιέργειας. Γιατί σιγά σιγά το βιβλίο σκίζεται και τι φανερώνεται πίσω από την εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας; Με εναλλαγή από το χρώμα στο άσπρο και το μαύρο, με σκισίματα και γδαρσίματα σαν σε ταπετσαρία, η εικόνα της κανονικότητας αρχίζει να παρουσιάζει φθορά και πίσω της να εμφανίζεται μια νέα εικόνα, πιο μαύρη, αποκαλύπτοντας μια ζοφεφή νέα κατάσταση.

Το αγόρι αφηγείται τα της κανονικότητάς του όπως τα ήξερε ως τώρα: ο μάρτης στο χέρι του, τα κοντομάνικα από το κάτω ράφι, το μπασκετάκι με τους φίλους του, το πάρτι του, η βαρεμάρα στα μαθήματα, η άνοιξη που έρχεται. Όμως αυτή η άνοιξη δεν ήρθε, γιατί την πρόλαβε κάτι άλλο, κάτι που κανένα παιδί δεν μπορεί με ευκολία να κατανοήσει.

Η Μαρία Λυκάρτση μπαίνει στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού, όχι μικρού, όχι όμως και μεγάλου, που συναντάει στη ζωή του πρώτη φορά τον πόλεμο και μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγησή σου βάζει τον αναγνώστη σελίδα τη σελίδα στο πνεύμα. Οι αλλαγές έρχονται σιγά σιγά, στην αρχή είναι σχεδόν αμελητέες, μετά όμως τα πράγματα σοβαρεύεουν. Η εικονογράφηση έχει αρχίσει πολύ πριν την εμφάνιση του κειμένου να μας προϊδεάζει και όταν αρχίζει να ξετυλίγει τη δική της ιστορία, το σύνολο σε εκπλήσσει. Συγγραφέας και εικονογράφος δημιούργησαν ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο, που μιλάει για τον πόλεμο, μέσα από την απώλεια μικρών καθημερινών πραγμάτων, που συνθέτουν όμως τη ζωή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.

Πάμε για ύπνο, Μπο

Είναι η ώρα για ύπνο, μα ο μικρός Μπο έχει άλλη άποψη. Έχει ακόμα διάθεση για παιχνίδι και η μαμά του φαίνεται να αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι του. Στον δρόμο για το δωμάτιο, οι δυο τους μεταμορφώνονται σε ζώα, απαντώντας έτσι στην ερώτηση του μικρού αν όλα τα ζώα κοιμούνται το βράδυ.