Κανονικά

Συγγραφέας: Μαρία Λυκάρτση
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός παιδιού, μικρές χαρές που χάνονται, με την ελπίδα πως θα ξαναγυρίσουν. Μέσα από την αφήγηση ένος αγοριού, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας μιας κατάστασης που αλλάζει. Όμως δεν είναι μόνο το κείμενο που αφήνει να διαφανεί η αλλαγή. Η εικονογράφηση εδώ παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, που χωρίς αυτή η ιστορία δεν θα είχε την ίδια δύναμη. Από τη φόδρα ήδη του βιβλίου η εικονογράφος μας βάζει τον σπόρο της περιέργειας. Γιατί σιγά σιγά το βιβλίο σκίζεται και τι φανερώνεται πίσω από την εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας; Με εναλλαγή από το χρώμα στο άσπρο και το μαύρο, με σκισίματα και γδαρσίματα σαν σε ταπετσαρία, η εικόνα της κανονικότητας αρχίζει να παρουσιάζει φθορά και πίσω της να εμφανίζεται μια νέα εικόνα, πιο μαύρη, αποκαλύπτοντας μια ζοφεφή νέα κατάσταση.

Το αγόρι αφηγείται τα της κανονικότητάς του όπως τα ήξερε ως τώρα: ο μάρτης στο χέρι του, τα κοντομάνικα από το κάτω ράφι, το μπασκετάκι με τους φίλους του, το πάρτι του, η βαρεμάρα στα μαθήματα, η άνοιξη που έρχεται. Όμως αυτή η άνοιξη δεν ήρθε, γιατί την πρόλαβε κάτι άλλο, κάτι που κανένα παιδί δεν μπορεί με ευκολία να κατανοήσει.

Η Μαρία Λυκάρτση μπαίνει στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού, όχι μικρού, όχι όμως και μεγάλου, που συναντάει στη ζωή του πρώτη φορά τον πόλεμο και μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγησή σου βάζει τον αναγνώστη σελίδα τη σελίδα στο πνεύμα. Οι αλλαγές έρχονται σιγά σιγά, στην αρχή είναι σχεδόν αμελητέες, μετά όμως τα πράγματα σοβαρεύεουν. Η εικονογράφηση έχει αρχίσει πολύ πριν την εμφάνιση του κειμένου να μας προϊδεάζει και όταν αρχίζει να ξετυλίγει τη δική της ιστορία, το σύνολο σε εκπλήσσει. Συγγραφέας και εικονογράφος δημιούργησαν ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο, που μιλάει για τον πόλεμο, μέσα από την απώλεια μικρών καθημερινών πραγμάτων, που συνθέτουν όμως τη ζωή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.