Εμείς

Δημιουργός: Paloma Valvidia
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+

Το «εμείς» μιας σχέσης ανθεκτικής σε όλες τις συνθήκες, ενός δεσμού που δεν καταλήγει σε δεσμά, μιας αγάπης χωρίς προϋποθέσεις, σταθερής και αταλάντευτης – το «Εμείς» της Paloma Valvidia υμνεί τη σχέση μητέρας –  παιδιού. Είναι ένα νανούρισμα, κάτι που λέγεται/ διαβάζεται χαμηλόφωνα, καθώς η μητέρα κρατάει αγκαλιά τον γιο της στην κόκκινη πολυθρόνα. Είναι ένα ποίημα που γεννάει εικόνες: «Αν ήμουν άλογο, θα ήσουν πουλάρι. Αν ήμουν μεγάλο ψάρι, θα ήσουν ψαράκι…»

Η εικονογράφηση – καθαρές γραμμές και τα τρία χρώματα που επικρατούν, το κόκκινο, το γκρι και το μαύρο σε άσπρο φόντο – συμβάλλει στην ανάγνωση. Ο μικρός αναγνώστης παρατηρεί τις ομοιότητες μητέρας – παιδιού, σε όλες τις εκδοχές των αλλαγών τους, ίδια μαλλιά (τρίχωμα, λέπια…), ίδια μάτια. Η κόκκινη πολυθρόνα και το ξύλινο αλογάκι στο πάτωμα στις δύο πρώτες σελίδες ξεπροβοδίζουν τη σχέση τους στις επόμενες σελίδες.

Κι έπειτα μπαίνει ο παράγοντας «χρόνος». Ένα φθινόπωρο η μητέρα – λαγουδίνα βλέπει το λαγουδάκι της να φεύγει μακριά. Σελίδες χωρίς λόγια δείχνουν τις εποχές να αλλάζουν, τον χρόνο να κυλά. Μικρές λεπτομέρειες κρατούν τα μάτια στις εναλλαγές των εποχών, δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει τη διάρκεια της απουσίας των δύο, την απόσταση των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας.

Όμως η απουσία, το χάσιμο σε μια τέτοια σχέση δεν είναι ποτέ παντοτινά. Το παιδί επιστρέφει. Επιστρέφει αλλαγμένο – έχει γίνει «ό,τι ήθελε αυτό». Η μητέρα έχει αλλάξει κι αυτή. Ο χρόνος τους άλλαξε, τους έκανε διαφορετικούς, όμως η επιμονή της αστείρευτης αγάπης κρατάει το δεσμό τους γερά «θα είμαστε πάντα μητέρα και παιδί, θα είμαστε πάντα ΕΜΕΙΣ».

Το νανούρισμα στην κόκκινη πολυθρόνα τελειώνει, τα λόγια σβήνουν, αποκοιμιούνται και οι δυο… Μα το παιδί ονειρεύεται τα λόγια τα ειπωμένα: ψάρια, πουλάρια, πρόβατα, τυφλοπόντικες …όλα δυο-δυο, ένα μεγάλο-ένα μικρό, μητέρες και παιδιά στέκονται χαμογελαστά κοντά στην κόκκινη πολυθρόνα επιβεβαιώνοντας την αγάπη που αναμετριέται νικηφόρα με τον χρόνο.

[Η Paloma Valvidia ήταν υποψήφια για το φετινό βραβείο Hans Christian Andersen στην κατηγορία των εικονογράφων. Το 2023 ήταν η νικήτρια του κορυφαίο βραβείο εικονογράφων στην Μπιενάλε της Μπρατισλάβα. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες απο 15 γλώσσες, ενώ εδώ στην Κόκκινη Αλεπού την είχαμε γνωρίσει μέσα από την εικονογράφηση που είχε κάνει στο βιβλίο του Πάμπλο Νερούδα Βook of questions].

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το άγριο βιβλίο

Το καλοκαίρι του 13χρονου Χουάν εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Και σαν να μην έφταναν οι τσακωμοί των γονιών

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν